Review: EarFun Air Pro – Voor bass-heads

De EarFun Air Pro wordt al enige tijd in de audiocommunity besproken als wat op dit moment de bang for buck-optie is die je niet zou mogen mislopen. Daar wilden wij wel even ons licht op laten schijnen.

Sleutelpunten

 • Active geluidsonderdrukking (Active Noise Cancelling, ANC), transparant modus
 • Dynamische 10 mm drivers
 • Batterijduur 32 uur; 9 uur met de in-ears, 23 extra via de laadcase
 • IPX5 waterresistent (12,5 liter per minuut bespoten onder iedere minuut)
 • In-ear detection
 • Single-ear mode voor zowel links als rechts

 

Uitpakken

De Earfun Air Pro wordt geleverd met de standaard accessores. Naast de laadcase en natuurlijk de eadbuds, krijgen we twee extra maten eargels en een USB-C-kabel.

Ontwerp

Uiterlijk, comfort

De EarFun Air Pro’s zien er eigenzinnig doch sober uit. Ze geven wel een beetje een techy idee. Het buitenste deel is iets ongeveer 3 cm lang. Wanneer we het deel meenemen dat je in onze oren proppen, hebben we het over een lengte van iets minder dan 4 cm. Voor een model dat buiten je oren hangt, is zijn de EarFuns lekker compact gehouden. De bouw is volledig van plastic en voelt verder prima aan. De earbuds voldoen aan de IPX5 norm, dus een wandeling door de regen of flink zweten tijdens het sporten zou geen probleem moeten zijn.

Het comfort is prima voor elkaar. Ze earbuds blijven goed zitten en we konden tijdens de testperiode ze een paar uur inhouden. Ze wegen met 53 g niet de wereld. Vergeten dat je ze inhebt doe je niet, maar het is gewoon prima.

Controls

De Earfuns hebben de beschikking over inputs via touch-sensitive bediening. Dit werkt….ok. Het vergt wat oefening om de juiste plek te vinden, maar als je het eenmaal doorhebt, kun je wat bedieningsopties gebruiken. Deze zijn wel beperkt. Voor content afspelen alleen play/pause en next track, voor bellen een gesprek aannemen/stoppen of weigeren. Verder kunnen we de digitale assistent starten en de noise cancelling bedienen. Deze laatste kent drie modi; noise reduction, ambient sound en normal. Vooral het terugskippen van de track en volumecontroles is iets dat we missen aan de controls.

De EarFuns beschikken ook over de feature om de set met één bud te gebruiken en in-eardetectie is eveneens aanwezig; doe je een earbud uit, dan stopt je content automatisch met spelen.

Tuned by Edifier

EarFun koos ervoor dynamische drivers van 10 mm toe te passen waarvoor ze voor de afstelling samengewerkt hebben met Edifier. Lezers die wat wat bekender zijn met verschillende opties zullen opgemerkt hebben dat de EarFuns als twee druppels water lijken op de Edifier TWS NB2. Na wat navraag gedaan te hebben bij EarFun kregen we door dat de samenwerking zou hebben geresulteerd in vooral een optie waarbij de bel-ervaring geoptimaliseerd zou zijn, zowel op het gebied van de microfoon als hoe voice weergegeven wordt.

Laadcase

De laadcase is zoals verwacht kan worden van plastic. In tegenstelling tot de earbuds moeten we wel zeggen dat het geheel een beetje cheap aanvoelt. Het is allemaal functioneel, maar je merkt aan de laadcase dat je te maken hebt met een wat goedkopere optie. We hebben aanzienlijk goedkopere opties meegemaakt met een laadcase die beter aanvoelde. Maar goed, zonder uitzondering ook met een batterij die de lading niet vasthoudt.

Qua formaat is het niet de kleinste case, maar we denken dat de meesten hem nog wel wegstoppen in een broekzak. De case zet de earbuds magnetisch vast.

De led-indicatoren zijn wat ons betreft duidelijk ingegeven. Aan de achterzijde hebben we een LED waarmee het batterijvermogen aangegeven wordt. Drie keer knipperen voor voldoende terwijl je bij één keer knipperen moet denken aan het zoeken van een laadbron.  Een paringknop met bijbehorende LED vinden we aan de binnenzijde.

Geen app

De EarFun Air Pro dienen gewoon gebruikt te worden door deze te koppelen met je bluetoothapparaat. Een app hebben we niet. We moeten het dus doen zonder zaken als een equalizer, of geluidsprofielen. Zeker aangezien de EarFun Air Pro een optie is met een specifiek geluidssignatuur, hadden we graag wat configuratiemogelijkheden gezien.

 

Prestaties

Dynamisch, bass-heavy geluid

Er is voor de EarFun Air Pro’s duidelijk gekozen voor een dynamisch, bassheavy geluid. Voor mensen met een voorkeur voor plat signatuur zijn deze earbuds dus zeker niet. Voor wat het moet zijn, dus een optie voor de bassheads, zijn we zeer blij met hoe de EarFun Air Pro’s presteren. De bass komt gedetailleerd door en wordt niet rommelig; de midden en hoge tonen komen nog steeds duidelijk door.

Bij het spelen van wat algemeen popmuziek uit de meer dynamische genres zijn het gitaarwerk en de vocals dus alsnog prima hoorbaar, ondanks dat bijv. het drumwerk meer zal overheersen. Wanneer we de EarFuns testen met wat new-jack swing, kunnen we de impact van de ritmische bas goed voelen, en het geeft een beetje de ervaring die je hebt met een subwoofer die wat verder opengedraaid is. De tuning is dus niet alleen op benadrukking gericht, maar ook de ervaring dat je de bas ‘voelt’.

