Review: Forza Horizon 5 (Xbox – PC)

Forza Horizon 5

Of we nog dezelfde epische LEGO DLC als in Forza Horizon 4 gaan zien is nog onbekend, maar met Forza Horizon 5 laat Microsoft toch echt de scherpe tanden van de Xbox zien.

Forza Motorsport of Forza Horizon

Waar de Forza Motorsport series van Microsoft gericht is op realistische circuit ervaringen, is Forza Horizon een veel luchtiger, arcade racer. Maar niet zonder hetzelfde oog voor prachtige bolides en fantastisch veel mogelijkheden om jouw favoriete bolides naar smaak te finetunen. Een ander groot verschil is dat Horizon een open wereld game is, waar je zelf je plan trekt. De Forza Motorsport series loopt al sinds 2005 met als laatste deel Forza Motorsport 7. De Forza Horizon series is heel wat jonger. Het eerste deel werd pas in 2012 gepresenteerd met een derde series, Forza Street waarvan één deel in 2019 werd gelanceerd.

Horizon Festival

In Forza Horizon draait het ieder deel weer over het Horizon Festival dat ergens ter wereld neerstrijkt. In 2012 koos ontwikkelaar Playground Games voor Colorado in de VS. Het jaar erop speelde het Horizon Festival zich af in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië. Dit was de eerste cross-platform Horizon game. Je kon hem spelen op zowel de Xbox 360 als de Xbox One.

In 2016 was het tijd voor het derde deel. Ditmaal vormde Australië het decor voor de fijne game. Dit was de eerste titel die op Xbox One en op PC speelbaar was. Voor dezelfde platformen werd in 2018 Forza Horizon 4 gepresenteerd. Die game nam ons mee naar de straten van het Verenigd koninkrijk en LEGO City.

Dit vijfde Horizon Festival neemt ons meer naar het kleurrijke en vooral afwisselende Mexico. Een heerlijke keuze omdat Mexico een enorm land is. Dit gaf de ontwikkelaar de mogelijkheid om letterlijk alles uit de kast te trekken. Van verschillende weersomstandigheden tot aan jungles, actieve en besneeuwde vulkanen, woestijnen met zandstormen etc.

Wanneer de game je voor het eerst loslaat in de Forza Horizon wereld, laat de ontwikkelaar zich meteen van haar meest spectaculaire kant zien. Met verschillende auto’s wordt jij op verschillende plekken in Mexico gedropt… vanuit het Horizons vliegtuig!

Gameplay

In een eerste serie races met scripted wins laat de game je snel wennen aan de gameplay en de verschillende ondergronden waar jij op gaat racen. Voor wie eerdere Forza’s heeft gespeeld, heeft de gameplay overigens geen enorme verrassingen. De buttonlayout is vrijwel ongewijzigd en de gameplay is vooral in details verbeterd. Na de vorige generatie Forza games was daar eenvoudigweg niet heel veel aandacht voor nodig. If it aint broke… don’t try to fix it.

Jouw rol in Forza Horizon 5 is dan ook het verkennen van de forse wereld van Forza Horizon 5 en het verzamelen van de waanzinnige bolides die de game kent. En ja, natuurlijk krijgen Premium Edition kopers een aantal voordelen. Die morgen vorige week al het circuit op en ze krijgen meteen de Mercedes-AMG One twee Ford Bronco Badlands uit 2021. De één is grijs, de ander geel. Dit zijn de drie auto’s die op de cover van de game staan.

Wanneer je door de open wereld rijdt, zal je regelmatig races kunnen starten. Daarbij moet je voldoen aan het bezitten van de juiste auto’s voor die race. Om het spannender te maken, wisselt het weertype in de game en heb je ook seizoensinvloeden die een rol kunnen spelen.

 

Voor het eerst kun je zelf races en minigames maken. Dit kan in het Events Lab. Het idee achter dit vijfde deel is vooral om de gamers zelf nieuwe uitdagingen te laten ontwikkelen in de wereld van Forza Horizon 5.

Eye candy

Wanneer je Forza Horizon 5 start, krijg je een heel belangrijke vraag van Microsoft. Gaat het je om performance of gaat het je om het zien van een prachtige wereld met prachtige auto’s. Die keuze bepaalt of Forza details vermindert op het moment dat jouw Xbox of PC net wat ademruimte tekort komt voor vloeiende graphics. Ik ben een echte vrijetijdsgamer met een fantastische Philips OLED gaming TV, dus ik wil gewoon dat alles altijd mooi is. Durf je je echt uit te laten dagen, dan kun je Super 7 spelen. Dan race jij 7 uitdagingen van andere gamers. Dat kan heel heftig zijn, maar bij iedere winst, krijg je een nieuwe auto.

Overigens is dat net het enige waar we ook een beetje kritiek mogen hebben op de titel. Het verzamelen van auto’s in Forza games is al jaren heel normaal. Maar in deze titel, wordt het wel heel gemakkelijk om al die auto’s binnen te harken.

Iets anders waar Horizon genoeg van aan boord heeft, zijn de achievements. Zeker op jouw eerste speeldagen, krijg je daar heel wat voor. Met jouw achievements, opent ook de Horizon Adventure zich langzaam.

Conclusie Forza Horizon 5

Zo aan het einde van 2021, zal Forza Horizon 5 op genoeg verlanglijstjes staan en dat is niet vreemd. Forza Horizon 4 was een dijk van een game. Wie echt vernieuwing verwacht in de gameplay, zal er zeker wat teleurstelling zijn. Maar als het je enkel om de beste kwaliteit en nieuwe races gaat, dan zit je hier echt heel goed.

Forza Horizon 5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm veel autos
  • Eindelijk meer mogelijkheden om zelf content te ontwikkelen in Hor

THE BAD

  • Je wint de auto's wel heel gemakkelijk
  • Vooral de bekende gameplay, maar dat is niet echt een klacht...

Eén reactie

  1. Ik ben het niet eens met u over dat het verzamelen van auto’s in Super7 te makkelijk is. Dit stelt u immers in staat snel goede auto’s te hebben zonder dat het daarvoor nodig is te grinden voor geld. Met snelle auto’s is het spel leuker, en het plezier komt niet uit het verzamelen van auto’s, maar het racen (mening).

    Wel vind ik het vervelend dat als je wat wil customizen, je dit niet gewoon altijd kan doen, en dat het menu wat verwarrend is bij het kiezen en veranderen van auto’s.

    Ikzelf speel overigens het liefst in performance modus. 60 fps is wel de norm om een racegame goed te kunnen spelen. En 60fps vind ik ook mooier om naar te kijken. Tijdens het racen let u toch amper op de omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Forza Horizon 5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl