Logo GadgetGear.nl
Foto van Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Cat S42, de betaalbare robuuste smartphone

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Robuust
 • Valbestendig
 • Waterdicht
 • Handzaam
 • Goed geluid
 • Dual sim
 • SD card
 • PTT optie
 • mini jack audio

THE BAD

 • doorsnee camera
 • micro-usb

Cat phones introduceert na de succesvolle S52 een nieuwe robuuste telefoon. Goedkoper met veel functies en volledig waterdicht. Zeer handig in deze Corona tijd. De telefoon met zeep wassen is geen enkel probleem. Handhygiene wordt telefoonhygiene.

Het merk Cat (van Caterpillar) staat voor vertrouwen, duurzaamheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. Het DNA van Cat is terug te vinden in iedere mobiele telefoon en accessoire die de Bullitt Group Ltd on het merk Cat phones maakt. In het begin waren het lompe telefoons die aan alle kerneigenschappen voldeden, maar niet echt fraai toonden als je niet in een werkomgeving ze gebruikte. De S52 veranderde dit geheel. Een super robuuste werktelefoon die er gewoon uitzien als een hele mooie Android telefoon. Wij waren erg enthousiast over deze telefoon. Nu is er het kleinere en betaalbare broertje; de S42. De prijs van 249 Euro is extreem laag. Wat krijg je voor dit prijskaartje?

Design

De S42 onderscheidt zich niet negatief van andere budget telefoons in een hoesje. Het grootste verschil is dat het hoesje geïntegreerd is. Dit zorgt voor een extra stevige grip. De achterzijde is deels van rubber met strips voor een stevige grip. Deze telefoon glijdt niet zo maar uit je handen. Ook niet als die met olie besmeurd zijn. De integratie van het hoesje zorgt voor een fraaie robuuste uitstraling en maakt het mogelijk dat deze telefoon tegen stoten, vallen en water kan.
De telefoon heeft diverse pittige valtests doorstaan van 1,80 meter op staal op elke hoek van het toestel. De S42 is zand- en stofafstotend, overleeft thermische schokken, extreem hoge en lage temperaturen, vibratie- en tuimeltests en zoute nevel en is volledig waterproof tot 1,5 meter diepte gedurende 35 minuten. Met al deze tests voldoet het toestel aan de militaire standaard MIL-SPEC-810H en beschikt het over een IP68-rating.
Het heldere 5,5” HD+ 18×9 beeldscherm wordt beschermd door krasbestendig Corning® Gorilla® Glass 5. Het blijft leesbaar in direct zonlicht en is te bedienen met natte vingers of handschoenen. In de specs lezen we niets over een beschermfolie, maar het lijkt alsof er standaard een extra beschermfolie over het scherm ligt. Wij hebben wat krastestjes uitgevoerd en ook daar komt de telefoon goed uit. Bij gewoon gebruik is dit scherm niet extreem gevoelig voor krassen.
Het toestel heeft ook erg duidelijke knoppen voor volume; aan/uit en een extra oranje knop die je zelf kan instellen qua functie. Superhandig in de praktijk. Indrukken, langindrukken en dubbel indrukken, kunnen allemaal een andere app of handeling activeren. Zo ondersteunt de telefoon met Android10 ook de PTT modus op deze knop. Beter bekend als walky-talky modus ofwel Push-to-Talk. Zolang een persoon in een groep de PTT-knop ingedrukt houdt, kunnen andere deelnemers geen spraak verzenden.

