Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips OLED 806 4K Android TV

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig beeld
  • Erg goede beeldverbetering
  • Buitengewoon goed geluid voor zo'n platte TV
  • Eindelijk een OLED voor gamers

THE BAD

Eerder dit jaar waren we bij Philips voor de presentatie van de 2021 series OLED TV’s (en een hoop andere harde waren). Inmiddels hebben we de Philips OLED 806 aan de wand mogen hangen en ervaren hoe Philips een OLED heeft weten te produceren die niet alleen tof is voor filmliefhebbers, maar misschien nog wel een beter verhaal voor gamers.

Unboxing

De TV’s van Philips worden ontwikkeld en geproduceerd door fabrikant TP Vision. De fabrikant weet al jaren haar televisies mooi compleet af te leveren bij de consument. In de doos van de Philips OLED 806 vinden we naast de TV ook de afstandsbediening, een voet met twee afwerkingen (kun je zelf kiezen welke kant je laat zien), twee AAA batterijen, een stroomkabel en de nodige documentatie.

Minimalistisch ontwerp

TP Vision koopt de OLED panelen van deze serie in bij collega LG. Er zijn immers minder beeldschermfabrieken dan er TV merken zijn. Dat is dus niet heel raar binnen deze industrie. Het gaat erom wat je ermee doet.

Het beeldscherm komt met een minimalistische zwarte rand rondom het scherm. Rechtsonder zit een kleine verdikking voor een status LED en mogelijk wat IR ontvangst. Ruimte voor een logo is er niet Daarom heeft Philips haar logo op de pootjes gezet.

De achterkant is opvallend. OLED is flinterdun. Maar om geluid te produceren en ook het ambilight systeem de ruimte te geven, heb je toch iets van een kast nodig. De onderste helft van het scherm is dan ook dikker dan de flinterdunne bovenkant. Wat ons betreft beter dan wanneer Philips alle elektronica in een losse kast zou meeleveren, zoals andere merken dit doen om TV’s flinterdun te maken.

Ambilight

Want Philips al jaren weet te onderscheiden, is de ondersteuning voor Ambilight. Hoewel fabrikant Signify nu met de Hue Gradient een after market oplossing heeft ontwikkeld, komt dat toch nog niet in de buurt van het kijkcomfort dat een TV met eigen Ambilight ondersteuning heeft. Dit omdat de after market oplossingen alleen kunnen reageren op een beeldsignaal dat over HDMI wordt aangeleverd. Amilight reageert ook op streams die je direct op de TV kijkt via Android TV. Of het signaal dat je over de kabel binnenkrijgt wanneer je geen kastje maar een CI+ kaart gebruikt.

Ambilight is ook te koppelen met Hue. Daarbij moet je tegenwoordig wel de nieuwere Hue lampen in huis hebben. De generatie Hue lampen met Bluetooth kan namelijk sneller reageren op kleurwisselingen. Philips heeft zelf ook een aantal (surround) sound oplossingen met Ambilight ondersteuning erin voor iedereen die de Ambilight ervaring verder wilt oprekken.

Ambilight werkt natuurlijk het beste op een witte muur. Maar heb je een lichte tint op de muur, kan de TV daar ook mee overweg. Door de kleur van de muur in te stellen, wordt de Ambilight daar op aangepast voor de maximaal mogelijke prestaties. Ook de reactiesnelheid van Ambilight is aanpasbaar. Bij mij staat hij non-stop op maximale snelheid. Je kunt ook Ambilight uitschakelen of statisch instellen.

Op pootjes

Je kunt de Philips OLED 806 op de meegeleverde pootjes plaatsen. Deze zijn voor en achter van een compleet andere afwerking voorzien. Doordat ze 180-graden uitwisselbaar zijn, kies je zelf welke afwerking je wilt laten zien in jouw interieur. Maar… het mooist is toch wel om deze TV aan een muurbeugel te hangen.

Aan de wand

De Philips OLED 806 is geschikt voor een VESA muurbeugel. Daarbij is het wel handig om even te kijken welke beugel je aan de muur gaat hangen. Doordat het ‘dikke’ deel van de TV redelijk onderdaan zit, blokkeert mijn Vogel’s muurbeugel voor 65 inch TV’s al snel een deel van de Ambilight verlichting aan de onderkant van de 55 inch test TV. Ook wil je voorkomen dat de muurbeugel een schaduw werpt over het Ambilight systeem. Inmiddels heeft een familielid van me de 65 inch versie van deze TV aangeschaft en dat weten te combineren met een kleinere muurbeugel voor 55 inch TV’s. Hij heeft daar geen last van.

