Review: AKG N5005; studiokwaliteit hoofdtelefoon voor mobiel gebruik

Niets is zo persoonlijk als audiobeleving en al decennia streeft de audio industrie naar de perfecte geluidsweergave. Maar wat is perfect? Het is afhankelijk van de muziek, de opname, jouw oren, gehoor, maar ook smaak. AKG streeft naar de meest neutrale weergave van muziek. Los van smaak, maar wel afgestemd op de luistereigenschappen en wensen van de geïnteresseerde luisteraar. Voor deze doelgroep introduceert AKG de N5005 als poging tot de perfecte in-ear beleving. Hoe perfect is neutraal geluid?

Beats heeft als eerste begrepen wat de consument wil als hoofdtelefoon. Een fashionable product wat lekker klinkt. En dat ‘lekkere’ van Beats bestond uit veel bas en vooral een uitgekiende marketing campagne. Een gruwel voor veel audiofielen. Zo’n tien jaar geleden overspoelden, in navolging van Beats, diverse hoofdtelefoons de markt. Immers wat bleek: zoveel mensen zoveel smaken. De voorkeuren in uiterlijk, pasvorm en gewenste geluidkarateristiek verschilt van mens tot mens. Met in-ear hoofdtelefoons, vervalt een groot deel van de uiterlijke design factoren. Pasvorm is dan cruciaal. Die hangt deels af van de wijze hoe de speaker in het oor past, maar ook hoe draadjes en rubbertjes het geheel complementeren. Zo hebben we onlangs diverse in-ears met nekband getest en zat eigenlijk alleen de Sennheiser CX700BT lekker in ons oor. De Philips versie was een ramp qua pasvorm. Al jaren gebruiken we de betaalbare AudioFly Af78 in-ears als pasvorm referentie. Inmiddels zijn ze qua geluid wat achterhaald, maar qua pasvorm nog steeds de norm. De pasvorm van in-ear bepaalt in een belangrijk deel de kwaliteitsbeleving. Wanneer er geluid weglekt heb je immers minder goed stereobeeld en vooral minder laag.

Onderzoek

Een paar weken geleden heeft Harman een klein gezelschap audio reviewers uitgenodigd voor de productdemonstratie van de AKG N5005.  De audio researcher (Sean Olive) gaf ons een kijkje in de onderzoekskeuken van Harman, de moeder organisatie van AKG.
Met de AKG90Q heeft AKG de norm gesteld voor over-ear hoofdtelefoons. Met de N5005 wil het merk de referentie in-ear maken. AKG heeft 283 hoofdtelefoons getest. De conclusie is duidelijk: er is geen directe relatie tussen prijs, frequentiebereik of geluidskwaliteit. Volgens de Amerikaanse onderzoeker blijkt dat alle typen hoofdtelefoons; in-ear, around-ear en on-ear. Kortom veel gebakken marketinglucht domineert de hoofdtelefoon markt, aldus de Harman onderzoeker. Hoe heeft men dit onderzocht? Harman heeft eerst de bijna 300 hoofdtelefoons ingemeten qua frequentiebereik, kanaalscheiding etc.. Vervolgens hebben de onderzoekers een hele goede (90Q) hoofdtelefoon genomen. Met speciale electronica zijn vervolgens de geluidskarakteristieken gesimuleerd van de andere merken en typen hoofdtelefoons. Een grote groep geoefende en minder geoefende luisteraars mocht de gesimuleerde hoofdtelefoons rangschikken qua kwaliteitsbeleving. Het in-ear hoofdtelefoon gedeelte van het onderzoek is gebaseerd op 71 luisteraars en 30 in-ear hoofdtelefoons en is online in te zien. Het panel luisteraard was onderverdeeld in ervaren en minder ervaren luisteraars. Beide groepen benoemden dezelfde hoofdtelefoons als echt goed of echt matig. Minder getrainde luisteraars zonder goed de middenmoot rangschikken van goed tot slecht.
Het onderzoek gaf inzicht in wat nu een goed frequentie bereik is volgens de meeste luisteraars. Vervolgens is de N5005 ontworpen om daar zo dicht mogelijk op het ideale profiel van de beste hoofdtelefoon te komen. De pasvorm is eigenlijk het enige wat nog afbreuk kan doen aan het optimale geluid, volgens AKG. Wil je zelf leren beter te luisteren, dan heeft Harman daar gratis software voor: “How to listen”.

Hi-Res Audio ondersteuning

De N5005 is gebaseerd op een AKG-gepatenteerde geluidsfilter technologie, die Hi-Res Audio® gecertificeerd is door de Japan Audio Society. Dit maakt het mogelijk te genieten van de subtiele nuances van studiokwaliteit geluid in een resolutie hoger dan CD-kwaliteit. “Deze hoofdtelefoon is tot in de details doordacht en produceert dezelfde audiokwaliteit als artiesten en sound engineers horen in een studio, dat maakt de N5005 bijzonder.” aldus Jessica Garvey, Vice President Headphones and Wearables, Lifestyle Audio Division bij HARMAN.