Misschien een persoonlijke voorkeur van uw reviewer, maar misschien dat de bass toch wat te zwaar is. Zoals de tuning nu gekozen is, denken we dat deze EarFuns voor de niet-bassheads gewoon geen goede keus kunnen zijn. Uw reviewer had persoonlijk de mids en treble wat meer naar voren zien komen zodat de boel iets meer in balans is. Dan is de set nog steeds prima voor bassheads, maar ook voor niet-bassheads die over de wat zwaardere bass heen kunnen kijken, die een optie willen voor momenten dat ze behoefte hebben aan een wat zwaardere bas.

We hebben met een equalizer app geprobeerd de genoemde wensen te realiseren, maar je merkt dat bij de weergave van verschillende tonen, dat de hardwarematige configuratie van de Air Pro’s echt voor het gekozen bass-heavy signatuur gekozen is. Tenzij je het laag echt wegdraait, wordt het snel ‘punchy’.

Microfoon

Microfoontest:

Voor de prijsklasse presteert de microfoon van de EarFun Air best goed. EarFun past via de 6-microfoon-technologie een construct toe om het stemgeluid in detail zo goed mogelijk door te geven. Specifiek op het gebied van de lage tonen, merken we details op die je normaalgesproken niet hoort met opties uit deze prijsklasse. Laten we echter een airco draaien op de achtergrond, dan merk je dat er vrij weinigoverblijft van het geluid. Zelfs een zeer monotoon geluid filteren is de EarFun Air te veel. Ook de kantoorgeluiden vormen een onneembare vesting voor de microfoonimplementatie in de Air Pro.

Ondanks dat we de Air Pro in principe bestempelen als een optie met een goede microfoon, is het duidelijk noodzaak om op een enigszins stille omgeving te zijn wil je aan een gesprek beginnen.

Active geluidsreductie

De ANC van de EarFuns….werkt. Kleine monotone geluiden als de ventilator van een airco op afstand worden niet geheel weggefilterd, maar wel voor een deel. Zeker als er niets afgespeeld wordt, maakt het in veel gevallen weinig uit of de ANC wel of niet ingeschakeld staat. Een verschil is merkbaar, maar het effect is te weinig om storende geluiden weg te filteren zeker wanneer je dichterbij een geluidsbron als een airco zit.

In combinatie met muziek die afgespeeld wordt is het effect groter. Dan is die storende airco opeens geen probleem meer, ook niet als we wat dichterbij zitten. Maar of dat te maken heeft met de ANC of gewoon met een goede afsluiting van de eargels. Waarschijnlijk vooral dat laatste, maar toch, een positief verschil is merkbaar.

Het is ook duidelijk dat het signatuur van de muziek verandert bij het inschakelen van de ANC. Het laag komt aanzienlijk duidelijker naar voren. In een nummer als Michael Jackson’s ‘Who Is It’ krijgen de toch al dominant aanwezige lage effecten aanzienlijk meer ‘punch’ en ‘rumble’.

Transparantiemodus

De transparantiemodus werkt op zich prima tijdens het afspelen van muziek, maar je merkt dat je te maken hebt met microfoons die het kwalitatief niet halen bij wat duurdere opties. Een voortdurende ruis is merkbaar. Wanneer je de earbuds dus in hebt zonder dat er iets afspeelt, kies je normaal gesproken gewoon voor de normale modus of met ANC en zouden we de transparantiemodus alleen inschakelen wanneer we bijv. verwachten dat de deurbel gaat.

Connectiviteit, latency

We hebben geen significante connectieproblemen gehad met de EarFun Air Pro. Zowel het pairen als het de stabiliteit op afstand (de grens ligt ergens rond de 8 meter zonder beperkingen als een muur) hadden we geen klachten over.

Windows 10
Samsung One UI 3.0

Qua latency hebben we het over typische prestaties in deze prijsklasse. Video gaat best redelijk zolang het bij dialogen blijft. Gamen is acceptabel als het gaat om iets als een RTS, maar een racegame en helemaal een shooter kun je vergeten. Overigens is dit een vrij gangbare zwakte het geval van bluetooth opties.

Batterijduur

De EarFuns Air Pro’s beschikken over een indrukwekkende batterijduur. De opgegeven 9 uur voor de buds kwam ik helaas net niet aan, maar het was close enough. Rond de 8 uur en een kwartier zonder en rond 6,5 uur mèt ANC, getest op 50% volume waarbij we een playlist van klassieke muziek lieten spelen. Met de case konden we de in-ears inderdaad meer dan twee keer opladen wat conform de spec is, hoewel we de capaciteit niet precies getest hebben.

 

Conclusie

De EarFun Air Pro’s zijn voor de prijs een indrukwekkend presterend setje true wireless inears. Degelijk geluid, eigenzinnig design, goede connectiviteit en batterijduur en een prima microfoon. Tel daarbij aanwezigheid van ANC, een transparantiemodus, automatisch pauzeren en de mogelijkheid één van beiden earbuds te gebruiken als features en we kunnen zeggen dat er een goede propositie ligt.

De Air Pro’s zijn niet voor iedereen. Het geluidssignatuur is duidelijk voor de bassheads en zal waar mogelijk altijd wat meer punch en rumble in het laag leggen. Is dat je ding niet, kijk dan vooral verder. Dat de earbuds geen eigen app-ondersteuning hebben blijft eveneens een jammerlijk gegeven.

Voor de mensen die het signatuur wel graag hebben zijn de EarFun Air Pro’s een aanrader.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Indrukwekkend geluid voor het geld voor de bassheads
 • Comfortabel
 • In-ear detectie
 • Bruikbaar met één bud aan beide zijden
 • Batterijduur
 • Automatische pauzemodus

THE BAD

 • Geen app met het gebrek aan alle configuratiemogelijkheden
 • Echt voor de bassheads

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon