De gaming ervaring op de Philips OLED 806 4K Android TV

Vorig jaar las je alles over de nieuwste generatie OLED TV’s van TP Vision. We reviewden zelfs de Philips OLED 806 4K Android TV die 120Hz gaming aan kan. Na enkele maanden met lange speelsessies is het tijd om te praten over hoe de ervaring op dit scherm is… en die is verrassend goed!

HDMI 2.1

De nieuwe OLED’s van Philips komen met HDMI 2.1 ondersteuning. Bij onze OLED 806 series is dit op de eerste twee HDMI poorten die we dus graag reserveren voor de Xbox Series X en Sony PlayStation 5. Strategisch nadeel bij de 806 is dat alle HDMI poorten ARC ondersteunen, maar alleen de eerste twee ook eARC ondersteunen. Heb je een high-end soundbar en twee high-end consoles, dan moet je dus keuzes gaan maken. Hoe deze verdeling bij andere OLED’s van Philips is weten we niet.

Console herkenning

Voor de Philips, had ik een Samsung aan de wand hangen. Heel eerlijk, er is één ding dat Samsung echt heel veel beter doet dan Philips. Namelijk het herkennen van aangesloten consoles. Samsung weet redelijk goed dat je er een Xbox One of Series X aan hangt en zal meteen het HDMI kanaal optimaal instellen. Bij Philips vind ook wel enige herkenning plaats, maar moet je zelf even duidelijk maken dat het een console is en zelf het HDMI kanaal moeten hernoemen. Dus de onboarding van een nieuwe console is bij Samsung echt beter geregeld dan op het platform van Philips…

Maar daar stopt de winst van mijn oude Samsung 4K QLED TV uit 2020. De communicatie tussen de console en het scherm verloopt namelijk perfect. De Xbox Series X leest moeitelook alle capabilities van het scherm uit en start meteen al met de levering van 120Hz 4K HDR beelden. Nouja, niet in het menu van de console natuurlijk. Maar wel wanneer ik een geoptimaliseerde game opstart.

De vlekkeloze communicatie tussen console en TV zorgt dus ook voor de mogelijkheid voor games om HGiG te ondersteunen. Games weten dus precies wat de mogelijkheden zijn van het OLED display om kleuren en contrasten neer te zetten. Hierdoor is de game in staat om de weergave zo aan te passen dat je in extreem lichte en donkere beeldpartijen toch een bruikbaar beeld krijgt dat veel realistischer oogt.

Wat ook fijn is, is de VRR ondersteuning. Met andere woorden, het scherm kan dynamsich schakelen in de framerate die de game aanbiedt. Dit mag van 48-120Hz. Dit moet je wel even activeren op de HDMI instellingen om optimaal gebruik van te kunnen maken.

Maar wat als je een PC aan jouw TV hebt hangen? Ook dan heeft Philips iets te bieden. De OLED TV’s uit 2021 bieden namelijk ondersteuning voor AMD Freesync. Dus Radeon gamers hebben hier meteen de voorsprong. Philips werkt overigens ook aan toekomstige ondersteuning voor Nvidia Gsync.

Geen lag

Nu moet ik toegeven dat wij geen keiharde lab tests kunnen uitvoeren als het gaat om de lag. Maar ik ben niet vies van een potje CoD. Sterker nog, de nieuwe CoD heb ik getest op dit scherm. Ik ben geen hardcore gamers, maar ik voelde geen lag problemen op het scherm. Het scherm reageerde heerlijk snel op mijn moves. Gewoon wat ik verwacht van een gaming display. Ik heb het idee dat de console de P5 beeldverbeteraar van Philips dan ook grotendeels passeert om te voorkomen dat je als gamer enige lag gaat ervaren. Dit komt doordat het display de ALLM flag van de console herkent en daarmee in lage latentiemodus schakelt om die lag zo laag te houden.

Geen inbranding

Dé reden om niet te kiezen voor een OLED TV om op te gamen is natuurlijk het inbranden van statische elementen op de TV. Je wilt niet naar je favoriete TV show kijken en dan nog steeds de speedometer van Forza Horizon 5 op je scherm zien, of de scope van jouw favoriete geweer in CoD.

In de 2021 generatie heeft Philips de game modus op de OLED TV’s onder handen genomen. Daar waar statische beeldelementen in beeld zijn, zal het scherm automatisch de pixels dimmen om op die manier inbranding te voorkomen.

Gedurende de laatste twee maanden ben ik heel veel uurtjes gaan klokken in mijn favoriete game Metal Gear Solid V. Dezelfde elementen hebben dus heel wat uurtjes al op het scherm gestaan. Toch zien we nog geen enkel spoor van inbranding op het OLED paneel (en daar ben ik wel heel blij mee). Ook hier is het weer geen lab test, maar ik ben wel heel gelukkig met hoe het scherm hiermee omgaat.

Audiobeleving

In de eerste maand ben ik gaan gamen met de standaard speakers van de TV. Die reageren lekker vlot. De TV heeft zelfs nog voldoende laag om me niet te ergeren aan het missen van een sub. Later ben ik gaan gamen met een soundbar en een sub, wat natuurlijk heel veel toevoegt aan de beleving.

Surround sound uitsturen blijkt geen enkel probleem voor de TV. Daarnaast is er ook ondersteuning voor Dolby Atmos. Dit levert een fantastische geluidsbeleving op.

Eindelijk een gaming OLED TV

De conclusie zal duidelijk zijn. Met de nieuwe plasma TV’s van Philips zien we eindelijk plasma’s waar we niet alleen een fantastische beeldbeleving krijgen tijdens het gamen, maar waarbij de lag nauwelijks merkbaar is en waarbij we totaal niet bang zijn voor inbranding. Wat ons betreft zet Philips hiermee de belangrijkste stap voor gamers om over te stappen op de superieure kleuren en contrasten die OLED displays te bieden hebben… op 120Hz natuurlijk!

Philips OLED 806 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Philips OLED 806 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl