Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy S8 (Android Smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Razendsnel
  • Bijzonder design
  • Stabiele prestaties
  • Geweldige camera
  • Mooi pakket met accessoires
  • Enorm goed geluid

THE BAD

De afgelopen weken hebben we de, misschien wel bekendste, smartphone van het moment getest. De Samsung Galaxy S8. Is dit nieuwe vlaggenschip van Samsung haar geld waard? Legt het opnieuw de lat hoog voor haar concurrenten? Wij zochten het uit.

Unboxing

We kregen een smartphone die al was uitgepakt. Omdat dit toch één van de belangrijkste smartphones van dit moment is, hebben we nog wel een unboxing gefilmd. Je mag er van uit gaan dat het er normaal wat netter uitziet.

Design

De Samsung Galaxy S8 is eigenlijk een smeltkroes van top-of-the-line design geworden. Het toestel combineert het gebogen display dat we in de Galaxy S6 Edge en Galaxy S7 Edge hebben gezien met een flinterdunne rand zoals bij de Sony Xperia XA1. Met afgeronde displayhoeken zoals bij de Xiaomi Mi Mix en de LG G6. Met de smalle bovenkant zoals bij de LG G6 en een smalle onderkant die gewoon compleet nieuw is voor smartphones. Unbox your phone is de tagline van Samsung en ik geeft het toe. De Galaxy S8 is in dit geheel een compleet nieuwe ervaring waar ik zelf best wel van onder de indruk ben.

Infinity Display

Samsung heeft opnieuw voor een AMOLED display gekozen. Vooral in het zonnetje van de laatste dagen is het echt enorm prettig om de smartphone buiten te gebruiken. Er zit voldoende lichtopbrengst in.

Het display is aan beide kanten gebogen Samsung heeft in haar UI dan ook weer de Edge Apps en Edge People tabs toegevoegd zodat je snel bij favoriete apps en contactpersonen kunt komen. Het display wordt beschermd door Gorilla Glass 5. Ditzelfde, sterke glas zit ook op de achterkant van het toestel verwerkt.

Het toestel heeft een resolutie van 2960 x 1440 pixels. Je krijgt dus 570 pixels per inch om naar te staren. Daarmee loopt de Galaxy S8 aardig uit op bijvoorbeeld de iPhone 7. Voor het eerst in tijden zijn de Android knoppen weer eens onderdeel van het display zelf. Samsung hield lang vast aan knoppen onder het display (waar ik zelf wel voorstander van ben). Dit is even wennen, maar het is ongetwijfeld gedaan om te voorkomen dat het wel heel lastig wordt het toestel vast te houden en de knoppen te bedienen.

Specs & benchmarks

We hebben van Samsung de uitvoering met de Exynos 8895 chipset ontvangen. Er is ook een versie met de Qualcomm Snapdragon 835 chipset, maar die lijkt niet voor Europa te zijn gemaakt. De verschillen in performance zullen klein zijn waarbij je mogelijk met de Exynos 8895 beter af bent. De Exynos 8895 bevat namelijk sneller UFS2.1 geheugen ten opzichte van de Qualcomm die het met UFS 2.0 moet doen. Al is het snelheidsverschil in de dagelijkse praktijk verwaarloosbaar.

 

Tijdens het draaien van de benchmarks valt meteen op hoe enorm snel de Galaxy S8 is. Het toestel schiet letterlijk door de benchmarks heen. Dit maakt de Galaxy S8 niet alleen een sterk werkpaard voor reguliere taken, maar ook een entertainment monster.

Qua locatiebepaling kan de Galaxy S8 overweg met S-GPS, Glonass en Galileo.

Installatie

Normaal benoem ik de installatie van een smartphone niet meer in een review, maar ditmaal is dit anders. Oké, ik geef toe dat er een klein wouw momentje is wanneer je de smartphone overdag voor het eerst opstart. De grens tussen het zwart van het display en de rand van het toestel is dan nauwelijks zichtbaar. Wanneer het toestel haarscherp het Samsung logo op het scherm tekent, ziet dit er best indrukwekkend uit.

Bij een groot aantal smartphones in het verleden viel er heel wat te klagen over ongewenste apps van Samsung. Ook wel bloatware genoemd. Tijdens de installatie van de Galaxy S8 doet Samsung iets opvallends. Het toestel stelt je de vraag welke Samsung apps je wel of niet op het toestel wenst te installeren. Alles moet nog worden gedownload, dus het is ook niet zo dat je hier de waardevolle opslagruimte op het toestel voor hebt opoffert wanneer je ze toch niet gebruikt. Ook laat de installatie zien welke Google apps je krijgt, maar daar kun je geen keuze in maken ;-).

