Google en Huawei uit elkaar, hoe verder?

Hoewel Huawei opnieuw 90 dagen uitstel heeft gekregen van de handelsembargo’s van de VS, lijkt het doek voor de samenwerking met Google definitief te zijn gevallen. Huawei gaat verder zonder Google Apps op haar Android devices.

 In China is het normaal

In China is het normaal dat Android apparaten zonder Google Apps op de markt komen. De Chinese overheid verbiedt vele westerse diensten en censureert het lokale internet sinds jaar en dag. Zo kun je er ook geen Facebook of Google Search gebruiken. Het gevolg is dat er legio alternatieven zijn voor zoekmachines, kaarten etc.

 Hier niet

Hier in het westen is het juist andersom. ‘Vroegâh’, verschenen hier ook regelmatig Android toestellen zonder Google Apps en Google Services erop. Deze zaten aan de onderkant van de markt en het uitleveren zonder de Google Apps en Google Services, leverde een flinke besparing op de licentiekosten op voor die fabrikanten. Echter, de consument zal een toestel zonder Google’s icoontjes al snel als onvolledig. Het gevolg is dat we nu eigenlijk geen Androids meer zien zonder Google Apps en Google Services.

 Hoe valt de deal tussen Huawei en Google uit elkaar?

Zoals het er nu uitziet, blijven de Google licenties van kracht op toestellen die al verkocht zijn en nog in het schap liggen. Koop je nu een P30 Pro, hoef je dus niets te vrezen aangaande de toekomst van het toestel. Huawei blijft toegang houden tot de beveiligingspatches van Google en blijft deze uitrollen voor de huidige Android toestellen. Voor wat betreft nieuwe modellen, daar zal het verhaal spannender worden. Komen we zo op terug.

 De belofte van Huawei

Huawei belooft dan ook dat Huawei gebruikers gewoon toegang blijven houden tot apps zoals ze dit gewend zijn. Ook alle fabrieksgaranties blijven van kracht. Business as usual dus.

 Android Q

Huawei belooft dat haar meest populaire toestellen op dit moment, nog gewoon Android Q zullen krijgen. Voor de Huawei Mate 20 Pro loopt al een beta. De P30 series zal ook van Android Q worden voorzien. In totaal gaat het om deze devices;

Het avontuur van Huawei stopt niet bij Google

Zoals het gros van de lezers al weet, is Huawei al een tijdje bezig met haar eigen variant van Android. Dit heet HongmengOS in het oosten en HarmonyOS hier in het westen. Huawei is zelfs al druk bezig met het testen van toestellen op dit OS in haar eigen markt. Het gerucht gaat dat er al 1 miljoen zijn uitgezet onder consumenten. Bovendien komt Honor’s eerste TV uit met HarmonyOS.

Of Huawei meteen hard overschakelt naar HarmonyOS valt nog te bezien. Daar zijn in ieder geval nog geen uitspraken over gedaan. Er zijn tussenoplossingen die al iets langer in de markt staan. Te denken valt aan Sailfish. Die versie van Android draait sinds 2013 al op smartphones en is van Russische komaf. Er gingen eerder al geruchten dat Huawei met het team van Sailfish om tafel zou hebben gezeten.

De App Uitdaging

Er is één lastig dingetje. En dat zijn de Google Play Services. Die app krijgt Huawei nu ook niet meer. Google Play Services bevat vele API's die ontwikkelaars van apps gebruiken. Denk aan de Google Maps API om kaarten te laten zien in de Funda app, om maar een voorbeeld te noemen. Nu is Huawei al een tijdje bezig met een eigen kaarten app (misschien koopt het nu TomTom wel), maar er zijn nog veel meer diensten die hier last van gaan hebben. Bijvoorbeeld om in te loggen op apps met een Google account. Hoe Huawei's eigen initiatief hier mee omgaat, is nog onbekend. 'Vroegâh' heeft Samsung al eens een eigen OS geprobeerd te lanceren als antwoord op Android. Het draaide Bada OS. Het grootste nadeel was dat het app aanbod niet op gang kwam. Hierdoor bleef Bada achterlopen op de markt en was dat avontuur, snel voorbij.

En Windows 10 dan?

Naast smartphones, is Huawei ook steeds beter in het verkopen van high-end laptops. De MateBook series waar veel van de GadgetGear.nl verhalen inmiddels ook op worden geproduceerd. Hiervoor heeft Huawei Windows 10 licenties nodig wil het overleven in het Westen, ChromeOS zal nu ook een gesloten deur zijn. Vooralsnog lijkt er tussen Huawei en Microsoft niets aan de hand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram