Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy Note 8 (Android Smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Fantastisch display
  • Sterke camera
  • Goede optische beeldstabilisatie
  • S-Pen blijft erg fijn
  • Fijne vormgeving

THE BAD

  • Geen spectaculair performance verschil met de S8 serie

Hij is er. Dé Samsung Galaxy Note 8. Dé eerste note sinds de Note 4. De Note 5 kwam immers niet naar Europa, de 6 werd overgeslagen en de 7, ach… dat ging een beetje mis. Maar gelukkig zet Samsung de lijn door en zien we nu een Android smartphone waar we weer gelukkig van worden.

De Galaxy Note 8 is ook qua naamgeving een bijzondere smartphone voor Samsung. Hij botst eigenlijk een klein beetje met de eerste generatie Galaxy Note tablets en dan natuurlijk met de Galaxy Note 8.0. Een leuk weetje voor de fans van de serie ;-).

Unboxing

Samsung levert de Galaxy Note 8 opnieuw, overcompleet op. Niet alleen de smartphone, SIM pin en documentatie, maar ook een mooie snellader (negeer mijn comment in de video want hij is wel heel snel), bijbehorende USB-C kabel, maar ook een Micro-USB naar USB-C adapter en een USB-A naar USB-C adapter. En dan zou ik bijna de AKG headset vergeten te benoemen.

Design

Qua design is de Samsung Galaxy Note 8 toch vooral een grote Samsung Galaxy S8. Hij is iets hoekiger dan de S series, maar biedt ook ruimte aan de S-Pen. Iets anders dat opvalt is de dubbele, optisch gestabiliseerde lens achterop.

Display

Met 6,3 inch krijg je een lekker groot display van Samsung. Het is weer een Super AMOLED display, wat een erg hoog contrast oplevert. In de afgelopen jaren is Samsung er ook in geslaagd om het beeld wat natuurgetrouwer te maken qua kleuren. Het is dus niet meer zo dat iedere foto er beter uitziet op de smartphone dan in werkelijkheid. Het display is gewoon heel erg goed.

Wat ook helpt is de hoge 1.440 x 2.960 resolutie op dit formaat. Met ruim 520 pixels per inch ook een hele mooie resolutie om te spelen met VR. Daarnaast is het display met een display-to-body ratio van 83.2% natuurlijk ook heel bepalend voor het uiterlijk van de smartphone.

Het display is een Always On display, dus tegen weinig energieverbruik blijf je altijd up to date. In de praktijk zet ik hem zelf toch uit, maar het kan. Wat nog veel leuker is, is de ondersteuning voor HDR10. Daarmee krijg je veel diepere kleuren in films en series. Er is nog te weinig content om het echt te kunnen beoordelen, maar Samsung lijkt duidelijke plannen te hebben voor de technische doorontwikkeling van haar displays.

Verder is het belangrijk om te weten dat ook deze Android smartphone een afgerond display heeft. Inmiddels gaat de software van verschillende content partijen als Netflix hier ook beter mee om. Bij de NPO app willen ondertitels nog weleens onder de afronding verdwijnen.

Android

De Samsung Galaxy Note 8 draait standaard op Android 7.1.1 en zal zeker een update naar Android 8 gaan krijgen. Daar overheen ligt natuurlijk de grafische schil van Samsung. De belangrijkste vernieuwing hierin is Bixby. De slimme assistent die vrijwel compleet geïntegreerd is in het toestel. Het is wel zo dat Bixby voor nu alleen in het Engels te gebruiken is. Daarnaast zijn nog niet alle functies beschikbaar, maar wat werkt, werkt goed. Wat erg fijn is, is dat je bij het eerste gebruik kunt aangeven welke Samsung apps je wel of niet wilt installeren op het toestel.

