Logo GadgetGear.nl
Tidal Logo
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Tidal stopt met 360 Reality Audio en hi-res MQA streaming

Groter veranderingen bij Tidal en dat is slecht nieuws voor Sony liefhebbers. Sony’s 360-Reality audiostreams worden van het platform gegooid en ingeruimd voor Dolby Atmos.

Hi-res streaming via de huidige MQA streams zal ook niet meer mogelijk zijn. Het dure en gesloten MQA systeem wordt ingeruild voor het breder inzetbare FLAC. Hoewel dat veel licentiekosten scheelt, zal Tidal mogelijk wel meer bandbreedte nodig hebben voor de FLAC streams. MQA maakte het echter mogelijk om te valideren dat het om originele opnamen gaat, wat ontbreekt bij FLAC. Iets dat vooral voor de audiofiel een leuk detail is.

Ook bij het verwijderen van 360-Reality audio zullen kosten een rol spelen. Sony’s formaat komt met een prijskaartje, maar in ruil daarvoor stuurt Sony actief nieuwe gebruikers naar Tidal. Dolby Atmos is veel minder geavanceerd als het gaat om ruimtelijke audio, maar kost Tidal vrijwel niks extra.

Met de omzetting kan het zijn dat een deel van jouw gelikete tracks verdwijnen. Veel van de MQA tracks zijn al overgezet op 16-bit 44.1 kbps FLAC. Alles dat je op 360 Reality Audio geliked hebt, zal niet meer te luisteren zijn. Je moet dus zelf op zoek naar Dolby Atmos versies van jouw favoriete tracks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.