Review: EarFun Free Pro – Dynamische performer

Sinds een jaar of anderhalf komen er true wireless opties uit die voor een paar tientjes je al voorzien van een heel aardige audio-oplossing. Een van de benchmarks in het segment bespraken we al eerder met de EarFun Air Pro. We kregen hierop het verzoek om de meest recente true wireless inears van het merk te testen. Met de Free Pro brengt EarFun een optie die iets lager in de prijs ligt (60 dollar op het moment van schrijven), maar alsnog beschikt over features als ANC en hier zelfs een low-latency-functie en IPX5 certificatie aan toevoegt. EarFun claimt daarnaast dat op het moment van schrijven, de Free Pro de lichtste set true-wireless in-ears is met ANC.

Sleutelfeatures

 • Active noise cancelling (ANC), transparantiemodus
 • Low latency modus
 • 32 uur speelduur, 7 uur + 25 uur via de laadcase
 • Snelladen; 10 minuten laden voor 2 speeluren, 40 minuten voor 100% lading
 • Draadloos laden
 • IPX5 gecertificeerd (geen schade indien bespoten met 12,5 l/min onder iedere hoek)
 • Te gebruiken met een enkele earbud, links of rechts

 

Uitpakken

De EarFun Fre Pro wordt vrij compleet geleverd. We vinden naast de earbuds en de case zelf ook 3 paar extra maten eadbuds, een extra maat oorvinnen, een setje om de headset af te werken wanneer je geen oorvinnen wil gebruiken en een USB-C-kabel voor het laden.

 

Ontwerp en gebruik

Case

Het eerste dat opvalt aan de case van de Free Pro is dat deze veel compacter is dan die van de neef die we eerder bespraken. We hebben het over een standaard design met een magnetische klep. De case is volledig in plastic uitgevoerd met aan de bovenzijde een glossy afwerking. Deze afwerking lijkt overigens niet zo krasgevoelig te zijn als je zou verwachten, hoewel je natuurlijk wel de vingerafdrukken en vegen ziet.

Doe je de klep open, dan hoor je een ‘power on’ uit de eadbuds komen, al moeten de omstandigheden wel de juiste zijn wil je het überhaupt horen. Het deksel van de case is ook ‘gevoerd’ wat bij het openen en sluiten een wat kwalitatievere ervaring geeft en het geheel ook gewoon beter doet aanvoelen.

In gebruik is de case wat vervelend. De klep opent voor slechts 90 graden wat betekent dat deze snel dichtvalt. Verder moet je door hebben dat je de earbuds echt aan beiden zijkanten beet pakt, omdat het anders vrij lastig is deze uit de case te halen.

De case ondersteunt draadloos laden en terwijl bedraad laden via USB-C gaat.

Earbuds

Als we de earbuds bekijken en voor het eerst indoen, valt op dat ze ontzettend licht van gewicht zijn. Verder is opvallend aan het ontwerp dat er gekozen is voor een concept met oorvinnen die de buds erg vast in het oor zetten. Ook zonder de oorvinnen zitten ze overigens gewoon prima en we denken dat de meeste mensen zelfs tijdens het sporten zonder moeite de Free Pro in kunnen houden. Het zal voor sommigen misschien even wennen zijn, maar we denken dat de EarFun Free Pro’s tot de meest comfortabel zitten earbuds gerekend kan worden die we getest hebben.

Over sporten gesproken, de Free Pro is IPX5 gecertificeerd, dus zweet zou geen enkel probleem moeten zijn. De units zijn ook vrij klein, dus ze vallen ook niet bepaald op als je ze in je oren hebt zitten.

Interessant detail is dat EarFun een fout gemaakt lijkt te hebben met de plaatsing van het logo op de linker earbud welke ondersteboven staat wanneer je deze in je oor hebt zitten. We dachten eerst dat het aan ons reviewexemplaar lag, maar we zien zelfs in het persmateriaal dat de linker bud dit gewoon heeft. Je zou zeggen dat ze dit kunnen corrigeren, dus misschien was het een bewuste keus?