Specs en benchmarks

Net als in de Galaxy S8 generatie, draait de Europese versie van de Galaxy Note 8 niet op de SnapDragon 835 chipset. In plaats daarvan krijgen we opnieuw Samsung’s eigen Exynos 8895 chipset. Deze draait op 8 kernen waarvan vier op maximaal 1.7GHz en vier op maximaal 2.3GHz. Dit is in beide gevallen net iets langzamer dan de SnapDragon op papier zou zijn.

De chipset wordt ondersteund met 6GB aan werkgeheugen. In de benchmarks zien we dan ook een klein verschil ten opzichte van de Galaxy S8 en de Galaxy S8 Plus die we hebben getest. Toch is het verschil niet schokkend. Anders is dit in de dagelijkse praktijk. Daar zien we dat het wisselen tussen apps toch weer net wat sneller gaan. Hoe dan ook, je hebt hier één van de snelste smartphones van dit moment in de hand.

Draadloos

Qua WiFi is er niet alleen ondersteuning voor alle WiFi protocollen op de 2.4GHz en 5GHz band, maar er is ook ondersteuning voor 60GHz. Dit is redelijk uniek. De eerste routers met 60GHz ondersteuning zijn inmiddels op de markt, dus je kunt er ook al echt gebruik van maken. Verder krijg je ondersteuning voor GPS, Glonass, Galileo, Bluetooth en NFC.

Beveiliging

Ook veilig gebruik van de Galaxy Note 8 vinden ze bij Samsung belangrijk. Samsung Knox is standaard geïnstalleerd zodat privé en zakelijk gebruik goed te scheiden zijn. Natuurlijk is er de vingerafdrukscanner, maar ook malware scanning, gezichtsherkenning en een IP68 certificering waardoor het toestel best nat mag worden.

S-Pen

Een belangrijk deel van de functionaliteit is natuurlijk afkomstig van de S-Pen. Iedere keer dat ik een Note in mijn hand hou (en dat is dus al even geleden), ben ik weer overtuigd dat de stylus een hele handige toevoeging is aan de mobiele ervaring. Al is het maar om even een tekeningetje te maken. Puur plezier dus.

Camera

En dan nu de meest spannende test. Want.. ons testmodel kwam met een kras op de cameralens achter. Een kras die gelukkig geen invloed lijkt te hebben op het moment dat we de camera hebben getest. Helaas geen lekker weer zoals tijdens de S8 tests. Dus een wat grouwer weer, al levert dat toch wel weer heel mooie plaatjes op. Maar de scherpte is er wel duidelijk weer.

De camera achter is technisch compleet anders opgebouwd. Al is het maar omdat het nu een dual-camera is. Het eindresultaat heeft een resolutie van 12 megapixels en de optische zoom is duidelijk beter dan bij de S8 series. De beeldstabilisatie geeft opnieuw het wouw-effect. De beste stabilisatie die ik dit jaar heb gezien. Natuurlijk hebben we ook videobeeld voor je waar je dit zelf in ervaart. In 4K natuurlijk, want daarin filmt dit bakbeest gewoon.

Accuduur

Met 3.300mAh is de accu van de Samsung Galaxy Note 8 niet enorm. Dit komt mede door de S-Pen die haar ruimte claimt. Daarnaast is Samsung wat voorzichtiger als het gaat om de ruimte voor het maken van een veilige accu. In de praktijk heb je toch dik een dag gebruik, zonder always-on display. Met always-on display haal ik op drukke dagen het einde van de dag net niet.

Conclusie: Samsung Galaxy Note 8

Kan het bij Samsung nog beter dan de Galaxy S8, zeker. Maar het grootste verschil zit hem echt in de S-Pen en het formaat van het display. De camera lijkt wel wat beter, maar dit beperkt zich toch vooral tot het inzoomen. Meer geheugen is lekker, maar de performancewinst is klein. Het grote nadeel voor de Note 8 is dat de S8 serie al ontzettend sterk is. Daarmee lijken de stylus en het grotere display de voornaamste redenen te zijn om meer geld op tafel te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.