Review: Oppo Enco Q1 ANC headset

Oppo Enco Q1

Gelijk met de release van de Oppo Reno 2, lanceerde Oppo ook haar Enco Q1 in Londen. De headset wordt intern ook wel de Oppo Enco Quiet genoemd omdat deze voorzien is van actieve ruisonderdrukking (ANC).

Unboxing

Oppo heeft de ruimte genomen om de Oppo Enco Q1 netjes te verpakken. Je krijgt verschillende maten eartips en een USB-C laadkabel. Handig! Tenslotte vinden we ook nog de documentatie die bij de headset hoort.

Design

Hoewel we ze nog niet heel veel zien in Europa, zijn headsets als deze erg populair in de VS. Alle techniek ligt lekker in de nek, inclusief een flinke accu en een goede bluetooth antenne voor optimaal bereik. Overigens is er ook een heel toffe, oranje uitvoering van deze headset.

Heel eerlijk, ik prefereer deze headsets boven echte true wireless headsets. De reden is eenvoudig. Wanneer ik met iemand spreek die naast me staat, kan ik de oordopjes gewoon uit mijn oren trekken, en blijven ze om mijn hals hangen. Eigenlijk het enige voordeel van een traditionele, bedrade headset.

Draagcomfort

Oppo maakt goed gebruik van harde plastics en siliconen rubber. Het siliconen rubber is zacht en past zich snel aan, aan jouw lichaamstemperatuur. Vaak merk ik niet dat de Oppo Enco Q1 in mijn nek ligt.

De oordopjes gaan relatief ondiep in de gehoorgang. Iets dat we steeds vaker zien. Hierdoor is het belangrijk om de goede eartip uit te zoeken. Anders hebben de oordopjes te weinig grip en vallen ze gemakkelijk uit het oor.

Doordat alle technologie in je nek ligt, hoef je geen zorgen te hebben over het gewicht van de oordopjes. Die zijn lekker licht. Alle ruimte zie ze innemen, is duidelijk gebruikt voor een goede akoestiek. Daar kom ik zo op terug.

De kabellengte aan de oordopjes is ook precies goed. Ik kan vrij bewegen met mijn hoofd, zonder dat ik steeds de oordopjes uit mijn oren trek. Best belangrijk.

De oordopjes zijn ook van magneten voorzien. Zo blijven ze aan elkaar hangen. Zusterbedrijf OnePlus doet dit ook met haar headset. OnePlus is zo handig om er ook een magnetische schakelaar aan toe te voegen. Die stopt de muziek en zet die headset in standby. Dat is eigenlijk het enige dat ik in deze headset mis. Overigens doe ik daardoor ook geen moeite om ze aan elkaar te hangen.

Oppo Enco Q1

Geluidsbeleving

Ik benoemde net al de grote geluidskamers van de oordopjes van de Oppo Enco Q1. Die leveren op natuurlijke wijze een iets warm geluid af. Een geluid dat de gemiddelde audiofiel enorm zal waarderen, want het klinkt zeer natuurlijk. Basslovers kunnen met een equalizer app de bass altijd nog omlaag gooien. En ja, ook dan blijft hij wel heel lekker zuiver. Knap werk. In deze cateogrie headsets is dit het beste geluid dat ik dit jaar ben tegengekomen.

Oppo Enco Q1

Active Noise Cancelling

Maar er is meer. Want dit is een ANC headset. En dat staat voor geluidsonderdrukking. Iets dat we weinig zien in dit soort oordopjes. Dat wil zeggen, de enige andere die ik heb getest, zijn die van Razer.

We hebben de Oppo Enco Q1 onder anderen in het vliegtuig getest. De ANC werkt heel goed op repeterende geluiden, als is het natuurlijk een in-ear headset. Dus er komt meer geluid binnen dan wanneer je een traditionele over-ear met ANC gebruikt.

In vergelijking tot de Razer Hammerhead, laat de Oppo Enco Q1 ook meer geluid door. De Razer zit dieper in de gehoorgang en heeft schuim oordopjes die beter isoleren. Dus dat is niet vreemd. Maar… het dempt wel waardoor vliegen prettiger is met, dan zonder.

Conclusie: Oppo Enco Q1

Heb ik wensen voor de Oppo Enco Q2? Na het dragen van de Oppo Enco Q1, heb ik die zeker. Maar heb ik ook te klagen over de Oppo Enco Q1? Nee, dat zeker niet. Deze headset is gewoon goed. Het geluid is fantastisch zuiver. Ook gesprekken die ik voer, zijn helder. Ja, hier wordt ik echt blij van. Maar zo’n magneetschakelaar was toch wel heel comfortabel geweest.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Hoog draagcomfort
  • Zeer natuurgetrouw geluid
  • Actieve ruisonderdrukking
  • Gemakkelijk te bedienen

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.