Controls

De controlemogelijkheden op de Free Pro zijn redelijk compleet. We vinden de reguliere controls qua muziek, noise cancelling en gesprekscontroles, plus de volumebediening wat regelmatig weggelaten wordt. Daarnaast kan ook de low latency-modus en smart assistent ingeschakeld/opgeroepen worden. Wat we missen is echter de functie om naar het vorige nummer te skippen. Waarschijnlijk, met alle inputs die er al zijn voor de aanwezige bedieningen, was er gewoon niets over om ook terug te skippen. Deze vergeven we EarFun dus. Ondanks dat uw reviewer persoonlijk de smart-assistent weggelaten had, staat het terugskippen van een track op de tweede plek op de lijst van minst belangrijke functies die we tot onze beschikking willen hebben via de directe controls. De bediening vergt wat oefening, maar uiteindelijk werkt het allemaal redelijk intuïtief.

We hebben het over touch sensitive controls, wat onze voorkeur heeft bij in-ear-opties omdat je bij de bediening niet de earbuds in je oren drukt. De gevoeligheid lijkt verder precies goed te zijn. Zodra we doorhadden hoe de controls werkten, hadden we eigenlijk geen moeite met het ingeven van een bepaalde functie.

Batterijduur

De opgegeven batterijduur gaat over 7 uur die je uit de buds moet kunnen halen en een extra 25 uur uit de case. We hebben de Free Pro gewoon getest met ANC aan en kwamen daarmee al rond de 6 uur uit met de earbuds terwijl met herladen we tussen de 25 en 26 uur extra haalden. Ongetwijfeld haalt de Free Pro de opgegeven batterijduur dan.

Connectiviteit

De EarFun Free Pro beschikt over bluetooth 5.2. Helaas beschikken wij niet over een bluetooth 5.2-apparaat op de testlocatie. Dit betekent overigens op zijn meest dat we niet de maximale energie-efficiëntie hebben kunnen ervaren, aangezien daar de voordelen van 5.2 liggen ten opzichten van 5.0 wat onze telefoon, PC en transmitter gebruikt. Hoe dan ook, de Free Pro presteert qua bereik gewoon gemiddeld op onze testlocatie. Het punt waarop de earbuds connectie met de bron lijken te verliezen is op ongeveer hetzelfde punt op onze testlocatie als de meeste koptelefoons die we testen. Problemen met pairen en algemene signaalsterkte hebben we niet gehad.

 

Geluid

Signatuur

EarFun heeft gekozen voor een specifieke kleur; dynamisch geluid waarbij we denken dat het idee om de muziek te ‘voelen’ leidend is geweest. Het lijkt zo te zijn dat de EarFun-tuners aandacht hebben besteed aan de weergave van de bas en het hoog. Bij ‘bassy’ nummers krijg je een soort van ‘subwoofer-effect’, waarmee je de bas dus als het ware naast hoort, ook ‘voelt’. We hebben het dan niet over een hele diepe of punchy bas, maar gewoon een bas die duidelijk aanwezig is. De treble lijkt wat geaccentueerd te zijn, net op het punt dat het misschien iets té zou worden.

Volume

Op erg hoge volumes kan de treble in bepaalde nummers wat controle verliezen. We hebben het dan wel over volumes die oncomfortabel zijn. We denken dat de meesten, met gezonde oren, niet voorbij de 80-85% zullen gaan als ze de set eens lekker hard willen zetten.

Al met al is het gewoon een goede balans, tussen de lekkere bas die duidelijk aanwezig blijft en de hoge tonen die ietwat overdreven zijn. De mids lijden hier niet onder en blijven duidelijk naar voren komen. Ben je niet van de dynamische signaturen en meer van de warme klanken en is bijv. het relaxen op muziek je doel, dan is de EarFun Free Pro waarschijnlijk niet voor jou. Alhoewel je met een equalizer-app misschien in de buurt kunnen komen van wat je wil hebben.

Imaging en soundstage

In termen van imaging en soundstage hebben we weinig interessante zaken opgemerkt. Op de een of andere manier verwacht je door het lage gewicht een wat bredere soundstage (voor zover je hiervan kan spreken bij in-ears), dus dat je dus in een ruimere omgeving gebracht wordt. Dit is echter niet het geval. De imaging is wel aardig; je krijgt tijdens het luisteren wel een idee van uit welke richting het geluid vandaan zou moeten komen.

