Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Sony Walkman NWA100TPS, 40-ste jubileum versie

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • retro uitstraling
 • prima mediaspeler
 • handzaam, solide
 • uitbreidbaar geheugen
 • accu duur
 • audio mogelijkheden
 • Android mogelijkheden

THE BAD

 • bedraad laag volume

Sony Walkman stond synoniem voor mobiel muziek genieten. 2019 is de 40e verjaardag van de Walkman. Speciaal daarvoor is er een feesteditie gemaakt die oude tijden doet herleven in een moderne media speler.

Op de IFA stal de kleine jubileumversie van de Sony Walkman de show. Niet de dunste en scherpste tv’s, of de coolste gadgets waren een echte verrassing. Deze kleine nieuwe Walkman stal de harten van de oude en jonge generatie. Retro is in. Of het nu vinyl, cassettes of spoelenrecorders betreft; als lifestyle product staan ze weer in het spotlicht. Niet als nieuwe muziekmarkt, maar meer als niche product. Een jubileum versie van de eerste Walkman past daarom perfect bij die trend en de pers pikte t direct op. Wij mochten als één van de eersten de nieuwe walkman testen. Net voor kerst ligt ie in de winkel en is de NWA100TPS online te koop. De moeite waard?

Op en top retro

Op foto’s en video’s is de knipoog naar het verleden duidelijk. De NWA100TPS is een mediaspeler die in een hoesje zit wat een kopie is van de eerste walkman. Achter het schermpje zie je een bandje spelen. Levensecht. Wanneer je het product in handen hebt ,is direct duidelijk dat dit een moderne speler is. Het formaat is ongeveer 2/3 van een origineel cassettebandje. De hele speler is dus kleiner dan een cassettebandje. Jeugd zal het niet direct opvallen, maar iedereen die bandjes heeft afgespeeld wel. Het hoesje is de houder voor de Walkman. Met een magneetsluiting blijft het klepje dicht. De speler is ook zonder hoesje te gebruiken. Dan verdwijnt wel een groot gedeelte van het retro gevoel. Je hebt dan een moderne Sony Walkman in handen met op de achterkant het 40th Anniversary logo. De speler is licht van gewicht en voelt toch solide aan. De speler weegt iets meer dan een ons. Aan de rechterzijkant zitten de bedieningsknoppen voor muziek selectie, volume en aan/uit schakelaar. Met een schuifschakelaar is de bediening te blokkeren. Aan de onderkant heeft de Walkman een aansluiting voor een hoofdtelefoon, USB-C en draagkoord. Achter een klepje zit de micro-sd kaartlezer. Standaard heeft de speler 16GB voor muziekopslag. Je zal snel gebruik willen maken van de additionele opslag op een micro-sd kaart.

Het hoesje en de afbeelding van een spelende cassette maken het retro gevoel. Sony heeft met oog van detail zelfs nagedacht over welke bandjes het toont. Natuurlijk zijn het Sony tapes, maar wel in de verschillende smaken van Normaal tot Chroom en Metal. Je kan niet kiezen welke skin gebruikt wordt. De speler toont een hogere kwaliteit cassette naar mate de kwaliteit van het gespeelde bestand.

https://youtu.be/YH2T94XWqck

Muziekspeler

De NWA100TPS is een muziekspeler in de Sony traditie. Alles is geoptimaliseerd voor een goede muziek weergave. Voor de test hebben we diverse formaten muziekbestanden op de speler geplaatst met de Sony software. Dat proces van muziek op de speler bijwerken werkt perfect op Windows maar is wat minder op een Mac. Qua hardware heeft Sony de betere componenten geselecteerd voor muziekweergave. Enkel audiofielen zullen dit waarderen. Wie een smartphone goedgevoeg vind zal misschien het geluidsverschil niet eens bemerken. Het probleem voor Sony is dat de betere smartphones tegenwoordig gewoon al heel goed klinken. Die smartphones hebben echter niet alle software aan boord om ook daadwerkelijk meer uit de muziek te halen. Wanneer je een hoofdtelefoon met een draad aansluit op de NWA100TPS dan opent op de muziek speler een heel instrumentarium met mogelijkheden om de muziek digitaal te verbeteren of een kleuring te geven. Zo zijn matige mp3 bestanden op te krikken. Hier komt de decennia lange ervaring van Sony met digitale muziekbewerking naar voren. Je kan zelfs het geluid van een analoge versterker en platenspeler digitaal laten nabootsen. De verschillen zijn subtiel maar lekker. Je moet wel een dynamische hoofdtelefoon hebben. Wij hadden bij de test geen Sony hoofdtelefoon ter beschikking. De bedrade Philips, Nura, Bose, Plantronics, Jabra, Keff, Sennheiser en Teufel on- en overears die we met de speler getest hebben klinken allemaal minder krachtig dan wanneer we AirPods of andere draadloze hoofdtelefoons aansluiten. Misschien dat de versterker prima met een Sony bedrade hoofdtelefoon werkt, maar wie krachtig volume wil zal eerder de compatibele Bluetooth verbinding willen gebruiken. Draadloos is het volume luider te spelen. Persoonlijk vind ik dat belangrijk. Helaas zijn dan de meeste digitale nabewerkingen niet beschikbaar. Desondanks klinkt de speler ronduit lekker. De draadloze verbinding is super met een groot bereik. Ik kan door het hele huis lopen en de muziek blijft spelen. Niet alle telefoons kunnen dat. De NWA100TPS is een alleskunner als muziekspeler. De knoppen maken de bediening prettiger dan muziek afspelen op een smartphone.

Android

De Walkman is uitgerust met Android 9. Via de Play Store zijn alle apps te installeren. Zo maak je van de Walkman een infotainment systeem. Het scherm is klein maar fijn en daardoor prima geschikt om films of zelfs tv te kijken. Nieuwssites lezen is zelfs met kleine lettertjes mogelijk. Zo kan je naast muziek luisteren ook online via wifi met de wereld in contact blijven. Het enige verschil met een smartphone is dat je niet kan bellen en dat er geen camera op de NWA100TPS zit. Wanneer ik zo met de speler zit te spelen en apps te bekijken, moet ik denken aan een Sony telefoon die lang mijn meest geliefde reistelefoon was; de Sony Ericsson Xperia Active. Een klein waterdicht wondertje. De Walkman doet me opeens weer verlangen naar een robuuste kleine smartphone die in de palm van je hand past en in elke broekzak.

Het leuke van Android is dat je allerlei andere muziek apps kan installeren. Zo heb ik Apple Music, Spotify en Tidal geïnstalleerd. Alle muziekplatforms, inclusief YouTube en Google, spelen super op deze muziekspeler. Als je één van deze platforms gebruikt en muziek je passie is, dan is deze Walkman ook voor streaming muziek een aanrader.

De accuduur van de Walkman is 26 uur. Maar zodra je allerlei apps gaat gebruiken met data via wifi op de achtergrond, dan loopt de accuduur snel terug. Toch heeft deze walkman een langere speelduur dan de meeste smartphones. Dus voor op reis om tijdens een lange vlucht films te bekijken, is deze walkman met extra apps en goede accu, een uitkomst.

Conclusie

De NWA100TPS jubileum Sony Walkman is een kek dingetje. Van buiten een super leuke retro uitstraling, maar onderhuids een solide moderne muziek speler. Een alleskunner op mediagebied. Van muziekbestanden tot streaming muziek en zelfs video. Enkel het volume op bedrade aansluitingen had luider gemogen.

De NWA100TPS kost 350 Euro en is zonder jubileum hoesje in andere kleuren te koop.

Eén reactie

 1. Waarom zou je zo’n dure DAP kopen en dan via bluetooth je muziekjes afspelen? Dan kun je net zo goed een telefoontje gebruiken. Erg zonde dat de uitgang van die aansluiting kennelijk geen goede koptelefoons kan bekrachtigen. Gek ook. Zou het niet kunnen dat je een defecte unit gekregen hebt?
  Jammer trouwens dat je geen foto’s hebt dan de speler zelf. Die officiële plaatjes geven nooit echt weer hoe een apparaatje eruit ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.