Luxe

De AKG N5005 zit in een extreem luxe doos met alles er op en er bij. Zo zitten er drie kabels in de doos. Een mini jack, maar ook een gebalanceerde kabel. Helaas hebben we die nog niet kunnen testen omdat de bestelde mediaspeler nog onderweg is. Wellicht volgt een update. De derde kabel is een hoogwaardige bluetooth module. Eigenlijk hebben we die het meest gebruikt. De aptX bluetooth is, met Tidal als audiobron, gewoon een prima combi. Direct aangesloten en met bluetooth klinkt de hoofdtelefoon ronduit top.
Het exclusieve van de AKG N5005 onderstreept AKG door elke hoofdtelefoon te voorzien van een uniek serienummer. Het serienummer staat groot vermeld op het opbergdoosje. De behuizing is van keramisch materiaal. Stijf, licht en erg degelijk. Gemaakt om jaren mee te gaan.
De geluidskarakteristiek van de N5005 is voor een beperkt deel te beïnvloeden – en dus op smaak te maken – met opschroefbare filtertjes.

 

Je moet dan wel eerst de siliconen tips verwijderen. Daarvan zitten diverse maten in twee materialen in de doos. Na veel testen hebben we de tip gevonden die voor ons het beste is. Helaas sluit deze nog net niet 100% af, waardoor er een klein lek is. Misschien iets voor de opvolger van de N5005 om ook de diverse gehoorgangen op te meten perfecte pasvorm voor iedereen te garanderen. Hoewel de N5005 echt subliem klinkt, kan dit zeker nog net wat beter met betere tips. Het Engelse Snugs maakt oordelen op maat. Onze Snugs doppen komen over een paar weken uit de 3D printer. Wie weet dat die nog net dat beetje extra geven. Is dat nodig? Om als beste te klinken niet, maar om de prijs voor ons te rechtvaardigen misschien net wil. Het verschil tussen een in-ear van driehonderd Euro en deze 1000 Euro kostende set betekent natuurlijk niet dat de AKG drie maal beter klinkt. De meerwaarde neemt niet lineair toe. Toch kunnen we stellen dat de N5005 de beste in-ears zijn die we ooit gehoord hebben. Het geluid is heel natuurlijk. Daardoor gaat de in-ear niet irriteren en kan je er uren naar luisteren. Spinvis klinkt magisch rustig en een vol orkest of rockconcert komen vol binnen zonder aan plaatsing iets te verliezen. Vergeleken met de CX700Bt van Sennheiser klinken bijvoorbeeld de cimbalen minder scherp en is de plaatsing net wat beter.

Software

De truc die Harman heeft uitgehaald met het simuleren van andere hoofdtelefoons, kan je nu ook zelf proberen met de Tru-Fi software van sonarworks. De makers van deze software hebben diverse populaire hoofdtelefoons opgemeten qua karakteristiek. Met hun software kan je de eigenschappen aanpassen aan het gehoor wat past bij jouw geslacht en leeftijd. De software compenseert de geluidskarakteristiek naar een neutrale. Het effect is heel erg leuk. De AKGN5005 staat helaas nog niet in hun lijst.
Met de ‘How to listen” software van Harman kan je eerst leren waar je nou precies op moet letten. Let wel op dat je niet een audiofile wordt die meer naar kanaalscheiding zit te luisteren dan naar de creatieve inspanning van de artiest.

Conclusie

Harman heeft ons geïmponeerd met de grondigheid hoe luisterwensen in kaart zijn gebracht en vertaald zijn naar een technisch hoogstaand product. De AKG N5005 is geen marketing hoofdtelefoon, maar een poging om een benchmark te plaatsen. Voor wie van neutraal geluid houdt en de meegeleverde tips prima passen, is de de N5005 zonder twijfel de in-ear die je niet meer kwijt wil. Met de N5005 heeft AKG studio kwaliteit voor mobiel gebruik mogelijk gemaakt.

Noot auteur: mijn gehoorgang lijkt net niet 100% te passen met de meegeleverde tips. Indien dit wel het geval was geweest zou de score 10/10 zijn geweest voor wie het prijskaartje geen probleem is. 

Noot 17 juli 2018:
Perfecte pasvorm dankzij Snugs. WOW!!! Wat een geluid.

null

Prijs en Beschikbaarheid
De AKG N5005 is beschikbaar op nl.akg.com en bij geselecteerde retailers voor een verkoopadviesprijs van € 999,99.

AKG N5005 Specificaties
·       5 Drivers (9.2 mm + Quad BA drivers)
·       4 Geluidsfilters (Bass Boost, Reference Sound, Semi-High Boost, High Boost)
·       Twee sets hoge kwaliteit afneembare twist cables
·       High-Res Audio ondersteuning
·       Bluetooth® dongle met afstandsbediening en microfoon voor 8-uur lange    batterijduur
·       Vier sets oordopjes en drie sets Spinfit® oordopjes
·       AKG Reference Sound – deep in base and rich in mid-range
·       Inclusief draagtas, schoonmaakgereedschap en vlucht adapter

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • subliem neutraal geluid
  • prettig dragen
  • compleet geleverd
  • bedraad, bluetooth
  • gebalanceerd Hi-res
  • veel tips
  • filters voor smaakaanpassing

THE BAD

  • prijskaartje
  • check pasvorm voor aankoop?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.