Low Latency modus

De LL-modus werkt eigenlijk best aardig. Het is zeker niet zo dat je totaal geen latency meer hebt en dat je tijdens je shooters je bedrade optie in de kast kan laten liggen, maar het verschil is merkbaar. Waar drumvideos zelfs met de standaard correctie die via mediaspelers en Youtube vaak toegepast wordt om de draadloze lag te compenseren, alsnog duidelijk vertraging hebben, is dat met de LL-modus ingeschakeld merkbaar minder. Wanneer we een game spelen, bijvoorbeeld een RTS, dan is er met de LL-modus ingeschakeld zo goed als geen vertraging op te merken in het geluid wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde unit aanklikt, in tegenstelling tot wanneer deze niet ingeschakeld is.

ANC

De ANC is gebaseerd op een enkele microfoon per earbud in tegenstelling tot de de neef Air Pro die twee microfoons gebruikt en wat hoger geprijsde opties die meer microfoons gebruiken per earbud. Dit lijkt onderdeel te zijn van een strategie om een wat goedkopere implementatie toe te passen qua ANC. Maar iets is beter dan niets natuurlijk. Als we inschatten hoe goed de ANC werkt, is het eigenlijk alsnog best aardig. Zaken als de monotone en wat zwaardere geluiden als een airconditioner op de achtergrond, of wat gerommel bij de buren, het geschuif van meubelen, wagengeluiden terwijl je in een auto of bus meerijdt, moet de implementatie in de Free Pro prima voor werken. Met wat hogere tonen, denk aan mensen die in je nabijheid aan het praten zijn, daarvoor werkt het minder goed. Nu hebben andere koptelefoons met ANC daar ook moeite mee, maar de Free Pro gaat het duidelijk slechter af.

Transparantie-modus

De transparantiemodus werkt op zich prima. Wanneer deze ingeschakeld wordt, hoor je alle relevante geluiden naar behoren. Er wordt niet te veel omgevingsgeluid opgepakt, terwijl de ruis meevalt. Als je bijvoorbeeld even extra moet opletten in het verkeer of een gesprek aan moet gaan kan deze ingeschakeld worden en is het niet nodig om je earbuds uit te doen.

Ben je een actieve gebruiker van de transparantiemodus, dan merk je met een wat goedkopere optie als de EarFun Free Pro natuurlijk wel dat je het maken hebt met een wat minder elegante oplossing. In tegensteling tot slimmere opties werkt de Free Pro niet met het inschatten van omgevingen en de modus kan niet gevarieerd worden qua zwaarte via bijvoorbeeld een app.

Microfoon

De kwaliteit van de microfoon is gewoon prima. Uiteraard moet niet de kwaliteit van je telefoon verwacht worden en mensen zullen in de regel merken dat je een headset gebruikt. Maar het aangaan van langere gespreken moet geen probleem zijn.

Als we wat kritischer zijn hoor je bij bepaalde klanken, zoals de ‘s’ en ‘v’ een soort digitale echo. Dit vormt echter geenszins een belemmering voor het voeren van een compleet gesprek. Al is het te veel gezegd om te stellen dat de Free Pro je ook wel bedient van een degelijke oplossing voor tijdens zakelijke conference calls.

Microfoontest:

In het fragment met de airco op de achtergrond merken we dat de Free Pro probeert achtergrondruis weg te filteren en dat dit best aardig lukt, al merk je wel wat distorsies in de stem. Wanneer we wat kantoorgeluiden op de achtergrond afspelen is te merken dat minder monotone geluiden eigenlijk amper uitgefilterd worden.

 

Conclusie

Indrukwekkend geluid, zeker voor de prijs, een dynamisch signatuur waarvan wij denken dat de meesten dit wel lekker zullen vinden klinken en een uitgebreide featureset als low latency, active noise cancelling en uitgebreide controls. Het presteert allemaal ook in gebruik nog eens naar behoren. Tel daarbij een zeer goede batterijduur, connectiviteit die in orde is en het feit dat we het over een zeer comfortabele headset hebben. We kunnen zeggen dat we spreken over een voor deze prijs nagenoeg perfecte optie.

 

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij Earfun webshop

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Prima geluid over het hele bereik
 • Responsive controls
 • Comfort
 • Blijven goed zitten
 • Compleet geleverd
 • Te gebruiken met één earbud
 • IPX5

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Earfun webshop