Achteraf blijkt dat Samsung toch een drietal apps installeert die je niet in het overzicht zag. Samsung Connect, Galaxy Apps en Mijn Bestanden.

Verder krijg je echt een enorme lijst met vragen en mogelijkheden om apps en content van jouw vorige device over te zetten naar deze nieuwe. Je moet met heel wat pagina’s juridische tekst akkoord gaan, maar gelukkig heeft Samsung overal knoppen neergezet waardoor je ze niet eens meer per stuk hoeft aan te vinken. Het instellen van de smartphone kost dus een paar minuten, maar dan heb je ook echt wel wat.

Beveiliging

Samsung onderstreept meer en meer dat haar smartphones veilig zijn. Met software als Knox neemt het steeds meer de positie in die BlackBerry jaren geleden had. Voor de reguliere gebruiker biedt Samsung ook meteen een stukje malware scanning aan om de smartphone veilig te houden. Simpel en slim.

Om je smartphone te unlocken krijg je meer mogelijkheden dan ooit tevoren. Dit kan niet alleen met de vingerafdrukscanner, maar ook via gezichtsherkenning en irisherkenning. Wat opvalt is dat het allemaal bloedsnel werkt. Een complimentje waard.

Ook tegen ongelukjes is het toestel beveiligd. Samsung geeft de Galaxy S8 een IP68 classificatie mee. Met andere woorden, je meg ermee zwemmen, al spreekt Samsung zelf slechts van regenbestendig. Daarvoor is de classificatie toch echt wat te hoog.

Bixby

Nieuw voor Samsung is de slimme assistent Bixby. Bixby is nu vooral nog sterk op de camera gericht. Fotografeer iets en geef aan wat je zou willen weten op basis van de foto en Bixby zoekt het uit. Bijvoorbeeld wanneer je iemand met een mooi shirt ziet en je dit shirt zelf ook graag zou willen hebben.

Bixby heeft ook een eigen tabblad rechts van jouw homescreen. Bixby luistert namelijk niet alleen naar je, maar probeert ook de context van jouw opdrachten en jouw leven te snappen. Sterker nog, onder de volumeknoppen zit een dedicated Bixby knop. Samsung zet dus vol in op deze assistent.

Het nut van Bixby is echter nog wisselend. Bixby kan grasduinen in Samsung’s eigen apps, maar nog niet ver daarbuiten. Dit moet wel komen wanneer Samsung later dit jaar haar API’s beschikbaar stelt aan externe ontwikkelaars. Gezien de positie van Samsung is de kans groot dat Bixby snel meer kan dan het vandaag laat zien. Sterker nog, het kan goed zijn dat Bixby in meer Samsung hardware zal opduiken en daarmee een concurrent gaat worden voor Amazon’s Alexa.

Accessoires

Meegeleverd met de Samsung Galaxy S8 is de USB-A adapter die bij de Galaxy S7 debuteerde. Toen was de hoogte van de USB-C plug op de adapter exact afgestemd op de hoogte van de connector in de smartphone. Bij de S8 is dit niet zo. Hierdoor zal het toestel heel iets leunen op de adapter. Toch is het enorm fijn dat Samsung deze accessoire standaard meelevert.

De meegeleverde hoofdtelefoon is dit keer van AKG en laat de integratie van Harman in het Samsung portfolio zien. Het geluid van de AKG oordopjes is ronduit geweldig. Dit komt mede doordat Samsung voor het eerst 32-bit audio ondersteuning biedt. Al was het wel even zoeken naar een audiotrack om dit goed mee te testen. Het aanbod muziek beperkt zich op dit moment grotendeels tot 24-bit.

Camera

En dan de camera’s van de Samsung Galaxy S8. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk ben van de snelheid en de autofocus. Een middagje schieten met de Galaxy S8 levert echt prachtige plaatjes op zoals je hieronder kunt zien.

Maar ook op het gebied van Video heeft Samsung best wat te laten zien. Zowel voor als achter kun je filmen in QHD. De camera’s gaan zeer goed om met de witbalans en tegenlicht. Bovendien bevat de camera achter beeldstabilisatie die erg goed werkt. Je ziet het in de video hieronder.

Conclusie Samsung Galaxy S8

Met de lancering van de Galaxy S7 was het verschil ten opzichte van haar voorganger niet heel groot. Het design was vrijwel gelijk en het toestel was verder vooral sneller en kreeg een beter camera. Met de Galaxy S8 maakt Samsung echt weer een sprong vooruit qua technologie. Sterker nog, het laat op zo veel gebieden innovatie zien, dat andere merken echt aan het werk moeten om met een goed tegenbod te komen. De Samsung Galaxy S8 is voor nu duidelijk het beste dat je kunt krijgen.

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S8 is nu verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.