Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Razer sluit Nextbit, werkt aan eigen Android hardware?

Begin dit jaar konden we je melden dat Razer, maker van gaming accessoires, fabrikant Nextbit heeft gekocht. Nextbit was een innovatieve bouwer van smartphones. Met de overname zou Razer van plan zijn om de smartphonemarkt te betreden. Zetten we de andere overnames naast elkaar, zien we een heel aantrekkelijk plaatje ontstaan.

Einde Nextbit Robin

Maar eerst de toekomst voor Nextbit. Die zit erop. Dat wil zeggen, voor de hardware zoals deze tot nu toe werd verkocht. De Nextbit Robin was de eerste Android smartphone van het merk. Nextbit deed bijzondere dingen met het OS waardoor de opslag van het toestel verbonden werd met de cloud. Daarnaast had Nextbit een vrij open aanpak. Zo konden gebruikers zonder problemen de Nextbit Robin bootloader unlocken om zelf te experimenteren met de hardware.

De overnamen van Razer

Toch lijkt het team van Nextbit een gezonde toekomst tegemoet te gaan binnen Razer. Er zijn al langer geruchten dat Razer de smartphone / tablet markt op wilt. Nvidia is daar al langer succesvol met haar Shield consoles en tablets. Nvidia heeft zelfs een eigen ecosysteem opgebouwd met een eigen app store.

En daar haakt de overname van Ouya naadloos op in. Razer kocht Ouya in juli 2015. De Ouya was destijds één van de meest succesvolle Kickstarter campagnes en de eerste pure Android console en beschikte over een eigen app store. Na de overname bleef het wel heel lang stil, al wist een woordvoerder ons op dat moment te vertellen dat de overname niet gericht was op de hardware. Het ging puur om de app store van Ouya en de contacten met de ontwikkelaars.

In januari van dit jaar werd duidelijk dat Razer ook Nextbit heeft gekocht. Ditmaal wel om de kennis van hardware. Het zou dus goed kunnen zijn dat deze kennis wordt ingezet om directe tegenhangers voor de Nvidia Shield te kunnen ontwikkelen en wellicht de line-up aan te vullen met smartphones. Wetende dat Razer ook laptops bouwt, kan het bedrijf nu het complete plaatje aan haar fans bieden.

En dan is er nog een stukje marketing dat weleens een belangrijke rol kan gaan spelen. Razer heeft in oktober van 2016 namelijk het grote THX overgenomen; de directe concurrent voor Dolby. Er is dus de nodige kennis om een sterk stukje audio in de mobiele apparaten van Razer te plaatsen. Daarmee zou Razer ook weleens het hart van de audiofiel voor zich kunnen winnen.

Natuurlijk is het allemaal koffiedik kijken, maar als je de overnamen op een rijtje zet, broeit er duidelijk iets. Wetende dat Razer tijdens de IFA het één en ander zal gaan presenteren en dat het einde van de Nextbit Robin nu stilletjes bekend wordt gemaakt op de website van Nextbit wekt de suggestie dat we de nieuwe Android hardware mogelijk al op de IFA te zien krijgen. Wij zijn er in ieder geval bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.