Ook is het zo dat de VESA mount niet midden op de beeldplaat zit, maar meer naar onderen. Ik heb de muurbeugel dus ook wat lager op de wand moeten hangen. Wellicht nodeloos om te zeggen, maar met een goede muurbeugel ga je wel maximaal genieten van het minimalistische ontwerp van de TV en het flinke Ambilight bereik achterop de TV. Een muurbeugel kan ik iedere koper van deze TV dan ook echt aanraden.

Aansluitingen genoeg

Achterop de TV vinden we heel veel aansluitingen. Digital Audio uit, LAN, Coaxiaal SAT en antenne, 3x HDMI met ARC, HDMI met eARC, USB met 5V voor externe mediaspelers, USB zonder 5V, USB 3.0, SERV.U, AUX uit en één CI+ slot. Het is dus niet mogelijk om meerdere CI+ kaarten te plaatsen. Met de overstap op streaming zal dit voor veel gebruikers ook niet heel relevant zijn. Wij hebben getest in combinatie met een CI+ kaart van Ziggo.

Alleen HDMI 1 en HDMI 2 zijn geschikt voor HDMI 2.1. Wil jij met jouw Xbox Series X of PlayStation 5 in de hoogste resolutie en snelheid gamen, moet je dus één van die twee poorten gebruiken. De overige HDMI poorten zijn geschikt voor 4K op 60Hz.

Chipset

TP Vision heeft voor de Philips OLED 806 gekozen voor de Chinese MediaTEK MT5895 chipset. Dit is een 1.8GHz quad-core chipset met 3GB aan werkgeheugen. Er ligt ook een Mali G52 GPU in. Hoewel Philips met deze TV ook inzet op de gamer, moet je niet een potje Fortnite op Android TV willen spelen. De keuze van Philips is wel te verdedigen. Een snellere en betere chipset knalt al snel honderden euro’s op de inkoopprijs van de componenten en stuwt daarmee de verkoopprijs flink omhoog in een markt met veel concurrentie. Bovendien is de chipset krachtig genoeg voor de hoofdtaak. Namelijk content streamen in 4K HDR.

Android TV 10

De Philips OLED 806 draait op Android TV Q (10). Dit draait lekker vlot op de MediaTEK chipset. Hoewel er fabrikanten zijn die Android TV naar eigen hand proberen te zetten, is dat bij Philips zeker niet het geval. Het ziet er allemaal uit als stock Android. Dat is herkenbaar en dat is prima.

Philips voorziet de TV van een eigen EPG, elektronische programmagids. Deze is goed en snel gevuld. Wat wel opvalt is dat de name van programma’s die op dat moment te zien zijn, redelijk vaak uit beeld vallen. Dat is stiekem best irritant. Dat kan dus beter.

Duik je wat dieper in de instellingen, dan krijg je wel echt de eigen look & feel van Philips te zien. Handig is het menu met de veelgebruikte instellingen. Deze laat je basale instellingen snel en gemakkelijk aanpassen. Ideaal omdat het totaal aantal instellingen via het reguliere instellingen menu heel ver gaat. Leuk voor de poweruser, maar niet voor de gemiddelde consument.

Wat ook erg goed werkt, is de stembediening van de TV. Dit was enkele jaren geleden nog weleens een drama. De microfoon op de afstandsbediening werkt erg nauwkeurig en snel.

Afstandsbediening

Waar Samsung bij haar afstandsbedieningen voor minimalistisch kiest, gaat Philips juist voluit. Mooi, want die cijfertjes worden ook nog gesnapt door de oudere generaties die bij mij thuis weleens de TV gebruiken. Net als bij Samsung zijn er knoppen voor Rakuten TV, Netflix en Prime Video. Zeer handig als je die gebruikt.

De afstandsbediening is niet bijzonder zwaar ondanks de twee AAA batterijen die erin gaan. De onderkant is afgewerkt met prachtig zwart leder met het Philips logo erop gedrukt. Alle knoppen zijn wit verlicht, wat niet alleen handig is, maar er ook heel mooi uitziet in het donker.

Beeldkwaliteit

Daar LG de enige echte grote fabrikant voor OLED beeldplaten is, zal het je niet verbazen dat de verschillen in beeldkwaliteit tussen TV merken zeer gering zijn. Fabrikanten moeten zich vooral onderscheiden op het gebied van beeldverbetering.

De prestaties van het OLED display zijn dan ook uitmuntend. De kijkhoeken zijn enorm breed waardoor iedereen in de woonkamer van optimaal beeld geniet. De uniformiteit van het beeld is ook echt fantastisch evenals de zwarting van het display. Doordat alleen bij OLED de pixels individueel worden verlicht, heb je een optimale zwart ervaring. Ook de ‘bleed’ van een volledig verlichte pixel is nihil ten opzichte van de zwarte pixels ernaast. Haarscherp dus.

Zoals gezegd, het moet uit de beeldverbetering komen. En ja, we hebben heel wat meuk op het scherm afgevuurd. Van fantastische 4K HDR films op Blu-Ray tot aan oude SamSam afleveringen op Videoland en een oude NES console die we via een omweg aan de TV hebben gekoppeld.

