Review: Snugs in-ear tips op maat

Oordopjes voor in-ears zijn er in vele soorten, maten, materialen en kleuren. Het belangrijkste is dat de tip zorgt voor een goede afsluiting. Hoe kan een standaard rubbertje voor ieder oor geschikt zijn? Dat is onmogelijk. Elk oor is uniek. Snugs wil elke in-ear hoofdtelefoon verbeteren dankzij een perfecte pasvorm. Van Apple AirPods tot de AKG-N5005.

Oor scannen

Op diverse beurzen hebben wij het Engelse bedrijf Snugs gesproken. Zij toonden een scansysteem waarmee een oor in een paar minuten geheel gescand wordt. Vervolgens toont de software een 3D model van het oor op het scherm. Dit model is de basis voor het vervaardigen van een oordopje dat perfect in het oor past. Tevens heeft het bedrijf diverse modellen in-ear hoofdtelefoons 3D gescand. Per hoofdtelefoon weet men zo exact hoe dit in het oor gepositioneerd moet worden en hoe de dop aan de hoofdtelefoon bevestigd kan worden. Althans in theorie indien de hoopdtelefoonfabrikant rekening heeft gehouden met plaatsing van tips door andere leveranciers.

Op een beurs in 2017 heb ik mijn oren laten scannen. Het was een kwestie van wachten op DE in-ear hoofdtelefoon die een test waard is. Een setje op maat gemaakte tips kost immers een paar duiten. De AKG N5005 hebben we getest en bleek extreem goed. Enkel de meegeleverde tips sluiten niet 100% aan. Zonde voor een hoofdtelefoon van 1000 Euro. Een mooi moment om Snugs te benaderen voor een op maat gemaakte set tips. Snugs had zowaar al een setje N5005s bemachtigd en was al begonnen met het ontwerp. Binnen een week lag het setje op de deurmat. Inclusief een extra setje Snugs voor mijn Apple AirPods.

Persoonlijk uitpakken

Snugs worden geleverd in een net doosje. De accountnaam staat op elke tip. Rode bedrukking geeft aan dat het de rechter tip betreft. De AirPod tips passen perfect. Zowel op de AirPod, als in het oor. Het is wel wennen hoe je de tips in het oor draait. De afsluiting is perfect en je hoort opeens echt hoe goed de AirPods zijn. Een klein nadeel is dat de AirPods nog vreemder uit het oor steken. De prijs van de tips is gelijk aan de in-ears van Apple.

Perfectie verbeterd

De AKG N5005 had mij al overtuigd qua geluid, maar de pasvorm was niet perfect. Met de Snugs tips is de pasvorm wel perfect. Daardoor sluiten de tips de gehoorgang goed af en vallen de in-ears zeker niet uit het oor. Het is wel een kwestie van wennen aangezien de tips aardig in het oor drukken in het begin. Door de betere afsluiting is het geluid veel voller en beter gepositioneerd. Een klein nadeel is dat AKG geen rekening heeft gehouden met op maat gemaakte tips. Daardoor is de hechting van de tips aan de hoofdtelefoon niet optimaal. In de praktijk betekent dit dat je met geduld de N5005 in-ears met Snugs, voorzichtig uit het oor moet verwijderen. Alleen dan schiet de tip niet los. Maak je overigens geen zorgen; de Snug kan nooit in het oor blijven zitten. Met gemak haal je de Snugs uit het oor. Wanneer je door hebt hoe het werkt, haal je altijd de in-ears met Snugs gemakkelijk compleet uit het oor.

Uniek

Het kunststof waar de Snugs van gemaakt worden is uniek. Het is een beetje flexibel zonder zacht te zijn. Je moet niet de Snugs zo maar in je broekzak opbergen. Het materiaal trekt dan snel vuil aan waardoor ze minder goed afsluiten. Gewoon afwassen met lauwwarm water en ze zijn weer als nieuw. Snugs zijn in diverse kleuren leverbaar. De AKG set heeft zwart gekregen en de Apple AirPods…. de witte versie. Niet echt origineel. Benieuwd welke kleur jij kiest! Snugs zijn er overigens ook als los product voor werk, vliegen, slapen, surfen en diverse andere toepassingen. Oordopjes op maat.

Conclusie

Snugs zijn een aanrader voor de betere in-ears. Voor de prijs van een redelijke in-ear hoofdtelefoon, maak je een goede hoofdtelefoon nagenoeg perfect.

Snugs zijn online te koop. Je moet wel eerst je oor laten scannen. Dat kan bijvoorbeeld in Londen.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • pasvorm op maat
  • kleuren opties
  • beter geluid
  • afwasbaar

THE BAD

  • afhankelijk van passing met in-ear

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events