Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Jabra Elite 8 Active, in-ears die tegen water en een stootje kunnen

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de jabra Elite 8 active met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Uitstekende geluidskwaliteit en pasvorm.
 • Duurzaam en waterdicht ontwerp.
 • Goede ANC en hear-through.
 • Kwalitatieve case met antistressfunctie.
 • Solide Bluetooth-verbinding, multi-device.

THE BAD

 • Beperkte draagcomfort voor hele dagen.
 • Geen Head Tracking voor sporters.
 • Hoorbaarheid haartjes met diepe pasvorm.

Jabra wil met de Elite 8 Active de meest bruikbare in-ears leveren. Ze kunnen tegen een stootje, spelen lang op een lading en zijn waterdicht, zweetbestendig, stofdicht en valbestendig. Maar klinken ze ook goed?

De Jabra Elite 8 Active heb ik de afgelopen maanden gebruikt bij buitenwandelingen, sporten en reizen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: ze klinken top. Of beter gezegd, klonken top… Ik was ze helaas verloren voordat ik deze recensie kon afmaken. Gelukkig had ik de find me-functie ingeschakeld. De oortjes bleken bij een andere recensent te zijn blijven liggen. Op het laatste moment kon ik dus nog zelf productfoto’s maken.

Ontwerp

De Elite 8 Active lijken uit één stuk gemaakt te zijn, duidelijk ontworpen om geen stof of water door te laten. Qua design lijken ze op andere in-ears in deze prijsklasse. De pasvorm is echter uitstekend. Met de meegeleverde eargels heb ik de in-ears aan verschillende mensen uitgeleend om hun reacties te horen wat betreft pasvorm en geluid. Ik was namelijk overdonderd door het goede geluid en de uitstekende pasvorm. De andere testers reageerden exact hetzelfde. De oortjes zitten wat dieper in het oor, maar zijn niet storend en passen daardoor geweldig. Je kunt de wildste bewegingen maken en de Elite 8 Active blijven goed zitten. Daardoor is het geluid, qua passieve isolatie, al heel goed. Voor wie haar in de oren heeft; je hoort de haartjes wel tegen de tips aankomen omdat deze wat dieper in de oren zitten. Overigens noemt Jabra de pasvorm ShakeGrip, een toepasselijke naam. En je hebt geen haakjes om de oren nodig, wat je bij veel sport in-ears nog ziet.

Geluid

eze in-ears klinken echt lekker zonder al te veel eigen karakter aan het klankbeeld toe te voegen. Vergeleken met de Elite 10 klinken ze iets minder ‘open’ of ruimtelijk, maar nog steeds zoals ik van goede oortjes verwacht. Het laag is ronduit goed en toch hoor je nog relatief helder hoog. De ANC werkt prima en de hear-through is handig om even met je omgeving te communiceren. Voor telefoongesprekken is de kwaliteit van de microfoons goed, en eigenlijk niet veel beter dan die van de Elite 10. De Dolby-ondersteuning voor ruimtelijk geluid verklaart deels waarom deze in-ears bijna net zo goed klinken als de Elite 10, met als extra voordeel dat de 8 geen Head Tracking heeft. Dat is zeker bij sportief gebruik geen prettige functionaliteit. Maar dat is een persoonlijke mening. Als we ‘Bad Guy’ van Billie Eilish luisteren, dan klinkt de ruimtelijkheid echt voortreffelijk en heeft de bas net die punch die je in dit nummer wilt horen.

Case

De case van de Elite 8 Active is zoals we alle cases van Jabra kennen en vergelijkbaar met die van de Elite 10. Goed vormgegeven en met een goede accufunctie. Je zou de behuizing bijna als een antistressspeeltje kunnen gebruiken. De tactiele eigenschappen zijn goed en het voelt bijna organisch aan. Dat geldt overigens voor meer Jabra in-ear cases. De soft-touch coating is ook erg fijn. We hebben Jabra cases met een vergelijkbare zachte touch en die coating is nog steeds niet plakkerig. Dat gebeurt wel bij merken die bezuinigen op de coating. Jabra kiest duidelijk voor kwaliteit. De case moet je overigens niet kwijtraken, want deze is nodig voor het opladen en eventueel updaten.

App en Bluetooth

De Elite 8 Active kun je aanpassen via de Sound+ app; zowel qua geluid als bediening. De bediening is vergelijkbaar met die van andere in-ears. Je voelt een duidelijke knopklik onder de behuizing. Een siliconenlaag beschermt de knop en zorgt voor de stof- en waterdichtheid. De Bluetooth-verbinding van de in-ears is goed. Niet alleen snel gekoppeld, maar ook met twee apparaten tegelijkertijd en eventueel met je smartwatch als daar je muziek op staat. Hoewel ik dat niet heb kunnen testen, heb ik wel ervaren hoe solide de Bluetooth-verbinding is. Het is erg prettig dat je met zowel de laptop als de telefoon tegelijkertijd verbonden kunt zijn. Zo kun je muziek luisteren en een Teams-meeting afronden met goed geluid en duidelijke spraak. Jabra blijft tot de top behoren als het gaat om in-ears, camera’s en microfoons voor videobellen. Hoewel deze in-ears bedoeld zijn voor sporters, kun je er prima mee werken en op kantoor mee verschijnen. Echter, een hele dag deze dragen is minder prettig dan de Elite 10, die daarvoor ontworpen zijn. Dat komt door de wat diepere pasvorm.

Conclusie

De Jabra Elite 8 Active in-ears zijn uitstekende in-ears die voor sportievelingen als bonus hebben dat ze stof- en waterdicht zijn en erg goed passen. De prijs is prima voor wat deze in-ears bieden en stiekem zijn ze onze favoriet geworden.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

 1. Met alle respect, maar deze reviews zijn wel een heel stuk minder dan de reviews die jullie in het verleden maakten van deze Jabra-oortjes. De plaatjes zijn onduidelijk en niet klikbaar, omschrijving van geluid is altijd lastig, maar een term als ‘ruimtelijkheid’ voor in-ears is gewoon niet handig. En dat de microfoon goed klinkt… Wat is goed? Veel fabrikanten beweren het, en ze klinken eigenlijk meestal matig. Mijn Sony-oortjes worden niet gepromoot als goed, maar die klinken juist heel goed. Even een opname maken moet toch mogelijk zijn? Deden jullie ook in andere reviews en video’s.

  Jullie zeggen dat head tracking geen prettige functionaliteit is bij sporten. Waarom niet? Ik weet eigenlijk niet eens wat bedoeld wordt met head tracking, dus heb dat maar even opgezocht. Kennelijk houdt het je in het centrum van de soundstage. Maar is dat niet sowieso zo, aangezien je oortjes ten opzichte van je hoofd niet bewegen? Hier ontbreekt uitleg.
  En ondanks dat jullie zeggen dat het niet prettig is bij het sporten en dus eigenlijk goed dat het weggelaten is, zetten jullie het wel bij de nadelen.

  Wat screenshots van de app en uitleggen van wat functionaliteit zou ook fijn zijn. Kun je bijvoorbeeld geluid per oor meten? Dat kon vroeger nog niet, maar veel fabrikanten hebben dit tegenwoordig ingebouwd. Hebben ze nog steeds die rustigheids-patronen waarbij je bijvoorbeeld golven of een ventilator hoort? Kun je verschillende standaard geluidsafstellingen instellen en klinken deze een beetje goed voor de mensen die het standaard geluid niets vinden of misschien graag een podcast willen luisteren met wat beter afgesteld geluid voor stemmen?

 2. Jouw comment is bijna net zo lang als de review, haha. Maar inderdaad, op deze manier schiet het voorbij enig nut.

  Weet trouwens niet of ik het eens ben met het commentaar over de afwerking van Albert. Softtouch, zeker als je het vaak moet aanraken kan onder bepaalde omstandigheden zeer plakkerig worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.