Logo GadgetGear.nl
Philips Hue & Signify WiZ White E27 Lampen
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Wat je moet weten over de Matter smart home standaard

Eerder deze week mocht ik al schrijven over Signify. Het bedrijf gaf aan de nieuwe standaard Matter te gaan ondersteunen. Maar wat gaat Matter daadwerkelijk bijdragen aan jouw smart home? In deze post leggen we je uit waarom Matter belangrijk is.

Wat is Matter?

Matter is een IP gebaseerd verbindingsprotocol. Met andere woorden, het definieert hoe producten zich op een netwerk identificeren en laten aanspreken. Door deze communicatie te harmoniseren, snappen producten elkaar beter. Deze standaard kan via zowel Bluetooth LE (BLE) worden gebruikt als over WiFi en bekabelde netwerken.

Kunnen mijn huidige smart home producten Matter gebruiken?

Dat hangt een beetje af van het product. Zo liet Signify weten dat haar Philips Hue lampen Matter zullen ondersteunen. Hier hoeft alleen een update voor te worden uitgebracht voor de Hue bridge V2. Voor de Philips WiZ Connected lampen is het een heel ander verhaal. Daarvoor moet je eind 2021 de nieuwe modellen kopen om gebruik te kunnen maken van Matter. Updaten is daar kennelijk geen mogelijkheid.

Welke merken ondersteunen Matter?

De ondersteunende merken voor Matter zijn opgedeeld in drie groepen. Deze opsomming is van de belangrijkste merken die nu, in 2021, aan deze standaard meewerken.

Promoters: Amazon, Apple, Assa Abloy, Comcast, Google, Huawei, IKEA, Kroger, Leedarson, Legrand, Lutron, NXP, Resideo, SmartThings, Schneider Electric, Signify, Silicon Labs, Somfy, STMicroelectronics, Texas Instruments, Tuya en Wulian.

Participants: AO Smitc, Aclara, ADT, ARM, Arris, Groupe Atlantic, Atmosic, Ayla Networks, BEGA, Belimo, Belkin, Linksys, Wemo, Phyn, BOE, Bright AI, First Alert, Buffalo, Bureau Veritas, Busch-Jaeger, CableLabs, CAE, Carrier, Centrica, Chameleon, Charter, CESI, Computime, Control4, Crestron, Cypress, D-Link, Danfoss, Datek, Dekra, Delte Dore, T-Mobile, Develco, Digi, Digicert, DSP Group, DSR, Duke Energy, China Telecom, EATON, Ecobee, EDF, EDMI, EGLO, Element, Elster, Emerson, EnOcean, Espressif, Essence, Eurofins, Eve, Exegin, Ezlo, Facebook, Fortune Brands, Futurewei, GE Current, GE Lighting, Geo, Smart Energy, Gewiss, Grand Centrix, GRL, Grundfos, Oppo, Hager, Haier, Skying, Honor, In Home Displays, Infineon, Inspur, Insta, iRobot, Itron, Jasco, JD.com, Innotech, Johnson Controls, Keetat, Kwikset, Landis+Gur, Latch, Ledvance, Lennox, Level, Leviton, LG, LifX, Logitech, Aqara, Mastercard, MediaTEK, Microchip Technology, Midea, Miele, Mitsubishi, MMB Networks, MUI Labs, myRata, Nanoleaf, NTS, Niko, Sunpu LED, Suntech, NodOn, Nordic Semiconductor, NQminds, On Semiconductor, Orange, Osram, Otodo, Overkiz, Panasonic, Perspecta Labs, Plume, Polynhome, Powerley, Profalux, Qorvo, Qualcomm, Bosch, Sagemcom, Salto, Samjin, Schlage, Sectigo, Secure Meters, Sengled, Sercom, Sevenhugs, CoolKit, Feibit, Heiman, Sunricher, Siemens, Siterwell, Smart DCC, Stello, Sonos, SLS, TCL, Telink, P&G, Tieto Evry, Toshiba, Tritech, TÜV Reinland, Ubilogix, Ubisys, Underwriters Laboratories, Universal Electronics, Velux, Viesmann, Vimar, Vinvint, Wipro, WNC, Wyze, Xiaomi, Xylem, Zehnder, Future Lighting en Zumtobel Group. Daarnaast zijn er nog 130 adopters. De meest opvallende, bekende namen voor de Nederlandse markt zijn AVM, Danalock, HiSilicon, Hornbach, Innr, Inergy, Liberty Global (Ziggo), Lidl, Oki, Quby, Trust en Vodafone.

Het begon in 2019 met Project CHiP

Hoewel veel kleine spelers in domotica (of smart home) altijd hebben geloofd in het opbouwen van eigen eilandjes, zijn het de tech giganten die altijd voordeel hebben gezien in interoperabiliteit. Gewoon omdat mix & match smart home producten inkopen vele voordelen brengt voor de consument.

Daarom tekenden de groten der aarde in 2019 een convenant. Onder de partijen die hierbij betrokken waren, bevonden zich namen als Google en Amazon, maar ook fabrikanten als Signify, IKEA, Samsung en Apple. De standaard werd ontwikkeld onder de naam Project CHiP. Een echte commerciële naam was er al die tijd niet. Tot nu in 2021. Sinds afgelopen week kennen we Project CHiP alleen nog als Matter.

In tussentijd is het aantal bedrijven achter de standaard ook flink gegroeid. Inmiddels kent Matter 180 organisaties die met de standaard aan de slag gaan. Daarnaast zijn 1.700 ontwikkelaars geregistreerd.

Wie zit er achter Matter?

Matter is eigendom van de The Zigbee Alliance. Een stichting die, zoals de naam al doet vermoeden, de Zigbee standaard beheert. Matter wordt door deze stichting als open source protocol gelanceerd. Het toepassen moet open en vrij zijn, al moeten producten wel Matter gecertificeerd zijn. Die certificatie zou kostendekkend moeten zijn, dus ook betaalbaar voor kleinere merken.

Om de verwarring met de Zigbee standaard te voorkomen, zal de The Zigbee Alliance haar naam veranderen. De organisatie zal verder gaan als de Connectivity Standards Alliance ofwel CSA. Naast Zigbee en Matter, beheert de stichting ook Dotdot, Green Power, Smart Energy, JupiterMesh en Rf4ce.

Eén reactie

  1. Zal Niko home control in de toekomst te gebruiken zijn met Apple HomeKit via matter in plaats van homebridge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.