Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Honor 8X

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Design
  • Prijs/prestatie-verhouding
  • Soepele Android-ervaring

THE BAD

  • Krasgevoelig
  • Micro-USB
  • Twijfelachtige invloed meegeleverde case en screenprotector op gebruikservaring

Honor was ooit bedoeld als budgetmerk van Huawei, maar steeds meer lijkt het merk uit de schaduw van de grote broer te stappen. Ondanks dat de familiegenen overduidelijk zichtbaar blijven, wist het merk zich al snel na de introductie te profileren als een competitieve speler met interessante opties. We keken naar de Honor 8X.

De Honor 8X is een toestel dat door de specificaties en het uiterlijk ons erg doet denken aan de Huawei P Smart+ die we enkele maanden geleden reviewden. Ogenschijnlijk lijkt het enige verschil de camera-implementatie te zijn en daarnaast wat kleine uiterlijke verschillen. In tegenstelling tot wat veel zelfbenoemde kenners denken is een toestel, als we de camera even negeren, echter veel meer dan de SoC met software en de hardware eromheen om het geheel te laten werken. We waren dan ook benieuwd naar in hoeverre de twee toestellen van elkaar verschillen.

 

Unboxing

 

De Honor 8X wordt geleverd met een oplader (2 ampère), microUSB-kabel (helaas) en een siliconen case. Verder is er standaard een glazen screenprotector op het toestel aangebracht. Ondanks dat de Honor 8X over een hoofdtelefoonaansluiting beschikt, worden er geen oortjes meegeleverd.

 

Design, bouw en specificaties

 

De Honor 8X is een flink toestel met het scherm van 6,5”. De dimensies zijn 160,4 x 76,6 x 7,8 mm, waarmee we het over een toestel hebben met een scherm-body-ratio van ongeveer 84%.  Gezien de grootte, hebben we overduidelijk te maken met een phablet. Aangezien de randen tegenwoordig zo dun zijn, is het echter ook niet zo dat het toestel zo groot is dat het onhandelbaar is voor de gemiddelde volwassen persoon. De siliconencase zorgt ook voor meer grip. Met 175 gram weegt het toestel niet vervelend zwaar.

De 8X heeft verder een aluminium frame terwijl de achterkant van glas gemaakt is met een design in dezelfde lijn zoals we deze van verschillende andere toestellen van Honor en Huawei kennen (waaronder de eerder gereviewde Huawei P Smart+). Het geheel lijkt prima in elkaar te zitten. Als we wat tikken op de achterzijde, klinkt het weliswaar wat hol, maar ook voor veel duurdere toestellen is dit niet perse exemplarisch voor een slechte bouw. Gezien de prijsklasse van de Honor 8X kunnen we alleen maar een dikke pluim geven.

Als we het toestel van de voorzijde bekijken zien we zoals gezegd dunne randen met  een kin die iets dikker is. Tevens zien we een notch, die de luidspreker, proximity sensor en 16 MP front-facing camera herbergt. Ook zien we een opvallend kleine notificatie-LED die dermate beperkt is in helderheid, dat we ons kunnen voorstellen dat het ervoor zorgt dat bepaalde notificaties gemist worden door gebruikers die afhankelijk zijn van de notificatie-LED.

Ondanks dat Honor de familiegenen deelt met het uiterlijk, zagen we in de Honor 8X toch een uniek element terug. Het deel aan de zijde van de camera is in de lengte iets matter van kleur. Een designelement dat ons wel kon bekoren, hoewel in de praktijk het waarschijnlijk door niemand opgemerkt gaat worden, zeker niet als de siliconen case gebruikt wordt die ondanks de transparantie het effect teniet doet.

Desondanks kunnen we het idee om een genuanceerd designidee toe te passen wel waarderen. Een toestel dat er net anders uitziet onder een bepaalde hoek heeft toch wat bijzonders.

De Honor 8X heeft qua camera-layout een iets andere oplossing dan andere toestellen van het merk. Waar deze de camera in één unit hadden zitten, vormen de camera’s op de Honor 8X individuele uitstulpingen. Ongetwijfeld is de dichte van de achterzijde van de case ingegeven door de dikte van de camera-uitstulpingen. met de case is de Honor 8X plat op tafel te leggen zonder dat hij wiebelt.

Aan de onderzijde vinden we een microUSB-aansluiting en de speaker. Het blijft jammer dat er niet gekozen is voor een USB-C-aansluiting. Zou dit een kosten-verhaal zijn? We vinden ook nog een koptelefoonaansluiting; vreemd genoeg is dit niet te duur in goedkopere toestellen? Hoewel we hoe dan ook weinig geloven van de kosten-argumenten achter het niet meer toepassen van een koptelefoonaansluiting, ondanks de moeilijkheden met betrekking tot waterdichtheid, blijft het een vreemd gegeven dat voor goedkopere toestellen de jack-aansluiting een standaard blijft. Je zou kunnen aandragen dat deze gebruikers minder snel een bluetooth headset zullen gebruiken, maar gezien de prijs van bluetooth-setjes tegenwoordig, weten we niet of dit een legitiem argument is.

 

Scherm

 

De Honor 8X is uitgerust met een LTPS (Low-Temperature PolySilicon) IPS-scherm met een resolutie van 1080 x 2340, waarmee de pixeldichtheid op 396 ppi komt. De pixeldichtheid betreft daarmee 409 ppi. Het scherm heeft een inkeping (de zgn. notch, die overigens ‘uit’ gezet kan worden, zie de onderstaande afbeelding) en een beeldverhouding van 19,5 : 9. In combinatie met het gekozen paneel leveren de keuzes die Huawei gemaakt heeft een mooi scherm op, met een degelijke inkijkhoek en voor IPS-begrippen prima zwartwaarden.

Huawei kiest out of the box voor een ‘levendig’ kleurenprofiel welke vooral wat koeler oogt (meer blauw-accent) en de kleuren iets meer laat uitspringen. Dit is echter aan te passen naar iets wat Huawei ‘normaal’ noemt, wat inderdaad richting een gebalanceerde kleurweergave gaat. Ook de kleurtemperatuur is aan te passen.

De maximale helderheid is weinig indrukwekkend. Echter in het dagelijks gebruik konden we meestal het scherm prima aflezen.   Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat we vooral grauwe dagen gehad hebben. Wellicht dat het in zonnige, heldere omstandigheden net wat anders is.

Honor levert de Honor 8X out-of-the-box met een tempered glass screenprotector. Op zich best netjes natuurlijk. De oleofobische coating op de screenprotector is echter niet om over naar huis te schrijven en doet dus wel wat af aan de ervaring doordat deze minder glad aanvoelt dan de meeste schermen. Wellicht dat het een beter idee was geweest om de screenprotector los mee te leveren zodat de gebruiker de keus heeft deze wel of niet te gebruiken. Aan de andere kant betekent dit ook dat de gebruiker dus zèlf de screenprotector moet toepassen. Het glas dat voor de digitizer (het touch screen) gebruikt is, schijnt volgens verschillende bronnen Gorillaglass V3 te betreffen hoewel Honor dit op de officiële specs niet vermeldt.

 

Software

EMUI

De Honor 8X maakt gebruik van de EMUI-skin bovenop Android 8.1 Oreo. De meningen over welke ervaring Huawei’s EMUI biedt lopen uiteen. Uw reviewer is in de regel wel positief over het idee van de EMUI. Huawei kiest ervoor om de apptray te laten voor wat het is en alle apps gewoon op de homescreen te plaatsen. Te veel mensen snappen het verschil tussen de apptray en homescreen niet, en hebben geen behoefte aan twee omgevingen waar apps getoond kunnen worden. Voor deze mensen is de insteek zoals Huawei deze kiest de juiste keus.

EMUI biedt echter ook de optie om wèl met een apptray te werken, hoewel het opvallend is dat deze nog werkt zoals Android in het verleden werkte, namelijk dat je daadwerkelijk op een apptray-icoontje moet drukken in plaats van dat je gewoon omhoog kan vegen om de apptray tevoorschijn te halen zoals dit al een flinke tijd het geval is op Android. Het installeren van een andere launcher is natuurlijk een optie. Het navigeren kan via de bekende drie knoppen, maar EMUI beidt tevens verschillende andere opties, waaronder een gesture-ingegeven optie. Het is een aardige poging, maar zolang het geen native onderdeel wordt van Android en het idee over hoe menui’s werken verandert, zien we het nooit zo goed worden we het jaren terug zagen in Blackberry OS 10.

