Review: Huawei P Smart (Android Smartphone)

Huawei P Smart kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Huawei doet weer eens waar het goed in is, een smartphone enorm scherp in de markt zetten en veel value for money brengen. Voor €259 krijg je echt een hoop Android en slimme besparingen.

Naamgeving

Met de Huawei P Smart zien we een heel nieuwe naamgeving bij Huawei. Opvallend, maar niet vreemd. Huawei kende een enorm succes met de P8 Lite. Dat succes was zo groot dat het in 2017 de P8 Lite 2017 presenteerde. Een upgrade op diverse fronten om de koper van het origineel te laten upgraden. Maar de naam P8 is niet eeuwig houdbaar. De P Smart lijkt een mooie start van een blijvende prijsvechter te markeren.

Unboxing

De Huawei P Smart is een budget toestel. Huawei levert dus zo min mogelijk mee. Een lader, micro-USB kabel en een SIMtool, Daar moet je het toch een beetje mee doen. Wat wel heel netjes is, is de screenprotector die er meteen op is gezet. Heb je vanaf de start toch een beetje bescherming.

Design

Qua design kunnen we alleen maar zeggen; het had een Honor kunnen zijn. Dit merk wordt door Huawei niet meer in Nederland gevoerd, maar stond bekend om haar strakke designs in de lagere prijsgroepen. Bij de Huawei P Smart is dat niet anders. Het toestel ziet er goed uit en is aan alle kanten netjes afgewerkt. Wel is de aluminium onderkant wat gevoelig voor vette vingervlekken.

De screen to body ratio ligt op 76%. Dat is ook heel hoog voor de prijs die je neerlegt. Aan de zijkanten lijkt het display de rand aan te raken. Onder en boven is de rand mooi smal. Leg je de Huawei P Smart op tafel, denken veel mensen dat je toch echt een high-end vlaggenschip op zak hebt. Missie geslaagd dus voor de designers.

Display

Waar de Huawei P Smart echt goed scoort in haar prijssegment, is het IPS display. Hoewel slechts Full HD, oogt het mooi scherp. Mede doordat het met 5,65 inch niet heel groot is. De kijkhoek van het display is ook enorm goed.

Het toestel heeft een resolutie van 1080x2160 pixels. De extra beeldlijnen worden gebruikt omdat het toestel meteen al een 18:9 display heeft gekregen. Zeker bij het multitasken is dit een prachtig stukje functionaliteit.

Chipset

Nee, de snelste chipset zit er niet in. Voor de dagelijks gebruikte apps maakt dit ook niet heel veel uit. App wisselingen zijn vlot genoeg. Gamers zullen het wel wat benauwd krijgen. Zelfs met de geleverde bloatware van Gameloft.

Er zijn twee uitvoeringen van de Huawei P Smart. Het model dat we hier in Nederland krijgen heeft 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Via import moet ook een model met 4GB werkgeheugen en 64GB opslag te krijgen zijn. Het gros van de modellen in Nederland is dual-sim. Wanneer je het toestel via een provider als de KPN koopt, krijg je waarschijnlijk geen dial-SIM uitvoering. Let daarop als dit een belangrijk argument is bij aanschaf.

Huawei heeft de P Smart dan ook voorzien van de eigen HiSilicon Kirin 659 chipset. Deze bestaat uit een octa-core chipset in big.LITTLE opstelling. 4 CPU kernen draaien op 2.36GHz en de andere 4 op 1.7GHz. Het resultaat is dat het toestel behoorlijk energie efficiënt werkt. Gamers krijgen de Mali-T830 MP2 GPU die aardig maar niet spectaculair is. Kom op, het is een goedkoop toestel. Wat verwacht je?

Waar Huawei altijd heel goed in is geweest, is slim besparen. Besparen op elementen die je misschien helemaal niet mist om zo de prijs te drukken. Iets dat gemakkelijk kan door zelf de chipset te maken. In de features om het display en de snelheid heen missen dus wel een paar dingen. Zo maakt de Huawei P Smart alleen gebruik van single-band 2.4GHz WiFi, maar je hoeft er natuurlijk ook niet in 4K op te streamen.

Bluetooth staat nog op versie 4.2 en heeft geen luxe audio codecs. Galileo (EU) satellieten worden niet ondersteund voor plaatsbepaling, maar A-GPS (VS), Glonass (RU) en BDS (CH) weer wel. Een FM ontvanger zit er weer niet in. USB 3.0 ontbreekt, maar USB 2 is natuurlijk snel genoeg voor wat je aan foto’s en video’s maakt met het toestel.

Voelt de HiSilicon Kirin 659 misschien een beetje oud aan? Dat kan. De chipset is al in heel wat toestellen van Huawei gebruikt en is ook te vinden in de Huawei Mate 10 Lite, nova 2, nova 2i, Honor 7x en 9. Op het moment van schrijven is de chipset 314 dagen, dus nog geen jaar oud. Toch lijkt het tijd te worden dat Huawei een opvolger gaat presenteren.

Android 8 Oreo

De Huawei P Smart is helemaal up to date qua software. Niet alleen levert Huawei de smartphone uit met Android 8.0 Oreo, maar ook met haar EMUI 8.0. Qua software krijg je dus dezelfde features die in een vlaggenschip als de Huawei Mate 10 Pro zitten. De hardware is natuurlijk een heel ander verhaal.

Bloatware om de kosten te drukken

Waar we ons bij de Huawei Mate 10 Pro toch wat aan ergerde is op de Huawei P Smart niet echt een probleem. Als is er voldoende van. Ik heb het over bloatware. Apps waar je niet om vraagt maar waarvoor Huawei wel een vergoeding krijgt door ze mee te leveren. Zo vinden we op de Huawei P Smart de eBay en Booking.com apps, maar ook games van Gameloft. Jij wilt een goedkoop toestel en op deze manier helpt Huawei dit mogelijk te maken.

Een schoonheidsprijs verdient dit nooit, maar het alternatief is natuurlijk een paar euro’s meer betalen voor het toestel. Zeker in dit lage segment kunnen we ons voorstellen dat kopers de voorkeur hebben voor de ongewenste apps.

Vingerafdruksensor

De Huawei P Smart is voorzien van de vierde generatie vingerafdruksensor. Deze werkt enorm snel en plezierig.

Accuduur

Huawei geeft je in de Huawei P Smart een royale 3.000mAh accu. In de praktijk levert dit een gebruiksduur op van ruim een dag. Helaas moet je het nog wel doen met een micro-USB aansluiting. Voor USB-OTG producten levert het toestel geen stroom.

Camera

Echt bijzonder is de camera van de Huawei P Smart. Natuurlijk krijg je geen dure Leica camera in dit toestel, maar wel een dubbele camera. Huawei plaatst een combinatie van een 13 megapixel en 2 megapixel camera achterop. Daarbij wordt de 2 megapixel gebruikt om mooie onscherpte (bokeh) effecten te maken. De volle 13 megapixels krijg je bij 4:3 foto’s Maak je 18:9 foto’s ga je terug naar 9 megapixel. Voorheen gebeurde dit op basis van software en dat leverde lang niet altijd een kloppend plaatje op. Met de nieuwe sensor is dit wel een stuk beter geworden.

 

Toch heeft de camera zeker wat nadelen. Hij is niet heel snel en heeft moeite om 'snel' scherp te stellen. Hier merk je echt weer dat je een goedkope smartphone hebt. Met de presentatie van Huawei werden verwachtingen geschapen die de camera gewoon niet waarmaakt. Ook zie ik teveel blauw in de foto's. Zeker in foto's met veel rood.

Maar misschien heb ik gewoon iets teveel ervaring op dit gebied. Ik heb in ieder geval voldoende plaatjes gemaakt zodat je zelf een mening kunt vormen. Overigens werd ik wel gekieteld door de pro modus waarin ik wel meer vrijheid krijg om de camera zelf in te stellen. Daar over gesproken, ook handig is de document modus. Dit maakt het scannen van documenten met de camera mogelijk, maar maakt het ook mogelijk om gemakkelijk Powerpoint slides te fotograferen en netjes uitgesneden op te slaan.

Voor selfies krijg je een 8 megapixel camera. Voor selfies is dat best royaal en het past helemaal bi Huawei. Vanaf de start heeft het merk meer aandacht voor een hoge resolutie op de selfie camera dan andere merken.

Het filmen gaat met de Huawei P Smart een stuk beter. Hier zetten beide camera’s nette prestaties neer. Beiden filmen netjes op Full HD met 30 frames per seconde.

Conclusie: Huawei P Smart

Mogelijk is de naam Huawei P Smart gekozen omdat het toestel gewoon een slimme deal is. Er zijn veel besparingen te vinden, maar niet op de gebieden waar het echt belangrijk is. En dan krijg je voor heel weinig geld, een toch wel heel solide en up to date Android gebruikservaring.

Huawei P Smart kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments on “Review: Huawei P Smart (Android Smartphone)”

  1. @Sjaak, je hebt gelijk. Zojuist het toestel opnieuw ingesteld na een factory reset en nu staat het icoon er wel en zie ik ook de settings. Ik zal het verhaal even aanpassen.

 1. "Met de presentatie van Huawei werden heel wat verwachtingen geschept die de camera gewoon niet waarmaakt." Moet zijn: verwachtingen geschapen. Als je 'verwachtingen hebt geschept', dan heb je ze met een spa uit de grond gelepeld.

 2. Degelijk toestel voor de prijs.
  Als je professionele foto's wilt dan koop je best een reflexcamera is mijn mening. Wel vind ik het zoeken voor die die bokeh effect. Spelletjes speelt ge op pc of consoles niet op smartphone

 3. Heb deze hele beoordeling gelezen, maar nergens gezien dat hij ook NFC heeft, terwijl Sjaak zich afvraagt hoe ik dat gemist kan hebben.
  En hoe ziet het icoon er uit?
  En als ik het moet installeren is het dan gratis?

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Ziet eruit als een flagship device
 • Zeer goed 18:9 display
 • Goede accuduur
 • Prima benchmarks

THE BAD

 • Veel bloatware, maar acceptabel op dit prijspunt
 • Camera is niet bijzonder goed
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram