Huawei verzend 1 miljoen Ark OS smartphones

China Daily laat vandaag weten dan Huawei een veldtest heeft gedaan met haar nieuwe besturingssysteem HongMeng OS. Buiten Azië gaat dit nieuwe besturingssysteem Ark OS heten en kennelijk draait het al op 1 miljoen Huawei smartphones.

In een test zou Huawei 1 miljoen smartphones hebben laten maken op basis van HongMeng OS. Deze zouden lokaal zijn verscheept in een grootscheepse veldtest.

Huawei startte de bouw van het besturingssysteem al in 2012. Huawei zag toen al het gevaar in het dominante Android. Hierdoor lag de vervanger al op het schap op het moment dat Trump de handelsoorlog met China startte. De ontwikkelaars zouden al die tijd de ontwikkelingen bij Google en Apple nauwkeurig hebben gevolgd.

Volgens Rosenblatt Securities zou HongMeng OS (of Ark OS) zo zijn gebouwd dat deze compatible is met reguliere Android apps. Essentieel omdat Huawei hiermee in één klap toegang heeft tot miljoenen apps. Overigens is Huawei met andere partijen in overleg om een app store voor het OS te hosten. Huawei kan dit niet zelf omdat Amerikaanse partijen geen apps aan Huawei mogen leveren. Die een tussenpartij is dit op te lossen. Bovendien zou de kleine kernel van het OS gemakkelijk voorzien kunnen worden van patches. Het OS krijgt een erg sterke focus op bescherming van de privacy van de gebruiker.

Huawei geeft zelf aan dat HongMeng is ontwikkeld om te draaien op smartphones, tablets, computers, wearables, auto’s en televisies. Daarmee zien we meteen dat Huawei van plan is echt een ecosysteem op te leveren zoals eigenlijk nog niemand dit echt doet… behalve Google natuurlijk.

Als Huawei inderdaad 1 miljoen HongMeng OS apparaten heeft laten verschepen, gaan we het nieuwe OS sneller zien dan verwacht. Het zou goed kunnen dat de nieuwe Huawei Mate het debuut gaat vormen in het najaar.

Het is ook nog maar de vraag of Huawei deze maatregel gaat terugdraaien wanneer Trump de huidige maatregelen zou intrekken. Huawei lijkt op stoom en heeft waarschijnlijk voldoende slagkracht dit nieuwe besturingssysteem de markt in te blazen. Bovendien kan het geleerd hebben van de fouten van Android en iOS. Daarmee kan een vliegende start gemaakt worden en Android een geduchte concurrent erbij krijgen... maar dat is voor nu nog speculatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram