Arjan Olsder test de Oppo Enco W31
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Oppo Enco W31 fantastisch voor muziek

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg goede audio
  • Erg goede verbinding
  • Ook met één oortje te gebruiken
  • Blijft goed zitten

THE BAD

  • Gesprekskwaliteit kan beter

Oppo lanceerde onlangs haar Oppo Enco W31 headset. Een echte True Wireless Headset in de Enco series. Met de headset laat Oppo zien dat het al een rijke geschiedenis in de audiowereld heeft, maar op één front gaat het niet helemaal zoals gehoopt.

Unboxing

Net als haar smartphones, levert Oppo de Enco W31 erg netjes af. De oordopjes zitten, zoals het bij deze categorie hoort, in een doosje dat ook dienst doet als powerbank. Je krijgt een nette, witte USB-C laadkabel en verschillende formaten eartips.

Oppo Enco W31 verpakking

Design

Het design lijkt een beetje op de Apple AirPods. Echter dan gemaakt als echte in-ear oordopjes. Ideaal voor iedereen waar de Apple AirPods niet in de oren blijven hangen. Deze zetten zich immers echt vast in het gehoorkanaal. Het staafje naar buiten is natuurlijk handig om het bereik te vergroten.

De behuizing van de Oppo Enco W31 is IP54 stof- en waterdicht. Je kunt er dus prima mee sporten, maar niet zwemmen.

Oppo Enco W31 Unboxing

Bediening

De headsets van Oppo bevatten geen touchbediening. In plaats daarvan maakt Oppo gebruik van tikherkenning. Waarschijnlijk via de microfoons van de headset. Dubbeltik je op het linker oor, schakel je tussen de twee audio presets (bass en balans). Dubbeltik je rechts, sla je een track over. Tik je drie keer op één van de oortjes, kun je op veel smartphones Google Assistant starten.

Technisch

De Oppo Enco W31 True Wireless Headset is ontwikkeld op basis van Bluetooth 5.0. Daarbij maakt oppo gebruik van een binaurale lage latency verbinding. Met andere woorden, beide oordopjes worden vanuit jouw smartphone aangestuurd. Valt er bij één signaal weg, gaat de andere gewoon door. Hierdoor is het ook mogelijk om slechts één oordopje in te doen. Een wens van veel van onze lezers bij dit soort headsets. Het bereik ligt zo rond de 10 meter.

Gebruik je de Oppo Enco W31 op een Oppo smartphone, zoals ik heb gedaan met de Oppo Find X2 Pro, dan wordt de headset meteen herkend. Op het scherm krijg je ook feedback over de accu’s in de twee oordopjes en van de powerbank. Handig! Ondersteuning hiervoor is aanwezig in alle ColorOS 7.0 toestellen en nieuwer, met uitzondering van de Reno2 Z en de A-Series van het merk.

Oppo Enco W31 met de Oppo Find X2 Pro

De headset is ook voorzien van draagdetectie. Haal je de oordopjes uit jouw oren, stopt de muziek meteen. Dat levert echt heel veel gebruikscomfort op.

Audiobeleving van de Oppo Enco W31

Oppo heeft een lange geschiedenis in audioland. Ik moet dan ook zeggen dat mijn eerste uur met de Oppo Enco W31 buitengewoon teleurstellend was. Ik kreeg het typische overgestuurde bass geluid dat in veel Chinese headsets zit. Leuk als je een tiener bent en alleen om een bass beat geeft, maar als je gevarieerde muziek luistert, blijft er weinig te genieten over. Maar…

Ik had de handleiding nog niet gelezen. Kennelijk maakte ik gebruik van de standaard ingestelde Bass modus. Met een paar tikken op het oordopje, schakelde deze naar de balans modus. En dan horen we in één keer wel echt wat Oppo kan. Het Dual TPU Composiet Grafeem Membraam komt dan echt tot haar recht en laat een heel mooi, gebalanceerd geluid op ons los. Dit membraam vormt onderdeel van een 7mm driver. De gevoeligheid ligt op 95 dB/1kHZ. Het frequentiebereik loopt van 20Hz naar 20kHZ.

Gespreksbeleving van de Oppo Enco W31

Natuurlijk is niet alleen muziek belangrijk. Het is fijn als je ook goede gesprekken kunt voeren via de headset. Oppo heeft de headset van een windruiskamer voorzien en filtert met meerdere microfoons ook nog eens digitaal achtergrondlawaai weg. Daar is duidelijk aan gewerkt. Toch krijg ik tijdens gesprekken weleens feedback dat ik niet altijd helemaal goed te verstaan ben. Ook in rustige ruimten. Hier is duidelijk verbetering mogelijk.

Accuduur en powerbank

De oordopjes hebben een erg goed uithoudingsvermogen. Ze houden het op één lading 3,5uur vol. Met de extra capaciteit in de powerbank, haal je een totale luisterduur van 15 uur voor je alles weer moet opladen of iets minder als je alleen maar gesprekken voert. De 350mAh powerbank en 25mAh oordopjes zijn in 2,5 uur helemaal op te laden via USB-C.

Conclusie Oppo Enco W31

Ik heb ruim twee weken, zeer intensief gebruik gemaakt van de Oppo Enco W31 headset. Qua audiobeleving is dit één van de betere headsets in de markt. Qua verbindingskwaliteit is dit misschien wel de beste beleving op Android in tijden. Maar… die gesprekskwaliteit. Die kan echt nog wel een tandje beter. Als die net zo goed was als op de Oppo Enco Q1, hadden we deze headset een 5-sterren beoordeling gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.