Review: Ori and the Will of the Wisps

Belachelijk mooi, dat is de belangrijkste reden om Ori and the Will of the Wisps te ervaren. Maar gelukkig speelt het spel toch ook nog heel erg lekker.

Ori and the blind forest

Het eerste avontuur van Ori, Ori and the bling forest, verscheen in 1995. De game van Moon Studios kwam eerst uit op Xbox en Windows (net als nu) en zette toen al een waanzinnige beleving neer waarin alles klopt. In een hartverscheurend verhaal waarin Ori op Bambi-achtige wijze zijn moeder verliest, bewoog je door de mooiste omgevingen… in FullHD.

Ori and the Will of the Wisps gameplay

Zo’n vijf jaar na het eerste deel, is er eindelijk een opvolger; Ori and the Will of the Wisps. Op nieuw gaat het om een Metroidvainia game. Zo noemen we dit genre. Want opnieuw begin je met een Ori die niet heel veel kan.

Je begint in een prachtig bos waarin je een beetje kunt rennen en springen. Je kan nog niet overal bij. Soms zitten takken in de weg, maar in veel gevallen kun je gewoon niet ver genoeg springen. Naarmate je verder komt in de game, krijgt Ori meer krachten en vaardigheden. Hierdoor bezoek je ook weer de gebieden waar je al geweest bent, om daar nieuwe krachten te vinden waar je eerder nog niet bij kon.

Dit doe je allemaal om jouw vriendje, een blauwe uil, terug te vinden. Terwijl Ori daar in het gezin leek opgenomen, leerde het uiltje vliegen. Tijdens zijn eerste vlucht, met Ori, raakten de twee verzeild in een storm. De twee kwamen beiden op een andere plek in het bos uit. Het is aan Ori om zijn vriendje terug te vinden en samen terug te komen bij zijn ouders.

Maar dat is niet de enige missie. Tijdens je zoektocht, krijg je heel veel sidequests voor je kiezen. Er is dus genoeg te doen.

Daarnaast werk je niet alleen aan jouw eigen ontwikkeling van Ori, maar ook aan de ontwikkeling van jouw eigen speelstijl. Je kunt altijd drie abilities kiezen voor Ori. Denk aan het afschieten van pijlen en het bedienen van een soort zwaard. Of de kracht om jezelf snel te helen. Jij gaat kiezen hoe jouw Ori zich door de enorme levels baant.

Alles klopt in Ori and the Will of the Wisps

Vijf jaar later, gamen we niet alleen in FullHD. Hier op de redactie doen we dat met een Xbox One X op 4K. En man, wat ziet Ori and the Will of the Wisps er dan bloedmooi uit! Zo mooi dat we eigenlijk de review van de nieuwe Pokémon voor vandaag hadden gepland, maar Ori onze harten meteen wist te stelen. Dit moesten we zien en beleven.

Niet alleen grafisch is Ori fantastisch. De game is ook qua soundtrack en geluidseffecten weergaloos goed opgezet. We spelen in een Sonos 5.1 surround sound opstelling met een Sonos Playbar, een Sonos SUB en op de achtergrond, twee Sonos PLAY:1 speakers. We krijgen letterlijk de beleving dat we in het bos leven. Voor, maar ook om ons heen horen we van alles gebeuren. Wat een waanzinnige beleving!

Hoe zwaar daagt Ori de hardware van de Xbox One X uit? Enorm! Dat voelen we ook tijdens de game. Zo nu en dan ervaren we framedrops. Wel hebben we tijdens het gamen al een stevige day one update langs zien komen. Die zorgde echt al voor enorm veel verbetering.

Conclusie: Ori and the Will of the Wisps

Hoewel 2020 pas drie maanden oud is, durft ik het best te zeggen. Ori is de mooiste platformer van 2020. We verwachten geen titels die dit snel zullen overtreffen. En de game speelt ook nog eens bizar lekker. Dit is een must-have!

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig mooie wereld
  • Waanzinnig mooie muziek
  • Waanzinnig goede geluidseffecten
  • Heerlijke gameplay

THE BAD

  • Heeft zo nu en dan last van framedrops

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events