De Philips OLED 806 komt met de nieuwste P5 AI Perfect Picture Engine. Een hele mond vol. Vooral bij de oudere content zien we dat deze nieuwe engine erg goed in staat is om beelden op te schalen naar de 4K resolutie van de beeldplaat. Vooral op oudere beelden weet de Ultra Resolution modus veel te winnen. Ook beeldruis wordt zeer effectief uit het beeld getrokken door de P5 processor. Toch wil je het gebruik van deze functies echt beperken tot bronmateriaal van slechte kwaliteit.

2.1 geluidssysteem

Deze TV komt met een heus 2.1 geluidssysteem. Nu is dit vooral de technische manier waarop de audio is opgebouwd in deze TV. Aan de onderkant zitten namelijk 10 Watt midrange speakers die het geluid richting geven. Achterop is de 30 Watt subwoofer in de kast geplaatst. Deze bestaat uit één woofer en twee passieve radiatoren. Voor een TV zo plat als deze is het geluid erg goed. Toch blijft het de aanbeveling om er zelf een sound system bij te plaatsen als je op zoek bent naar een echt goed geluid.

Met de standaard speakers is geluid in ieder geval wel altijd helder. Dialogen zijn zeer goed verstaanbaar en we horen eigenlijk geen vervorming op hardere volumes. De TV beschermt haar speakers erg goed. De TV komt met een eigen AI equalizer waarmee je het geluid fijner kunt afstemmen, maar daar zijn we niet heel erg van onder de indruk. Dit wordt pas leuk wanneer je er externe speakers aan hebt hangen. Dat geld ook voor de automatische kalibratie van de TV met behulp van de microfoon in de afstandsbediening. Super tof, vooral met externe speakers.

Waar Philips met haar TV’s traditioneel de voorsprong neemt, is de ondersteuning voor audioformaten. Voor fabrikant TP Vision draait immers een groot deel van de markt om de audiobeleving. Het zal je dan ook niet verrassen dat er prima decoders in zitten voor Dolby Atmos en DTS. Met name DTS ondersteuning is iets dat schaars wordt anno 2021. TP Vision kiest duidelijk niet om te besparen op de licentiekosten. Tenslotte is er nog de ondersteuning voor DTS Play-Fi waar TP Vision haar gewicht onder legt. TP Vision is ook één van de grootste producenten van Play-Fi ondersteunende speakers.

Wij hebben hem onder anderen getest met een 2.1 systeem van Philips zelf waar je binnenkort meer over leest. Daarnaast hebben we hem ook moeiteloos kunnen koppelen met de Sonos Playbar en de Sonos Beam in combinatie met Play:1 speakers voor het geluid achter.

Gamen op de Philips OLED 806

Gamers kunnen eindelijk los gaan op een OLED TV. Wat heb ik persoonlijk hier lang op zitten wachten. Het was voor mij dé reden om de overstap op OLED nog niet te maken. Het laatste dat je wilt is dat het dash van jouw Forza bolide staat ingebrand wanneer je zit te Netflixen.

Dit is door Philips opgelost. Statische, heldere delen van het beeld worden namelijk lokaal gedimd om het gevaar op inbranden in de OLED beeldplaat drastisch omlaag te brengen. Iets dat waanzinnig goed werkt. Ik ben nu al twee maanden best veel MGS-V aan het spelen en geen van de interface elementen zijn terug te zien in het beeld. Heerlijk!

Met games als Forza Horizon 5 maak ik moeiteloos gebruik van de 120 FPS die ik over de eerste twee HDMI poorten kan behalen op 4K. Daarbij maakt de TV wel gebruik van Chroma Subsampling om de hoge snelheid aan te kunnen. Op papier levert dit iets verlies op in kleurresolutie, maar in de praktijk zijn de beelden echt adembenemend mooi.

Qua responsivieit is deze TV niet veel langzamer dan een monitor en dat is iets dat pro gamers zeker zal aanspreken. Dit komt met name door de Auto Low Latency modus in de TV. Deze schakelt automatisch aan wanneer je gaat gamen op je console. Optioneel is er ook ondersteuning voor AMD FreeSync en VRR.

Conclusie Philips OLED 806

Eindelijk is er een OLED waar je als Gamer echt van gaat genieten. Waar je op durft te gamen zonder bang te zijn voor inbranden. En dan toch ook een TV waar je heerlijk TV op kunt kijken. Waarvan het geluid standaard al behoorlijk goed is, maar waar alle codecs op zitten om te genieten wanneer je een extern sound system koppelt. De Conclusie Philips OLED 806 lijkt op echt alle fronten te scoren. Beter gezegd, we hebben geen dingen gevonden waar we over kunnen zeuren.

Philips OLED 806 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.