Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OUYA 8GB (Console)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Snelle hardware
  • Mooi klein kastje
  • Mooie controllers
  • Erg goedkoop

THE BAD

  • Geen 720p ondersteuning
  • Beloofde apps lastig te installeren
  • Verplichting tot invoeren creditcard

Vorig jaar was de OUYA het meest succesvolle project op Kickstarter. In de periode dat de OUYA online stond, wisten de bedenkers ruim 8,5 miljoen dollar op te halen bij gebruikers die de OUYA op voorhand bestelden. Hoewel er wat problemen zijn geweest, kwam deze week ook onze OUYA binnen, dus nu de review.

Unboxing

In de doos van de OUYA vinden we eerst een bedankbriefje van het team. Daaronder ligt dan de piepkleine OUYA en de veel grotere controller. Omdat wij in de laatste week van de OUYA deelnamen, kregen wij van OUYA de bruine Kickstarter Edition van de console.

OUYA-1-Unboxing

Onder de controller en console vinden we een handleiding, een netstroom adapter voor het verenigd koninkrijk, een HDMI kabel en een setje Duracell batterijen voor de controller.

OUYA-1-Unboxing-2

De tweede controller die we bij de set bestelden is helaas standaard grijs. Ook hier zit een setje batterijen bij, maar deze zitten los in noppenfolie, net als een converterplug voor de netstroomadapter.

OUYA-1-Controller-Silver

De controller

Qua vorm en functie is de controller duidelijk op die van de Xbox geïnspireerd. Hij ligt bijna net zo lekker in de hand, dus dat was een goede keuze. Hoewel OUYA de console en controller voor $99 verkoopt, is het opvallend dat de controller al wel een beetje next-gen technologie bevat. Net als de DualShock 4 controller van Sony bevat hij midden-boven namelijk een touchpad.

OUYA-1-Controller-Brown-Top

Met het touchpad kun je een muis op het scherm gebruiken. Dat klinkt fijn, maar is toch even wennen. De stick rechtsonder blokkeert mijn duim enigszins. Gezien ik rechtshandig ben is dat oncomfortabel, maar het is beter dan geen touchpad.

OUYA-1-Controller-Brown

De analoge sticks zijn van degelijke kwaliteit, maar de D-Pad en de actieknoppen voelen wat minder strak aan. Tijdens het gamen veroorzaken ze geen grote problemen. Op de schouders vinden we ook nog triggers. Die zitten goed in elkaar en reageren lekker vlot.

De console

De OUYA zelf is een compact, vierkant doosje met één knop aan de bovenkant. Deze gebruik je om de OUYA aan en uit te zetten of om controllers te pairen.

OUYA-1-Voorkant

Aan de achterkant heeft OUYA nog een netwerkaansluiting (voor als je geen WiFi wenst te gebruiken), een USB poort, een stroomaansluiting en een HDMI aansluiting.

OUYA-1-Achterkant

Aan de onderkant zit een anti-slip ring zodat het gewicht van de kabels de console niet van tafel trekt.

Installatie

Ik wilde de OUYA op mijn Sony plasma installeren, maar die kan maximaal 720p aan. Hoewel OUYA zegt dit te ondersteunen, is dat in de praktijk niet het geval. Sinds 14 mei vragen gebruikers al om een update van OUYA, maar een oplossing blijft uit. Dan maar op een echt Full-HD scherm spelen ;-).

Hoewel de hardware snel aangesloten is, wordt ik eerst met een vragenvuur gebombardeerd. De OUYA MOET een internetverbinding hebben en je MOET een account aanmaken wil je erop kunnen spelen. Deze account MOET ook een creditcard hebben. Dit terwijl kinderen bijvoorbeeld geen credit card hebben. Daarmee diskwalificeert OUYA zich als een cadeau voor kinderen en dat is jammer.

Gaming

Zodra mijn account (eldeejee, voeg me gerust toe zodra dat kan) helemaal klaar is, kan ik aan het gamen. Op het moment van schrijven heeft OUYA zelf 208 games online staan. Je zit in eerste instantie dan ook aan de app store van OUYA zelf vast.

Gelukkig is de console open, dus via sideloading (downloaden via de browser) is het mogelijk om zelf games toe te voegen. Daarnaast zijn er veel emulators voor de OUYA en dan is het wel lekker dat je er ook ROM’s op kunt plaatsen ;-).

Qua grafische prestaties ben ik behoorlijk onder de indruk van wat de OUYA kan. Hoewel niet alle games veel van de hardware vragen zijn er diverse games die grafisch op Playstation 2 niveau zitten. Gezien de console er pas net is, heb ik grote verwachtingen voor de toekomst van de OUYA.

Waar zijn de apps?

Bij de introductie op Kickstarter roept het team van OUYA al dat de OUYA ook voor apps gebruikt kan worden. Ze noemen XBMC, OnLive, TuneIn etc. Helaas zijn geen van alleen op de marktplaats van OUYA te vinden. Deze zal je moeten sideloaden waarna ze wel beschikbaar zijn. Voor gebruikers die niet al te technisch zijn zal dit geen gemakkelijke klus zijn als is er wel een goede tutorial voor een XBMC installatie.

Conclusie

De OUYA is mooi en lekker snel. De games zien er grafisch lekker uit en de controllers zijn qua prijs/kwaliteit in orde. Toch heeft deze nieuwe console een aantal tekortkomingen. De beloofde ondersteuning voor 720p is afwezig waardoor oude TV’s voorlopig niet geschikt zijn voor de OUYA en ook het downloaden en installeren van apps is niet voor iedereen weggelegd. Door de verplichting van een creditcard diskwalificeert OUYA zich bovendien als cadeau voor kinderen. Dat kan en moet beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.