Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Jabra Elite 85t – Alleskunner

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Geluid
 • Microfoon
 • Breed inzetbaar
 • Draagcomfort
 • Goede smart+-app

THE BAD

 • Lagere IP-rating dan de voorganger
 • Bouwkwaliteit laadcase

De Elite 85t is een voortzetting van een sterk presterende lijn die Jabra nu al enige tijd op de markt brengt. Deze nieuwste iteratie beschikt nu over draadloos laden en out of the box active noise cancellation (de Elite 75t-serie krijgt een update).

Sleutel features

 • Active Noise Cancellation (ANC) en HearThrough
 • Drie microfoons per earbud ter optimalisatie van uitgaande gesprekskwaliteit
 • Batterijduur inclusief ANC 5,5 uur (5 uur, 40 minuten getest), in totaal 25 uur met laadcapaciteit laadcase, zonder ANC resp. 7 (getest op 6 uur, 20 minuten) en 31 uur
 • Oplaadtijd: 2,5 uur via USB (op 500 mA), tot 60 minuten gebruiksduur bij 15 minuten laden in de laadcase
 • Draadloos laden, oplaadtijd 4 uur bij 25 °C
 • Standby-tijd 6 maanden
 • IPX4 waterresistent (geen functionele hindering bij, 10 l/min bespoten onder iedere hoek)
 • Bluetooth 5.0, multi-point connection (verbinden met twee apparaten tegelijkertijd)
 • Gewicht; 45,1 g oplaadhouder, 7 g per earbud

 

Uitpakken

De uitpakervaring is redelijk in orde. Het is bovengemiddeld, maar Jabra zet deze lijn inmiddels op een prijsniveau (adviesprijs €229,-) dat we wel wat extra’s verwachten.

We vinden in de verpakking een USB-C-kabeltje voor het opladen, helaas een korte zoals gebruikelijk is bij veel in-ears. Kennelijk gaan fabrikanten ervan uit dat we allemaal een notebook gebruiken om iets op te laden, of de laadcase aan een stopcontact laten bungelen? Het blijft onpraktisch. Verder is het wellicht pietluttig om iets te zeggen over het kabeltje, maar de uitpakervaring is nu eenmaal wat minder wanneer we iets aantreffen dat bij verschillende goedkopere opties beter voor elkaar is. Jabra gaat er wellicht van uit dat mensen het niet ook daadwerkelijk gaan gebruiken, en waarschijnlijk hebben ze daar gelijk in.

Hoe dan ook, vinden we naast het laadkabeltje tevens twee extra maten eargels en natuurlijk de laadcase.

 

Ontwerp

Uiterlijk, ontwerp, bouw

De Jabra Elite 85t heeft een soortgelijk design meegekregen als dat van de voorganger, de Elite 75t. We kunnen dan ook wat algemene opmerkingen herhalen; eigenzinnig doch sober vormgegeven, vervaardigd van plastic en mat afgewerkt. Wanneer we de earbud vergelijken met de voorganger, merken we dat ondanks de uiterlijke overeenkomsten de pasvorm aardig veranderd is. Met 7 g zijn de earbuds per stuk 1,5 g zwaarder geworden, terwijl de units zelf ook iets meer bulk hebben.

De linker- en rechter earbud hebben beiden één knop waarmee muziek- en gesprekscontrols bediend kunnen worden, de voice-assistent alsmede specifieke functies van deze Jabra’s zoals HearThrough en ANC. Deze zaken zijn in de Sound+-app naar voorkeur in te stellen.

De knoppen voelen in principe prima aan. Er is niet veel kracht nodig om een knop in te drukken wat betekent dat je de earbud niet hard je eigen oor in hoeft te duwen. Wel is het handig wanneer je even kijkt waar het kantelpunt van het knopmechanisme precies zit. Dit is aan de overstaande zijde ten opzichte van de microfoon. Druk je dus aan de zijde van de microfoon, dan heb je minimale druk nodig om een knop te activeren.

Ons review-exemplaar had wat de linker-earbud betreft wel last van het probleem dat de knop niet helemaal goed leek te passen, waardoor het indrukken voor een soort kraak zorgde. Op momenten gaf het zelfs de ervaring dat het lijkt alsof je de knop activeert, maar in werkelijkheid moet doordrukken. Hopelijk verdwijnt dit na verloop van tijd.