Gebruik

Wie gewend is aan Android zal aan de S42 een bekende hebben. Met Android10 heb je een modern besturingssysteem. Cat heeft er voor gekozen om een beperkte laag over het besturingssysteem te leggen. Liever zien wij Android One oplossingen die de vele voordelen van updates van Google hebben. Nu ben je afhankelijk van het update schema van Cat. Op zicht vreemd want er zitten niet veel speciale functies in de extra laag zoals dat wel bij de S61 is. De Opvolger S62 hebben we nog niet getest.
Het gehele systeem is trager dan de snelle S52. Dat hoeft geen probleem te zijn. Je betaalt immers ook veel minder en ergens moet op bezuinigd zijn. Aan alles merk je dat dat de telefoon wat minder responsief is zonder overigens langzaam te zijn. Wil wil gamen, moet echt een andere telefoon zoeken. Voor werk, bellen, internet en filmpjes kijken is de telefoon ronduit prima en zelfs goed in de prijsklasse. Het geluid klinkt goed over de speakers en kan zelfs erg luid. Dat is wel nodig als je een telefoon verkoopt die het goed op elke werkvloer moet doen.

Alle aansluitingen zitten netjes afgedicht met rubberen klepjes. Deze zijn goed te openen en sluiten en zullen niet gemakkelijk vanzelf opengaan. De S42 heeft een mini-jack hoofdtelefoon aansluiting. Superhandig voor wie dit nog graag gebruikt. Natuurlijk is Bluetooth ook mogelijk. Dan heb je wel de laatste 5.0 standaard. Super dus.

Opladen gaat via een micro-usb aansluiting. Een kabeltje wat je overal in de wereld kan kopen, maar liever hadden we een moderne USB-C aansluiting gezien. Daar moeten fabrikanten euro’s extra voor betalen en om de prijs laag te houden heeft Cat zeker voor deze standaard aansluiting gekozen. De accu is overigens prima. De 4,200 mAh batterij zorgt dat de telefoon bij normaal gebruik een hele dag meegaat. Intern heeft de S42 3GB RAM werkgeheugen en 32GB ROM opslag. Genoeg geheugen voor ouderwets gebruik. Wil je de hele dag filmen, snapchatten of andere zware media uitwisselen dan is het geheugen uit te breiden met een microSD™ kaart. Daardoor is de basisprijs van het toestel laag te houden. De microSD kaart sleuf zit overigens achter een afdekking naast de Dual nano sim kaart plaats. Met de dual sim kan je in het buitenland goedkoper data en bellen regelen. Maar ook wie voor werk en prive twee verschillende nummers wilt, is dit een prima oplossing. De telefoon hebben we ook in een Gsuite omgeving getest. Enkel de YouTube account kregen we in de gemanagede omgeving niet aan de praat. Dat kan aan onze beheerdersinstellingen liggen, maar is geen probleem met de S52. Google heeft helaas niet echt snel een antwoord kunnen leveren. Gelukkig kunnen we YouTube wel met een prive account gebruiken.

Specs

De S42 is duidelijk gemaakt om zonder concessies te maken op robuustheid en veelzijdigheid toch een scherp prijspunt te kunnen bieden. Intern heeft met voor alle componenten de betaalbare maar goede oplossing gekozen. Niets state-of-the art, maar wel bewezen kwaliteit. Zo heeft de S42 de Mediatek Helio A20 MT 6761D chipset, een 1.8GHz quad-core processor, een 13MP achtercamera en 5MP selfie camera. Met de LTE Cat 6; VoLTE en VoWiFi heb je goede technologie voor solide verbindingen.

Conclusie

Cat levert met de S42 een robuuste en betaalbare smartphone die alles kan wat je van een budget telefoon mag verwachten maar dan wel met alle toeters en bellen zoals dual sim; extra sd opslag en extreem robuust. Dat laatste kunnen maar heel weinig telefoons zeggen. De ideale telefoon voor wie in extreme omstandigheden werkt, sport of leeft. En wie Corona angst heeft; deze telefoon kan je zoveel met water en zeep wassen als je wilt.

Eén reactie

 1. Hoe zit het met bellen? Ik heb onlangs een Cat S42 gehad en wat mij op viel is, dat wanneer ik wou bellen ik een dode telefoonlijn kreeg.
  In mijn andere Gsm telefoon doet het Simkaartje goed, maar als ik het simkaartje in die Cat S42 deed en probeerde te bellen, stuitte ik op problemen.
  Terwijl ik het simkaartje goed erin gelegd had in die kaarthouder van de Cat S42.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.