Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

DJI mini drone Spark: de lucht gaat zoemen deze zomer

Zonder twijfel is DJI de marktleider voor drones. Maar goede drones kosten nog steeds dik duizend Euro. De Mavic Pro van DJI is zo’n beetje de beste prosumer drone op dit moment. Nu introduceert DJI de Spark. Een kleine drone die je overal mee naar toe kan nemen met de vele software gemakken van de DJI drones. Bovendien lijken de makers heel goed geluisterd te hebben naar wat gebruikers willen. Wij houden enorm van dit kleine formaat. De Yuneec Breez en Xiro Pocket bewezen als dat klein voor drones op reis echt handig is. Wat is de kwaliteit van de Spark?

Voor zes honderd Euro kan je deze zomer met de Spark gaan vliegen. Al verwachten we wel dat ze de winkeldeur uit zullen vliegen en de beschikbaarheid een probleem zal worden. Zeker als je ziet wat de specificaties van de mini drone zijn. Hij is handzaam, heeft een mechanische stabilisatie van de lens en is met een wifi versterker te vliegen. Juist dat laatste is wat wij bij de Xiro en Yuneex mini drones missen. Je moet dan geheel op jouw smartphone wifi vertrouwen en dat blijkt niet heel erg ver te reiken. Bovendien is je telefoon accu snel leeg wanneer je geheel op de telefoon als afstandbediening moet vertrouwen. Laat staan van het ongemak van een telefoontje wat je tijdens het vliegen kan krijgen. TIP: zet je telefoon op ‘niet storen’. Met de optionele afstandbediening kan je bijna tot 2 kilometer afstand de drone besturen. Let wel op de de wet in Europa bepaalt dat je altijd je drone moet kunnen zien….

Camera

De camera’s zijn tegenwoordig zo klein en goed dat een grote drones ook helemaal niet nodig zijn voor overzichtsbeelden. Natuurlijk kan je beter filmen met een spiegelreflex camera onder een grote drone, maar in een vakantie, sport of plezier filmpje is het groothoek beeld van een HD mini camera tegenwoordig al goed genoeg. Je kan immers met zo’n klein edrone ook niet vliegen bij onstuimig weer. Er is dus vaak voldoende licht en niet veel wind en zeker geen regen. Dat is alleen voor rookies. DJI geeft de camera spes op hun sie. De 1/2.3” sensor is beter dan die in een iPhone7. De video beelden zijn 1080p. Nu jopen dat de foto’s ook 16:9 uit de camera komen. Daar vermeld DJI nog niets over.

Software

Alles wat de mislukte Kickstarter drone Lily beloofde kan de Spark. En met de ervaring die DJI heeft, geloven we zeker dat dit de meest veelzijdige drone wordt die je uit de hand laat opstijgen en veilig automatisch landen. Zelf diverse vliegbewegingen zijn met een tik op het scherm te activeren. De drone kan je volgen, om je heen vliegen en nog meer van dit fraais. Dit kunnen trouwens de pocket drones van Xiro en Yuneec ook. Maar nieuw zijn de functies om de drone op een fijne naar een geselecteerd doel te laten vliegen. Niet op een kaart maar visueel op het scherm. De Spark behoudt dan zijn hoogte en zal zo zeer waarschijnlijk ook nergens tegenaan botsen. Wel zo fijn als je lang voor de drone hebt gespaard. De Spark is overigens ook enkel met handgebaren te besturen. Hij vliegt in een paar seconden uit je handen om een foto te maken en weer in je handen te landen.

DJI heeft niet alleen de software in de drone sterk verbeterd om alles eenvoudig en veilig te maken. Ook de app op de smartphone en tablet is verbeterd zodat je direct vanuit de app de beelden kan bewerken en online delen.

De Sprak is vanaf Juni leverbaar en gaat 599 Euro kosten en bijna 800 Euro wanneer je alle toeters en bellen zoals afstandbediening, prop beschermers, DJI bril of extra accu’s wilt. Maar voor zeshonderd Euro start je als echte drone vlieger, met een op papier prachtig product. Wij kunnen niet wachten op de eerste testvlucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.