Downgrade van IP55 naar IPX4

In het opzicht van stof- en waterdichtheid zet Jabra met de 85t een stapje terug. Waar de 75t nog beschikte over een IP55-rating, moet de 85t het doen met IPX4.

Ondanks dat ze wel spreken over garantie tegen stof, zeggen ze dus niets meer over de stofdichtheid (eerste cijfer van de IP-classificatie). Het lagere tweede cijfer stelt dat de classificatie verlaagd is van het getest zijn met 12,5 liter per minuut onder hoge druk bij besproeiing van alle zijden naar 10 liter per minuut onder lagere druk.

Microfoonimplementatie

Waar in de 75t een ‘4-microfoontechnologie’ toegepast werd, hebben we bij de 85t er twee bij (één per microfoon). Er wordt gebruik gemaakt van MEMS analoge microfoons welke een bundelvormend, richtinggevend veld creëren waarmee de audio uit slechts één richting zou komen en storende omgevingsgeluiden uitgesloten worden.

Oplaadhouder, nu draadloos oplaadbaar

De matzwarte oplaadhouder van de 85t is qua uiterlijk zo goed als gelijk aan die van de 75t, maar iets groter. We vragen af of dit te maken heeft met de nieuwe draadloze laadfunctie of de extra bulk die de 85t’s tegenwoordig hebben. Hoe dan ook, we hebben het over een matzwarte laadcase welke plat afgewerkt is aan de boven- en onderzijde. De sluitklep wordt magnetisch op zijn plek gehouden.

Helaas is het nog altijd dezelfde simpele, lege sluitklep die wat goedkoop aanvoelt door het gebrek aan ‘voering’. Hoewel deze ‘voering’ niet nodig is, hebben we wel gemerkt dat de aanwezigheid hiervan een degelijkere ervaring biedt. We hebben het dan over de algemene feel, maar ook het geluid bij het sluiten. Jabra kon het voor 65t in het verleden, maar we komen het ook tegen in goedkopere opties als de case van de Huawei Freebuds 3i en zelfs de BlitzWolf FYE7 die we in het verleden bespraken. Een ander negatief punt aan het ontwerp betreft het feit dat de klep niet over een uitsparing valt die de klep op zijn plek kan houden bij een torderende beweging. Je bent anders dan bij bijvoorbeeld de genoemde opties, echt afhankelijk van de stevigheid van het scharnier. Het scharnier van de klep krijgt in de uiterst geopende stand nog steeds een fysieke wrijving, waardoor de klep niet zomaar dicht zal vallen.

Nieuw is de mogelijkheid om de case draadloos op te laden. In 4 uur (bij 25 °C) laad de case van 0 naar 100%.

De oplaadhouder van Elite 85t (gewicht: 45,1 g, dimensies 64,8 x 41,1 x 28,5 mm) is prima weg te stoppen in de meest strakke broekzakken. De LED-indicator die iets weergeeft met betrekking tot opladen en updates die verwerkt worden is ten opzichte van de 75t naar de voorzijde verplaatst. De USB-C-aansluiting vinden we nog altijd aan de achterzijde.

 

Gebruik

Pairen/connectie

Pairen via een telefoon leverde geen probleem op. Pairen met de bluetooth-transmitter die we graag gebruiken om draadloze apparatuur te testen werkt wel, maar om de een of andere reden blijft het volume erg beperkt. De antenne waar de 85t gebruik van maakt is prima te noemen. Wanneer we gebruik maken van de transmitter, blijft het signaal op onze testlocatie ook in orde wanneer we meerdere kamers verderop lopen. Niet super bijzonder voor een bluetooth 5.0-apparaat, maar we hebben slechtere prestaties gezien en denken dat de Jabra 85t bovengemiddeld scoort in dit opzicht.

Ook de connectie tussen de beiden buds is feilloos. We hebben geen last gehad van uitvallers tijdens de testperiode.

Bediening

Jabra kiest voor fysieke knoppen op haar headsets, wat voor sommigen die per definitie een hekel hebben aan touch sensitive oplossingen een flink voordeel is. In tegenstelling tot veel van de bekende opties van bijv. Samsung en Apple biedt Jabra aanzienlijk meer controle-opties met haar knoppen. Afspelen/pauzeren, naar voren/achteren skippen, switchen tussen ambient control  modes (HearThrough) en ANC, je voice assistent activeren, muten en het volume regelen, is allemaal mogelijk. Je hoeft het niet perse te gebruiken natuurlijk, maar de optie is er. Het gedrag van de knoppen valt te configureren in de app.

Pasvorm, passieve omgevingsgeluidonderdrukking

Jabra koos ervoor de pasvorm van de 75t wederom aan te passen. Waar de 75t ten opzichte van de 65t wat kleiner geworden was en het oor minder opvulde, is Jabra voor de 85t juist weer gegaan voor een groter profiel dat het oor juist weer meer opvult. De eargels zijn veranderd van een rond naar een meer ovaal profiel. De nieuwe aanpak hebben als gevolg dat de eargels minder diep in je oorkanaal zitten maar wel beter aansluiten. Hoewel we weinig te klagen hadden over de 75t, voelen de minder diep zittende eartips 85t voor uw reviewer wat comfortabeler.

Elite 65t & Elite 85t

De pasvorm is uiteraard iets dat persoonlijk is. De Elite 85t’s bleven voor uw reviewer in ieder geval prima zitten, terwijl het omgevingsgeluid ook erg goed uitgesloten wordt; beter dan de voorganger dit doet. Qua draagcomfort beoordelen we de 85t’s dan ook als positief. Meerdere uren dragen ging zonder probleem.

‘HearThrough’, Sidetone

‘HearThrough’ zorgt ervoor dat de gebruiker het omgevingsgeluid meekrijgt via de microfoon. Een nuttige feature, denk aan iemand die je roept of het verkeer. Een zachte ruis op de achtergrond is iets dat je moet accepteren bij het gebruik van deze functie. Deze hoor je uiteraard als je niets afspeelt, maar ook in rustigere nummers hoor je het wanneer je er een beetje op let. Een ander nadeel is dat doordat de microfoons actief zijn, ook windruis sneller door komt.

HearThrough is hoe dan ook nuttige een feature, al moet natuurlijk niet verwacht worden dat je net zo veel meekrijgt als wanneer je niets in je oren hebt zitten. En als je gewoon wil genieten van je muziek, schakel de functie dan vooral uit.

HearThrough heeft ook zijn functie tijdens het voeren van gesprekken. Jabra noemt deze feature ‘Sidetone’. Omdat je als gebruiker je eigen stem hoort, vormt het voeren van het gesprek een wat natuurlijkere ervaring.

Active Noise Cancellation

Waar Hear Through ervoor zorgt dat je de geluiden die je wil horen alsnog hoort, zorgt ANC er natuurlijk voor dat je zo min mogelijk hoort. De standaard controls van de headset laten je met de linkerknop dan ook switchen tussen de twee functies.

De ANC-implementatie op de Elite 85t levert in combinatie met de passieve onderdrukking door de pasvorm een indrukwekkende prestatie. We merken dat geluiden zoals stemmen en algemene achtergrond-/omgevingsgeluiden, goed weggefilterd worden of in volume flink verlaagd worden. Meer constante geluiden (bijv. airco, bandengeluid van een auto) uiteraard ook. Minder constante geluiden die minder als ruis te labelen zijn blijf je ten opzichte van de betere ANC ondersteunende over-ear koptelefoons wel horen en worden zo goed als niet weggefilterd. Denk aan typegeluiden, iets dat op de vloer valt, etc. etc.

Zoals gezegd, kreeg ook de 75t een update waarmee ook die headset nu beschikt over ANC. De prestaties ten opzichte van de 85t zijn vergelijkbaar, hoewel de ‘druk’ die je voelt met de Elite 85t merkbaar minder is dan met de ELite 75t, wat dus een meer comfortabele ervaring oplevert.

Bluetooth multipoint-connectie

De multipoint-connectie is een ware USP voor de Jabra Elite 85t. Een minimaal aantal TWS-opties beschik over deze feature. Wel moet gezegd worden dat de multipoint-connectie niet zo seamless werkt als verschillende opties die we in over-ear koptelefoons hebben ervaren. Zo moet je als gebruiker handmatig de muziek op het ene apparaat pauzeren wanneer je op het andere apparaat iets wil afspelen. Ook wordt de lag hoger wanneer we twee apparaten aangesloten hebben. Blijkbaar wordt er in multipoint-connectie overgeschakeld naar een modus waarin minder goed met lag omgaat.

 

Sound+-app

De Sound+-app ziet er tegenwoordig wat anders uit dan we in het verleden zagen. Over het algemeen is de app prettig in gebruik. Qua esthetiek en gebruiksvriendelijkheid zit het prima in elkaar. De inrichting is iets waar we in het verleden kritisch over waren, maar dit is met recente updates nagenoeg precies veranderd naar hoe we het willen zien.

Geluidsmodi, instellingen

Er zijn drie hoofdmodi, ‘My Moment’, ‘Commute’ en ‘Focus’. De eerste is een persoonlijke setting, de andere twee spreken voor zich. Deze modi worden ingevuld aan de hand van de keus voor HearThrough of ANC en de mate waarin deze moeten werken. Daarnaast kun je via de equalizer een specifiek signatuur meegeven aan de headset. Hiervoor kun je kiezen uit specifieke presets (geluidsprofielen), maar je kan uiteraard ook een custom preset aanmaken. We denken dat de keuze voor de standaard presets goed gekozen is en de meesten zullen daar wel genoeg aan hebben. Maar de mogelijkheid om iets aan te passen is natuurlijk altijd positief.

De geluidsinstellingen worden overigens opgeslagen op de in-ears, dus ook bij gebruik op andere apparaten houdt je het ingestelde signatuur.

De instellingen met betrekking tot zaken als het gedrag van de knoppen, automatische pauzefunctie bij het uitnemen van de in-ears, keuze voor de digitale assistent en voice prompts spreken redelijk voor zich. Meer uniek zijn de configuratieopties met betrekking tot de bel-ervaring (zie screenshots) die we erg konden we erg waarderen.

Soundscapes

Een leuke extra feature zijn de ‘Soundscapes’ waarmee je kunstmatig omgevingsgeluiden kunt afspelen. Een selectie van monotone geluiden, natuurgeluiden en rustige ambiance moeten de gebruiker dan helpen zich te relaxen of concentreren. Hier zijn natuurlijk aparte apps voor, maar het is best aardig dat je dit met Jabra’s Sound+ niet perse nodig hebt. Al heb je altijd die mensen die wat specifieks nodig hebben. Hoe dan ook, wat ons betreft is het een prima idee van Jabra om deze feature te includeren.

 

Draadloos laden

 

Batterijduur

Tijdens onze praktijk-tests kwamen we mét ANC ingeschakeld op 5 uur en 40 minuten op 50% volume. We kunnen daarmee dus stellen dat de opgegeven batterijduur dus gehaald wordt met een marge van 10 minuten. Hoe dit is na langdurig gebruik is echter afwachten. De opgegeven batterijduur zonder ANC wisten we helaas niet te halen; 6 uur en 20 minuten (wederom 50% volume) versus de opgegeven 7 uur. Interessant is dus dat de voorganger ook zonder ANC langer meegaat. De extra laadtijd die uit de case te halen is (zie opsomming sleutelfeatures aan het begin van deze review voor de opgegeven cijfers), hebben we niet getest. Als we echter kijken naar ons gebruik in de praktijk met het opladen in de case, lijkt deze in ieder geval in de buurt van de opgegeven cijfers te komen.

De batterijduur is afhankelijk van de omstandigheden; denk aan het volume waarmee content afgespeeld wordt en of ANC of HearThrough ingeschakeld staat. Dus tenzij je een vast patroon hebt in hoe je de earbuds gebruikt, is het niet zomaar vast te stellen hoe lang ze precies meegaan.  Hoe dan ook, we denken dat de meeste mensen makkelijk een paar dagen gebruik kunnen halen uit de Elite 85t in combinatie met de laadcase.

 

Geluid

Zoals we inmiddels van deze lijn gewend zijn, zijn de geluidsprestaties dik in orde. Goede separatie van elementen en, indien dit geconfigureerd wordt in de equalizer, redelijk wat bas. Er is standaard dan ook gekozen voor een redelijk warm signatuur. Dit is ook wat Jabra voor ogen lijkt te hebben gehad bij het ontwerp wanneer we de presets beoordelen en kijken naar het gedrag bij het maken van wat aanpassingen.

