Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Hiby R3 hires audio speler met Tidal ondersteuning met 3 sterren.

The Good
  • lichtgewicht
  • Tidal ondersteuning
  • ondersteunt veel formaten
The Bad
  • rommelig bedrijf
  • beetje gammel product
  • twijfel betrouwbaarheid
  • wel echt Hires?


Hiby is wellicht voor velen een onbekend merk, maar met de R6 audio speler heeft het merk zich op de kaart gezet. Op Kickstarter lanceerde het Hiby de ultra kleine R3. Wij hebben het project ondersteund in de hoop een mooie kleine Hires speler te kunnen gebruiken tijdens de zomer. De eerste indruk is erg wisselend. Een aanrader?

Kickstarter en IndieGogo wijzen er steeds op dat je geen kant en klaar product koopt, maar een project ondersteunt met de verwachting op een product. Veel kickstarter campagnes begrijpen dat de belofte van een product op een datum leveren, cruciaal is om geld op te halen. Zo worden producten die bijna klaar zijn gelanceerd. Met een wereldwijd bereik van zo’n platform kan een klein clubje vaak een eerste productierun draaien en is de basis gelegd voor wereldfaam en wellicht de start van een echt bedrijf. Kortom Kickstarter projecten ondersteunen is niet gelijk aan een webshop koop.

Eerste ervaring

In de afgelopen jaren hebben we diverse Kickstarter projecten gesteund en ook veel goede ervaringen opgedaan. Zonder uitzondering werd de deadline niet gehaald. De Removu gimbal bleek uiteindelijk een pracht product en zo ook de Gemini PDA. Beide producten waren uiteindelijk goed en de bedrijfjes hielden de ‘backers’ goed op de hoogte. Het managen van de verwachtingen is oh zo belangrijk. Achter Removu zat een Nederlandse startup en het Gemini team zit in het verenigd Koninkrijk. Hiby is een Chinees merk uit  Guangdong. De communicatie over de voortgang van het project is ronduit slecht en het verschepen een drama. De Chinese startup was even vergeten dat er allerlei wetten gelden betreffende verschepen van producten naar Europa en de USA. Backers uit deze regio’s kregen keer op keer te horen dat er problemen met het verschepen waren. Zo hebben wij ook steeds schuivende deadlines mogen horen. Een dikke week geleden kwam uiteindelijk de R3 binnen. Bij de verzending zijn fouten in de adressering gemaakt waardoor we nog bijna de zending misliepen. Dat terwijl het adres duidelijk op de creditcard staat… In een bruin doosje ontvangen we de Hiby met een verzendbrief als sample ter waarde van 25USD. Zo omzeilt Hiby de invoerrechten en compenseren ze waarschijnlijk de onverwacht hoge internationale verzendkosten. Een fout die door oh zo veel Kickstarters wordt gemaakt. Het doosje pakken we uit en het is een Aliexpress-achtige ervaring met lelijke plastic zakjes en losse accessoires. Een paar weken eerder hebben we kort de Sony NWA45 mogen testen. De ervaring met dat product staat haaks op deze rommelige en gammele levering. Als extra service heeft Hiby een screen protector op de voorkant aangebracht. Maar wel met een dikke luchtbel onder de folie. De R3 wordt gepositioneerd als officiele Hires speler met Tidal ondersteuning. Op het product zit niet het Hires stickertje wat wel op alle afbeeldingen wordt getoond. Is het wel een Hires speler? Ook enige officiele Tidal informatie ontbreekt. Is onze login wel veilig? Wat een drama eerste indruk.

Gebruik

De Hiby R3 is extreem licht. Een iPod Classic weegt bijna 150 gram; de R3 slechts 100 gram. Het lichte gewicht geeft geen solide indruk. Het voordeel is natuurlijk wel dat je niet met een zware speler loopt te zeulen. Wanneer we muziek bestanden op een micro-SD kaart zetten en dit in de speler steken, komt de kracht van de R3 eindelijk aan het licht. De muziek index is snel opgebouwd en de R3 is een veelvraat die veel bestandsformaten accepteert en de mp3 tags netjes toont. Met de Sony NWA45 was dit wel even iets minder het geval. Het Hiby besturingssysteem is duidelijk geoptimaliseerd op het gebruiksnut; muziek spelen. Na de matige eerste indruk kunnen we eindelijk genieten van de speler. Met de AKG-N5005 oortjes met Snugs tips en AKG gebalanceerde kabel, komt de R3 echt tot leven. Niet eerder klonk muziek zo lekker en met voldoende volume uit de spelers van Onkyo, Pioneer, Fio, Apple, Sony en wat al niet meer. Nee de R3 klinkt met de juiste oortjes op de gebalanceerde uitgang ronduit indrukwekkend. De accuduur moet zich binnenkort op een internationale vlucht nog bewijzen. Veel spelers vallen bij die test door de mand en moeten het zonder uitzondering afleggen ten opzichte van een iPhone.

Hires

Zoals vermeld ontbreekt op de doos en speler de officiele Hires aanduiding. Voldoet de speler wel aan deze internationaal vastgelegde norm? De Tidal muziek speelt goed. Helaas kan je geen Tidal muziek offline luisteren en Spotify is niet mogelijk. Een lossless account is niet nodig. Het verschil tussen een lossless of gewoon goede Tidal stream is nauwelijks tot niet hoorbaar. Op onze versterker met Dali luidsprekers kunnen we het verschil goed horen. Voor de R3 heb je zeker het duurste Tidal abonnement niet nodig.

Conclusie

De Hiby R3 is een rommelig Chinees product wat gewoon niet aan de Europese of Amerikaanse A-merk criteria voldoet. Voor relatief weinig geld heb je wel een goede en vooral lichtgewicht speler. Voor wie voor kwaliteit gaat en niet een krap budget heeft kan beter een speler van een gerenommeerd merk kopen. Hiby moet flink wat huiswerk doen om boven het AliExpress niveau uit te komen. Ondertussen genieten we wel van wat Hiby met de R3 voor het geld levert. De grote vraag is hoe lang? De duurzaamheid van het product is op zijn minst twijfelachtig. De afbeelding met het nummer van U2 zegt wellicht voldoende: “Still haven’t found what I’m looking for”..

Na de zomervakantie zullen we deze eerste indruk updaten. Stay tuned.

De Hiby R3 is online te koop en kost ongeveer 200 Euro.

1 REACTIE

  1. Grootste nadeel van deze speler is dat de database maximaal 20000 tracks aankan. Mijn 520Gb SD kaartje is voor 2/3 gevuld met een mix van FLAC en 320Kbps MP3 en dan zit il al boven de 20000.
    Verder is de afspeelsoftware erg basic. Je kunt bijvoorbeeld niet zoeken naar een track, album of artiest. Ook afbeeldingen voor artiest zijn niet aan te passen. Ik heb weinig hoop dat dit in een firmware update gaat veranderen, de laatste update kwam met een stappenteller en een ebookreader………

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.