Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: CAT S52, slanke robuuste Android smartphone

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • robuust
  • valbestendig
  • waterdicht
  • relatief dun
  • geen hoesje nodig
  • prima camera
  • dual sim
  • microsd

THE BAD

  • opnames bij minder licht

Robuuste telefoons zijn vaak lomp. De CAT S52 maakt daar een einde aan. De dunste telefoon voor stoer gebruik. Maar is ie ook goed?

CAT heeft een reputatie opgebouwd met stevige telefoons voor de meest ruige situaties. Het ontwerp was er dan ook naar. Deze telefoons neem je niet mee naar een kantoortuin, school of kunstpresentatie. Elegantie was niet echt het woord wat bij deze telefoons past. De CAT S52 daarentegen is een elegant ontwerp met militaire specificaties. De telefoon kan tegen een stootje en een plens water. Toch oogt de telefoon modern. Het is geen glimmende design telefoon, maar eerder een stoere telefoon. Minder dan een centimeter dik betekent dat de telefoon dunner is dan een iPhone11 in een Apple hoesje. Het gewicht is met 210 gram ronduit bescheiden.

Stoer

Het ontwerp van de CAT S52 is gericht op overleven van vallen en neerleggen op diverse plekken. De aluminium rand geeft extra bescherming tegen vallen vanuit de hand op een betonnen ondergrond. De officiële droptest gaat uit van een val vanaf 1,5 meter op beton. Geen probleem voor de S52. Het glas en de behuizing zullen heel blijven. Ook gebruik in een enatte omgeving, bijvoorbeeld op de motor of op een boot, is geen probleem. De waterbestendige behuizing kan zelfs een korte plons in het water aan. De telefoon zal overigens wel direct zinken. De fabrikant spreekt bewust niet van onderwater mogelijkheden omdat dan allerlei vloggers dat dan weer gaan proberen. Sony heeft een dure tol betaalt met hun smartphones. Zij waren de eerste die een waterdichte telefoon maakten en direct ging men op YouTube de gekste dingen proberen. Deze CAT S52 kan tegen heel veel water, maar de officiële specs spreken van waterbestendigheid. Overigens moet je wel beseffen dat de openingen voor hoofdtelefoon en lader niet afgedicht zijn. Daar kan water in blijven zitten. Altijd goed uitschudden voor je er iets in stopt is het advies.

Android

De S52 is een moderne smartphone met Android 9 zoals Google het bedoeld heeft. Dus geen extra lagen en fratsen. Daardoor is het gebruik erg prettig en responsief. De camera maakt gebruik van een 12MP Sony sensor en levert prima foto en video beelden op bijdaglicht. In de app zit ook een portret modus die erg fraaie foto´s oplevert. De beelden zullen niet op sociale media of in een familie album misstaan. Enkel bij schemering schiet de camera iets te kort en zie je ruis in de foto´s. In de paar weken dat we de telefoon hebben gebruikt zijn we nergens belemmeringen tegen gekomen die duiden op kostenbesparingen in het ontwerp. Geluid is ronduit super en het beeldscherm heeft weliswaar een rand, maar oogt toch fris en modern en met 5,6 inch ook lekker groot. Toch is de telefoon niet lomp. Omdat je geen hoesje of extra glasbescherming nodig hebt blijft het geheel prettig in de hand en is de telefoon in elke broekzak op te bergen.

Ontwerp

Zoals benoemd heeft de telefoon een aluminium rand. Deze geeft stevigheid en goede grip. In de rand zitten de knoppen verzonken. Ze steken genoeg uit voor goede bediening met handschoenen. Overigens is het scherm ook met natte handen of handschoenen prima te bedienen. Aan de bovenzijde zit een mini-jack aansluiting voor hoofdtelefoons. In de praktijk is dit ook de meest logische plek. Natuurlijk kan je ook bluetooth luidsprekers of hoofdtelefoon aansluiten. Ook dan is het geluid lekker. Zo heb ik twee weken de S52 enkel als media speler gebruikt om de Jabra Elite Active 75t draadloze in-ears te testen. Werkelijk een genot om deze oortjes met deze telefoon te gebruiken. Overigens passen die oortjes ook prima bij de telefoon omdat ze ook tegen water kunnen en op te bergen zijn in een robuust klein doosje.
Aan de onderkant van de S52 zit de USB-C aansluiting. De telefoon laad snel op en kan zonder problemen een dag op de accu werken. Als media speler via wifi heb ik dagen kunnen genieten voor ik weer moest opladen. Aan de zijkant zit de tray voor 2 simkaarten en een micro-usb geheugen kaartje. Standaard zit er al 64GB in de telefoon. Het verwisselen van sims kan door de tray er met een nagel uit te trekken. In onze review doos zat geen handleiding zodat dit even uitzoeken was. Trek niet te hard aan het witte label. Dat hebben we wel gedaan en dat is nu dus uit de telefoon. Geen probleem bij dagelijks gebruik, maar niet de bedoeling.
De achterkant van de telefoon heeft een antislip structuur. Dat maakt een hoesje echt overbodig. De behuizing beschermt ook de camera op een vlakke ondergrond. In het midden van de achterkant zit een vingerscanner voor een snelle ontgrendeling. Natuurlijk werkt deze niet met handschoenen 😉

Conclusie

De CAT S52 is een prima telefoon die een stoere of lompe gebruiker niet teleur zal stellen. Hij past net zo gemakkelijk in een colbertje als schooltas of overall. De beelden die de camera maakt zijn prima. De vingerafdruklezer een verademing in dit segment. De prijs is ook nog eens dat deze telefoon voor veel mensen betaalbaar zal zijn en door het ontwerp lang plezier zal geven.

De CAT S52 kost 499 Euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.