De bass wordt snel ‘punchy’, waarmee de Jabra’s waarschijnlijk de moderne genres het best bedienen; de verschillende elektronische stylen en hiphop. Behalve de bass accentueert de 85t ook het hoog wat meer. Al met al zorgt dit voor een prettig geluid, maar wil je toch een iets meer trouwe representatie van hoe het een en ander moet klinken, zul je wat moeten spelen met de equalizer, waarbij je de accenten van het laag en hoog wat nuanceert, terwijl je het mid waarschijnlijk wat naar boven bijstelt.

Wanneer we het geluid een beetje aanpassen naar onze voorkeuren, moeten we zeggen dat qua output, de 85t en de 75t redelijk bij elkaar in de buurt liggen. De 85t lijken wat opener te klinken en daarmee toch een stapje voor te hebben. Toch zijn we nog altijd het meest gecharmeerd van het geluid dat de 65t uitgaf, dat meer georiënteerd was op de middenfrequenties en in totaal het weergeven van een platter signatuur.

Volume is in het geval van de 85t geen probleem. Een prettig volume voor uw reviewer lag op ongeveer 35%, luisterend via AAC.

Microfoon

De gesprekservaring die we met de Elite 85t krijgen is iets waar we prima tevreden over kunnen zijn. Zowel volume als helderheid zijn in orde, zeker in stille omgevingen. In meer luidruchtige omgevingen moeten we zeggen dat je gesprekspartner wat meer meekrijgt van de omgeving dan we hebben meegemaakt met wat andere opties in het segment. Echt indruk maken de Jabra’s als we wat windomstandigheden proberen te simuleren. We hebben geen in-ear-opties meegemaakt die zo goed met wind-ruis kunnen omgaan. Ben je iemand die veel buiten belt, dan zijn dit de in-ears die je moet hebben.

Lag

De Elite 85t toont wel wat lag (vertraging) bij het kijken van video of het gebruik in combinatie met een PC. Het bekijken van YouTube video’s op onze telefoon gaat prima, maar bekijken we een videobestand via VLC of spelen we een game op onze telefoon, dan zijn de syncproblemen merkbaar. Ook als we de Jabra combineren met onze PC via de BW-BR4 bluetooth transmitter merken we een vergelijkbare lag. Voor conference calls moet het geen probleem zijn echter en specifieke mobiele videoapps als MX Player gaan goed om met de lag waardoor het resultaat daarmee acceptabel is.

 

Conclusie

De Jabra Elite 85t laat een goede indruk achter. Het is een soort manusje-van-alles. Geschikt om naar je favoriete muziek te luisteren (zij het met wat aanpassingen in de equalizer), maar ook voor je dagelijkse commute door de hearthrough- en noise cancelling-features, terwijl tijdens conference calls de microfoonimplementatie je van goede dienst zullen zijn.

Uw reviewer had eerder nog twijfels over de meerwaarde die een nieuwe iteratie zou kunnen hebben in deze sterk presterende lijn van Jabra. Het is echter duidelijk dat zowel op het gebied van de geluidskwaliteit, de ANC als de microfoonkwaliteit, er stappen gezet zijn.

Er zijn echter ook wat stapjes terug gezet. De 85t beschikt over een mindere batterijduur dan de voorganger, en ook de IP-rating voor de water- en stofdichtheid is minder dan uiteraard de Active 75t, maar ook de reguliere 75t. Wil je in-ears voor je workout, ga dan voor Active 75t, of wacht op de Active variant van de 85t.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

3 reacties

 1. Qua pasvorm en geluid vind ik de Jabra 85t helemaal geweldig. Maar volgens mij heeft Jabra ze in de fabriek getest en niet buiten. Vanwege de harde windruis, die je hebt bij hardlopen of wielrennen, is het totaal niet prettig om tijdens het sporten ontspannen naar de muziek te luisteren. Met bedrade oordopjes ben je dan zoveel beter af. Dit is echt een zwaarwegend minpunt van deze verder goede oordoppen.

  1. Dit probleem hebben wij niet gehad tijdens het testen, tenminste niet zonder HearThrough. Ik begrijp dat je het altijd hebt, ook zonder HearThrough aan?

 2. Ik ben afgegaan op meerdere reviews waarbij er met wind gesimuleerd is. Ze zijn buiten helaas ONBRUIKBAAR met het minste zuchtje wind. Je bent namelijk onverstaanbaar. Jammer dat er niet buiten is getest en worden mensen (onbedoeld) op het verkeerde been gezet. Voor de mensen die niet buiten komen; ze zitten uitstekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.