Waar EMUI in het verleden best wel een rommeltje kon zijn met eigen grafische ideeën van Huawei die gecombineerd werden met de inzichten van standaard Android plus wat apps van externe apps developers die als bloatware werden meegeleverd, is EMUI tegenwoordig een skin die clean over komt. De apps die door Huawei zelf ingegeven zijn (o.a. muziek, mail, video, galerij) passen prima bij de apps die standaard gehouden zijn zoals de messenger/sms-app. Het feit dat Huawei eigen apps mee levert betekent in dit geval, anders dan bij bepaalde andere Android-merken, dat je voor dezelfde doeleinden, twee apps hebt. Eentje van Huawei zelf, en een app die onderdeel is van de Google Play apps (als gevolg hiervan heb je dus standaard twee muziek-, video- en galerijapps). Dit blijft toch wat vervelend, en het zou fijn zijn wanneer in de toekomst òf de eigen apps uitgefaseerd worden en men vooral kiest voor de standaard Google apps, òf men een deal kan maken waarin niet alle standaard Google Play apps op het toestel staan. De voorkeur van uw reviewer gaat overigens uit naar het laatste, omdat de Google Play app suite de nodige apps bevat die zelden tot nooit gebruikt gaan worden.

Huawei kiest er ook voor om een paar apps van derden mee te leveren. Gelukkig kunnen deze allemaal verwijderd worden.

Qua instellingen biedt EMUI eigenlijk alles wat de veeleisende gebruiker zou willen. Om de instellingen een intuïtieve ervaring te noemen gaat ver en Huawei/Honor heeft hier duidelijk wat verbeteringen te maken.  Ondanks dat hier en daar zijn wat vreemde keuzes gemaakt zijn in hoe het een en ander georganiseerd is, zou je uiteindelijk echter alles wel moeten kunnen vinden na een wat langer gebruik.

HiSuite

We probeerden eerst de gegevens over te zetten van een oude P Smart die we hebben liggen via Huawei’s Phone Clone App. Helaas wilde dit niet werken. Of het lag aan het feit dat onze Honor 8X geen echte Huawei is of dat de app niet goed functioneerde was ons onduidelijk. Onze 8X verloor in ieder geval steeds connectie met het netwerk op het moment dat de gegevens overgezonden zouden worden.

Het manage-programma ‘HiSuite’ werkte echter prima. Een backup van de P Smart kon gewoon teruggezet worden op de Honor 8X. Alle instellingen bleven bewaard, dus het was niet nodig om alle instellingen van onze NAS bijv. opnieuw in te geven in de betreffende apps. Wel moeten bepaalde apps opnieuw geïnstalleerd worden zoals de Google Home en de officiële Twitter-app. Maar na het opnieuw installeren of een update, werkte alles gewoon.

HiSuite is zoals aangegeven een manage-programma. Het biedt de mogelijkheid alles op je toestel te managen. Bestanden (met een losse functie voor foto’s en video’s), berichten, contacten en apps.

Een leuk detail is dat het scherm van je toestel live terug te zien is in de suite. Deze feature is ook in full screen te plaatsen. Het is echter geen echte mirroring; het beeld loopt hakkelend en video’s zijn dus een soort powerpoint-presentatie. Waar het nuttig voor is? Presentaties vanaf je telefoon wellicht? Hoewel je een presentatie op een PC waarop de HiSuite-geïnstalleerd hebt, waarschijnlijk ook vanaf diezelfde PC kan afspelen.

 

Prestaties en gebruik

 

Benchmarks

De Honor 8X draait op Huawei’s Kirin 710 chip. Dit is een op 12nm gebakken SoC met 4x een 2.2 GHz Cortex-A73 en 4x een 1.7 GHz Cortex-A53 processor. Het video-werk wordt afgewerkt door een Mali-G51 MP4. Ons testtoestel had 128 GB opslag aan boord en 4 GB werkgeheugen. Er is echter ook een 64GB versie beschikbaar.

Voor de volledigheid hebben we wat benchmarks gedraaid:

We hebben het dan over een score die qua processor in single core-vermogen ongeveer gelijkwaardig is aan een Snapdragon 820 en in multicore aan een Snapdragon 835. Qua GPU hebben we het over prestaties die vergelijkbaar zouden moeten zijn met die van een Adreno 530 (welke met een Snapdragon 820 gecombineerd word/werd).

Als we even de synthetische benchmarks opzoeken voor recente SoC’s, dan leren we dat we met de Kirin 710 iets hebben dat in de buurt moet liggen van wat de Snapdragon 660 en 710 (verwarrend dat Huawei voor hun Kirin dezelfde naam koos, maar dit is vast geen toeval) scoren; hoewel het tegen deze varianten van Qualcomm wel moet afleggen in de directe vergelijking.

Hoe dan ook, gaat het uiteraard om de gebruikservaring en in dat opzicht valt er weinig te klagen. In de week tijd dat uw reviewer het toestel gebruikt heeft, was de gebruikservaring gewoonweg prettig te noemen. Qua Android-ervaring kan de 8X compromisloos genoemd worden. In gaming kan natuurlijk niet het maximale verwacht worden. Bepaalde games zijn duidelijk niet geoptimaliseerd voor de Mali-G51 MP4. Maar in de regel zijn alle games prima te spelen. We hebben ter test wat games gespeeld welke bekend staan als zwaar in het opzicht van grafische weergave en het bestandssysteem. Tekken, Asphalt 8 en Fifa waren prima speelbaar. Helemaal perfect gaat het niet op de hoogste settings. Hier en daar zagen we een framedrop, maar de games zijn prima speelbaar. De vraag blijft uiteraard wat er gebeurt wanneer met de tijd zwaardere games uitkomen en of de gekozen implementatie dan niet net onder het omslagpunt uit komt van wat nog als voldoende prestaties worden gezien terwijl de concurrenten er misschien wèl net boven blijven.

Vingerafdrukscanner & gezichtsunlock

Als het gaat om de prestaties op het gebied van veiligheid kunnen we eveneens vooral positief zijn. De vingerafdruksensor is zeer snel en faalt eigenlijk nooit. De gezichtsunlock-feature werkt ook prima, hoewel hierbij opgemerkt dient te worden dat deze oplossing op software gebaseerd is en niet op sensor-techniek zoals verschillende andere (duurdere) toestellen hebben. Het verschil tussen de twee technieken is dat de techniek met de sensor echt en infraroodmap van je gezicht maakt, waar de softwarematige optie die o.a. door de Honor 8X gebruikt wordt, gewoon uitgaat op basis van een foto. Voor het dagelijks gebruik is het prima, maar als middel om op het toestel aanwezige gevoelige informatie te beschermen is het niet veilig genoeg. Ook werkt de foto-manier van de gezichtsunlock-functie niet in het donker.

Audio

De hoofdtelefoon-aansluiting is vrij matig, wat ons enigszins verrast. We hebben immers ervaring met de P Smart+ van Huawei wat op basis van de specs voor een deel hetzelfde toestel lijkt te zijn behalve de camera-implementaties. Maar ook de koptelefoon-implementatie blijkt dus anders te zijn. Het volume is nog zwakker dan dat van de Huawei-broer (die ook al niet geweldig was) en over het hele bereik brengt de Honor 8X een wat rommelig geluid voort. Ook had het toestel flink last van crosstalk.

De speaker van de Honor 8X betreft een simpele monospeaker die naar beneden gericht is. Het weet met een degelijk volume het geluid uit te brengen. De geluidskwaliteit is verder niets om over naar huis te schrijven, maar op zich is het prima. Uw reviewer heeft er voor het slapen gaan eens een uurtje op Amazon Prime gekeken met de speaker als geluids-oplossing, en dat was eigenlijk best aardig te doen, al blijft een koptelefoon uiteraard de veel betere ervaring bieden (zelfs met de zwakke uitvoering van koptelefoonaansluiting). Hoe dan ook, voor een handsfree gesprek of even een youtubevideo is de speaker een afdoende oplossing.

Accuduur

De Honor 8X is uitgerust met een flinke batterij van 3.570 mAh. Uiteraard is de batterijduur iets dat context-gevoelig is. Een zwaarder gebruik zorgt vanzelfsprekend ervoor dat de batterij minder lang mee gaat, maar ook andere typen gebruik kan een verschil maken. Verder verschillen batterijen per type in hoe ze gedurende de tijd degraderen.

Hoe dan ook, met gemiddeld gebruik, gaat het toestel in nieuwstaat makkelijk twee dagen mee.

 

Camera

 

De camera is waar we het grootste verschil met de Huawei P Smart+ verwachtten aangezien dit het punt is waar de toestellen spec-wise daadwerkelijk verschillen, zowel qua opzet als de toegepaste sensoren. Waar, als het om de achter/main-camera gaat, de 8X uitgerust is met een 20 MP, f/1,8 implementatie, moet de P Smart+ het doen met een 16 MP, f/2,2 camera. Beiden beschikken over een tweede camera voor het diepteperspectief van 2 MP. Hieruit zou moeten volgen dat de 8X de betere main-camera van de twee heeft meegekregen. Als het om de front-facing camera gaat (selfie-camera), is de P Smart+ ogenschijnlijk weer beter uitgerust, met een dubbele implementatie, 24MP, f/2,0, waar de 8X het moet doen met een 16 MP-variant (met eenzelfde brandpuntafstand van f/2,0).

Uiteraard zeggen specs niet alles en weten we niet of er sprake is van een kwaliteitsverschil tussen de sensoren, dus kunnen we beter van wat praktijkvoorbeelden uitgaan.

Camera-app

De camera-app valt naar ons idee weinig over te klagen. Er zijn meerdere modi waarvan de belangrijkste (diafragma, portret, foto, video) meteen geselecteerd kunnen worden in de standaard interface. Geheel rechts zijn wat specifieke modi te vinden, en ook een downloadknop waarmee extra modi gedownload kunnen worden. Momenteel zijn dit drie extra modi, maar wellicht dat dit in de toekomst uitgebreid gaat worden.

De AI-modus zou automatisch de juiste delen in een foto moeten belichten en verscherpen. Naar onze ervaring doet de AI-modus inderdaad wat, en worden er wat aanpassingen gedaan in termen van dynamische range en belichting. Dit is slechts af en toe daadwerkelijk van meerwaarde. Verder komen de belichtingsaanpassingen dermate kunstmatig over, dat het onze voorkeur niet heeft.

Huawei/Honor (het is dezelfde software) kiest ervoor de gebruiker standaard te laten kiezen de AI-modus te gebruiken of niet middels een instelling in het beeld van de camera-app. In principe kan deze modus altijd ingeschakeld gelaten worden aangezien je altijd de mogelijkheid hebt een in AI-modus gemaakte foto achteraf te bekijken mét en zónder wat het AI-proces ermee gedaan heeft. Vreemd genoeg is HDR een optie die verstopt is in een aparte modus waar op andere toestellen het simpelweg in de standaard interface aan- en uitgezet kan worden (zoals dat hier kan met AI; wellicht dat dit een bewuste keus is zodat het toestel zelf bepaalde zaken kan bepalen en een losse HDR-instelling als overbodig wordt gezien).

Ten opzichte van de P Smart+ moet de camera-app van de 8X opties als Qmoji’s en 3D-objecten missen (zie de review van de P Smart+ voor een beschrijving en wat afbeeldingen daarvan). Geen groot gemis naar de mening van uw reviewer. Het zijn van die opties die leuk zijn om eens te proberen, maar waar verder nooit meer naar omgekeken wordt.

De zogenaamde AI-implementatie zou in staat zijn om bepaalde scenes te herkennen en vervolgens het beeld dusdanig te verwerken dat er een verbetering zou moeten optreden. Naar ons idee gaat het echter vooral om het benadrukken van specifieke elementen door truukjes met verzadiging van kleuren en benadrukken van contrast. Het effect lijkt dus een kunstmatig beïnvloede foto op te leveren, maar we kunnen het ons voorstellen dat bepaalde gebruikers de beïnvloede foto mooier vinden, juist door de uitgelichte elementen.

De nachtmodus weet op zich redelijk indruk op ons te maken. Met zeer weinig licht weet de 8X alsnog een duidelijke foto te produceren van een object. Uiteraard zal het geen geweldig mooie foto zijn en het duurt 5 seconden gedurende welke tijd je het toestel stabiel dient te houden. Maar als je een foto wil schieten voor puur praktisch gebruik onder zeer donkere omstandigheden, komt er iets bruikbaars uit dat er daadwerkelijk uitziet als het object. Zie de volgende sectie voor wat voorbeelden.

Fotokwaliteit

De Honor 8X camera is niet eenduidig te beoordelen als een goede camera. Er zijn zeker wat dingen die goed gedaan worden. Kleuren zijn redelijk natuurgetrouw en verlichting wordt goed mee omgegaan. Maar het detail valt gewoon weg. Van een afstand hebben we dus best aardige foto’s, terwijl detailshots een lastige zaak zijn. Zeker planten vallen gewoon tegen. De optimalisatie door de AI lijkt niet voldoende te zijn.

De software biedt wat standaard esthetische effecten, zoals:

In lage licht-omstandigheden kan vergeten worden degelijke foto’s te schieten met de Honor 8X. Maar de nachtmodus is zoals gezegd een interessante optie. Om te demonstreren wat het doet:

In het bovenstaande voorbeeld is de situatie met flitser uiteraard de beste. In de praktijk is nachtmodus bruikbaar voor verschillende toepassingen waarbij de flitser te weinig licht in te brengen heeft.  Voor grote objecten bijvoorbeeld, zoals een gebouw. Helaas hadden wij geen ideale scene voorhanden waarin de modus gedemonstreerd kan worden. Maar een andere poging om te demonstreren wat de nachtmodus precies doet:

De FFC doet het best redelijk voor objecten die van dichtbij geschoten worden. Lichtweergave en kleuren worden goed geïnterpreteerd terwijl het detail aardig over komt.

We kozen ervoor de FFC (voorcamera) te testen met een vergelijkbare scene als die we voor de achter-camera gebruikt hebben om zo een wat kritischere voorstelling te geven van de kwaliteit. Selfies zijn naar de mening van uw reviewer wat makkelijk. Een werkelijke test is wanneer een selfiecamera op een degelijk niveau een normale foto kan schieten.

Video

Videoopname is redelijk voor elkaar. Het is wat je verwacht op basis van de foto-prestaties. Lichtweergave en kleuren worden goed weergegeven, detail valt wat weg. De digitale stabilisatie is niets om over naar huis te schrijven. De microfoon is echter meer dan behoorlijk te noemen..

(Ja, een oud beestje, met o.a. een AMD Athlon 3500+ van 13+ jaar oud).

 

Conclusie

 

De Honor 8X is een prima performer voor de prijsklasse waar hij in valt. We hebben het over een toestel met een mooi design en degelijke bouw. De Kirin 710 bewijst zich ook in de Honor 8X als een prima presterende SoC. De meeste taken verlopen vloeiend en qua gaming blijft het toestel aardig overeind. De flinke batterij is een ander belangrijk wapenfeit. Afgezien van wat importtoestellen, kunnen we zeggen dat de 8X een van de beter presterende toestellen is voor de prijs die het moet kosten. Dat van de camera niet veel verwacht kan worden is iets dat te verwachten is in deze prijsklasse, echter om de camera beroerd te noemen gaat te ver. Ook willen we opmerken dat de nachtmodus iets is waar we het nut van inzien.

Nadelen zijn er ook. We verwachten op basis van ervaring met andere toestellen met een dergelijke body dat de glazen achterkant waarschijnlijk erg grasgevoelig zal zijn. Daarnaast betreft het een zeer gladde afwerking. Dit is uiteraard op te lossen met de case, maar daardoor voelt het toestel wel goedkoper aan. De tempered glass screenprotector is aan de ene kant een leuke extra, maar het is duidelijk een wat goedkopere variant met een matige oleofobische coating wat ook afdoet aan de gebruikservaring. We vinden het verder jammer dat we in deze tijd nog altijd met micro-USB-oplossingen te maken hebben.

Als laatste moeten we opmerken dat er de Honor 8X qua prijs erg dicht tegen de Huawei P Smart+ aan zit. De Honor heeft het voordeel van de batterijduur en het iets grotere scherm, de Huawei het voordeel van het betere geluid uit de koptelefoonaansluiting en misschien wat speelfeatures van de camera.

 

 

 

Honor 8X kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.