Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Earfun Free 2 – Met een accent op helderheid

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Degelijk geluid
 • Comfortabel
 • Eartips zorgen voor goede isolatie
 • Connectiviteit
 • Low latency
 • IPX7

THE BAD

 • Geluid mist dynamiek
 • Microfoon matig
 • De Earfun Free Pro bestaat voor weinig meer

Earfun maakt nu al enige tijd enorm veel indruk met de bang-for-buck-ratio van hun true wireless in-ears. Wat gebeurt er als Earfun binnen hun gamma een prijsvoordelige optie probeert te maken? Recent bracht Earfun de Free 2 true wireless earbuds uit, een model dat net iets lager gepositioneerd wordt dan de eerder besproken Free Pro. Dit betekent dat features als een tranparantiemodus en active noise cancelling worden opgegeven en ook qua vorm-concept is ook een andere keus gemaakt.

Key features:

 • Low latency modus
 • IPX7 waterbestendig; op één meter diep, 30 minuten geen waterindringing
 • 30 uur speeltijd; 7 uur plus 23 uur via de laadcase
 • Snellaad-functie; 2 uur speeltijd na 10 minuten laden
 • Case draadloos laadbaar

 

Uitpakken

De Earfun Free 2 wordt geleverd met drie maten eartips en een korte USB-C-kabel. Dit laatste is een trend waar uw reviewer zich een beetje aan begint te storen. Een korte USB-kabel is prima voor aan je notebook, of als je toevallig een toetsenbord hebt met een USB-aansluiting of een USB-hub op je bureau hebt, maar anders zijn ze simpelweg onpraktisch, zeker wanneer je deze breder wil gebruiken zoals het opladen van je telefoon of een ander apparaat.

 

Ontwerp

Bouw, uiterlijk

De Free (niet Pro) serie van Earfun lijkt de serie te zijn met het meest typische true wireless in-ear design. Geen stengel (zoals de Air Pro) en geen oorhaakjes (zoals de Free Pro). De eerste Free hebben we helaas nooit geprobeerd, dus een vergelijking daarmee kan niet gemaakt worden.

Op het eerste gezicht is het eerste setje waar de Free 2 (althans de case) ons aan doet denken, niet een van de Earfun-neven, maar de eerder geteste Jabra Elite 85t, waar Earfun de nodige design-elementen op gebaseerd heeft. Niet alleen de vorm van de case, maar ook de uiterlijke afwerking en de plaatsing van de indicator-LED en USB-aansluiting lijkt één op één overgenomen te zijn. Afwijking vinden we aan de binnenzijde, waar de afwerking van de slots voor de earbuds niet van rubber is zoals bij de Jabra’s.

De earbuds zelf lijken dan wel weer redelijk uniek, met een onopvallend Earfun-logo op een druppelachtige driehoek. Qua bouwkwaliteit hebben we weinig te klagen. Zowel de case als de earbuds zitten stevig in elkaar. Je ziet aan zaken als de afwerking van het plastic dat we met een wat goedkoper model te maken hebben. Maar dit deel zit vooral in je oor, terwijl de buitenkant met het logo, waar ook de touch controls zitten, er prima uit ziet.

Nadeel van de afwerking aan de zijkant van de buds is dat deze wat gladder is, waardoor ze wat lastig uit de case te halen zijn. Of dit ligt aan de afwerking of de sterke magneet? Wie zal het zeggen. Het is iig een probleem.

Waterdicht, SweatShieldtechnologie

De Earfun Free 2 is IPX7 gecertificeerd, wat betekent dat ze getest zijn om een half uur onder water te liggen op een meter diep. Earfun vindt het daarnaast ook nodig om hun ‘Sweatshield Tech’ specifiek te noemen. Het idee hierachter is dat er extra aandacht besteed is aan hoe ze de Free 2 waterdicht hebben gemaakt. Waar andere fabrikanten kiezen voor nanocoating om hun producten waterdicht te maken, sluit Earfun met hun SeatShieldimplementatie de Free 2 hermetisch af. Het voordeel is dat deze oplossing niet degradeert, in tegenstelling tot nanocoating-implementaties.

Het is met nieuwe producten altijd lastig om de degelijkheid te testen van een oplossing als dit. Maar het klopt naar onze ervaring dat de waterdichtheid van bepaalde apparaten verminderd na een tijd. Of dit standaard zo is bij nanocoatingoplossingen durven we niet met zekerheid te bevestigen. Maar het zelfvertrouwen waarmee Earfun over hun SweatShieldtechnologie spreekt, klinkt in ieder geval goed.

Controls

Zoals op andere Earfun-opties treffen we geen knoppen aan op de Free 2. De bediening gebeurt volledig via touch-sensitive bediening. We vinden uiteraard de gebruikelijke bediening voor muziek en gesprekken, inclusief volume-controls dat helaas niet altijd standaard is op true wireless-opties.

Eartips

Earfun koos voor de eartips opties met een wat platter profiel. Ze doen ons een beetje denken aan de eartips die we wat jaren geleden aantroffen bij de BlitzWolf BW-FYE5. Ze zijn wat zachter dan je gemiddelde eartips, maar zitten prima en lijken je oorkanalen goed af te sluiten van de omgeving.

 

Batterijduur

Gebruiksduur

Earfun geeft een batterijduur op van 7 uur voor de buds, terwijl je via extra opladen via de case een extra 23 uur zou moeten krijgen. We controleren dit meestal met wat simpele rechttoe recht-aan testjes waarbij we een setje op half volume uren laten spelen. De uitkomst is over het algemeen dat de opgegeven batterijduur gehaald wordt. Echter weten we over de langere termijn dan ook niets, aangezien we niet bekend zijn met bijvoorbeeld de kwaliteit van de toegepaste batterij. Verder gebruiken veel mensen hun headset anders dan de fabrikant test, bijvoorbeeld door een luider volume of het veelvuldig voeren van gesprekken.

We dachten dat het daarom misschien interessanter was om de Free 2 gewoon met de instellingen van uw reviewer te gebruiken en dit gebruik te overdrijven om te zien wat we dan uit de Free 2 zouden krijgen. We hebben het dan over 7 uur lang het laten spelen op 75% volume en het voeren van meerdere telefoongesprekken. De uitkomst was dat we dan nog steeds uitkwamen op een indrukwekkende 6 uur.

De laadcase hebben we drie keer en een beetje mee kunnen opladen. We hebben het niet precies getimed, maar de opgegeven 23 uur lijkt hiermee als we uitgaan van die 7 uur, wel gehaald te worden. Hiermee benaderen we ook de opgegeven 30 uur, zelfs met ons aangepaste gebruik.

Opladen

Opladen kan via draadloos laden en de USB-C-aansluiting aan de achterzijde. Via USB-C, mits je een goede stroombron gebruikt, zal de Free 2 rond anderhalf uur van 0 naar 100% opgeladen worden. Er is teven een snellaad-fuctie, waarmee je met 10 minuten laden in de case, de earbuds van 2 uur speelduur voorzien hebt. Draadloos laden van de case gaat uiteraard wat trager, onder de gebruikelijke invloeden omtrent het draadloos laden.

 

Connectiviteit

De Free 2 beschikt over bluetooth 5.2. Earfun heeft dit gegeven ook proberen te exploiteren middels het toepassen van dual-channel transmission, waarbij iedere earbud een eigen signaal onderhoudt en het toepassen van een low-latency-modus (hierover meer onder ‘Geluid’). Stabiliteit van het signaal en daarmee het geluid lijkt dan ook geen enkel probleem te zijn. Verder worden ook de AAC en AptX-codecs ondersteund, maar zoals we eerder hebben aangegeven in andere reviews, maakt dit gegeven op dit niveau amper verschil.

De low-latency-modus presteert tijdens onze game-test best aardig. In snellere games of games waar het geluid deel uitmaakt van hoe je coördineert (vechtgames bijvoorbeeld) blijft de latency merkbaar (getest met Doom Eternal en Streets of Rage 4) en zullen we altijd een bedrade optie aanraden, maar tijdens een potje Two Point Hospital en C&C presteerden de Earfun prima.

Het verbinden ging zonder problemen, en de connectie blijft stabiel tot ongeveer een afstand van 15 meter.

 

Geluid

Signatuur, soundstate, imaging

De 6 mm dynamische composietdrivers geven op zich prima geluid uit. Er lijkt een accent op de helderheid te liggen plus de lagere regionen van de bas. Interessante keus die we wel vaker zien, maar het vergt wel dat je als gebruiker moet zorgen voor een goede afsluiting van de buitenwereld, omdat de bas er anders extra snel onder lijdt. Gelukkig zou dit zoals eerder besproken, met deze eartips geen probleem moeten zijn.

We hadden tijdens het gebruik van de Free 2 een prima idee van waar het geluid vandaan hoort te komen. Echter een gevoel dat je echt omringd wordt door de muziek, krijg je zoals gewoonlijk bij in-ears niet.

Luisteren

Earfun maakte ons inziens prima keuzes om met een V-vorming signatuur alsnog een geluid te leveren dat voor de meeste gebruikers gewoon prima zal klinken. Hooguit dat we een stukje dynamiek missen in het geluid, waarmee elementen uitgelicht worden die het geluid wat extra ‘oempf’ geven.

In termen van muziek leek vooral hoger geaccentueerd koormuziek eruit te springen (logisch, want de aanspraak van hoge frequenties is daarin dominant terwijl met lage bass bepaalde nuances geaccentueerd worden). Het refrein van Michael Jackson’s ‘Will You Be There’ of Coolio’s ‘C U When You Get There’ is een voorbeeld van iets dat in het begin op een prettige manier weergegeven lijkt te worden. Het zijn echter tonen die kunstmatig geboost worden. Dit betekende dat uw reviewer na een tijdje toch liever de natuurlijke weergave had. Een persoonlijke voorkeur; genoeg mensen die het wel prettig vinden klinken over de langere termijn.

De Earfun Free 2 stellen niet teleur bij het weergeven van verschillende elektronische stijlen voor iedereen die het omschreven signatuur prefereert.

Wat kritischer moeten we zijn wanneer we overschakelen naar wat snellere rock-acts zoals een Linkin’ Park of Bring Me The Horizon, dan merk je dat het laag wat rommelig wordt.

Voor wie?

De Free 2’s zijn dus niet voor de liefhebbers van een neutraal signatuur, maar ook niet voor de bassheads, aangezien slechts het uiterste deel van de bass geaccentueerd wordt. De vraag is daarmee voor welke gebruiker het dan wel is. We stellen immers ook niet zo dat er een bepaalde dynamiek mist zoals je die in de meeste opties hebt waarin gekozen wordt voor een V-vormig signatuur (waarin het laag en hoog geaccentueerd zijn, en de midrange wat minder).

We kunnen ons voorstellen dat stemaudio met de Free 2 voor velen prettig klinkt; denk aan podcasts of praat-video’s. Zeker als het gaat om content waarbij het laag slecht afgesteld staat en te dominant is. Verder zijn er zoals besproken bepaalde stijlen die voor specifieke groepen prettiger klinken met dit signatuur. Er zijn prima drivers toegepast; slecht is het geluid sowieso niet.

Microfoon

De kwaliteit van de microfoonimplementatie is duidelijk op bespaard ten opzichte van de hogergeplaatste modellen. Geen meervoudige microfoontechnologie en andere slimmigheden. Het resultaat is bruikbaar, maar niet iets waar je lange gesprekken mee wil voeren. In een stille kamer gaat het wel ondanks dat je stemgeluid duidelijk beperkt wordt, maar met ruis op de achtergrond wordt het een lastig verhaal. V-klanken worden vergezeld van ruis, en met een drukke omgeving lijken de microfoons moeite te hebben de stem van de gebruiker te onderscheiden van de omgeving.

 

Conclusie

De Free 2 is op zich een prima presterend setje, ondanks de kritiek die we hebben op de keuzes die gemaakt zijn voor het geluid. Voor alle duidelijkheid: het geluid is zeker niet slecht te noemen. Maar misschien moet het beste koopargument wel helemaal niet uit deze richting komen en eerder uit zaken als het comfort, de bouwkwaliteit (vooral dat deze in-ears IPX7 zijn) en bediening. Dat is namelijk bovengemiddeld goed voor elkaar, zeker in deze prijsklasse, terwijl het geluid voor de gemiddelde gebruiker echt prima zal klinken. Het is vooral de andere opties die we getest hebben die ervoor zorgen dat we hier een kritische note plaatsen.

Het grootste probleem van de Free 2 is dat binnen de eigen stal van Earfun de Free Pro bestaat. Op het moment van schrijven 10 dollar duurder. Een headset met een ander concept qua vorm en een ander signatuur, maar ook een betere microfoon-implementatie, ANC en een transparantiemodus. Daar staat echter tegenover dat de Pro’s het moeten doen met slechts IPX5 in plaats van IPX7 voor de Free 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.