Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: Yuneec Breeze mini drone

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • klein
  • solide
  • betaalbaar
  • gemakkelijk
  • compleet

THE BAD

  • geen gimbal
  • geen losse remote
  • geen 16:9 formaat foto

Het laatste kwartaal van 2016 staat in het teken van de mini drone. DJI, GoPro, Xiro, Parrot en diverse andere merken komen met een kleine betaalbare drone. De Yuneec Breeze is de eerste die wij kunnen uitproberen. Binnen een uur hadden wij de eerste beelden op internet staan. De Breeze past in een grote broodtrommel en verrast in functionaliteit.

breeze-radioYuneec levert wat anderen beloven

DJI heeft de drone op de kaart gezet en Lily heeft de massa doen watertanden van de belofte dat een drone niet groot hoeft te zijn en slim kan volgen. De Yuneec Breeze levert wat bij Lily voorlopig enkel te pre-orderen is. De Breeze is ook nog eens met 499 Euro een betaalbare drone. Het relatief lage prijspunt is mogelijk door het kleine formaat en het ontbreken van een gimbal, sd kaart lezer en afstandbediening. Toch is de Breeze een kwaliteitsproduct. Deze drone is geen speelgoed. Het openen van de doos maakt duidelijk dat ook deze drone fabrikant een Apple uitpak ervaring wil geven.
img_2932Een GPS systeem waarborgt vliegen buitenshuis en een optisch en infrarood sensor systeem moet binnen vliegen mogelijk maken. Zorg als je binnen gaat vliegen wel voor genoeg ruimte en geen storingen door wifi. Wij hadden een crash in de woonkamer. Opeens vloog de drone tegen de muur. Waarschijnlijk door een storing met het wifi signaal. De Breeze bestuur je namelijk met je smartphone via een rechtstreekse wifi verbinding. De propeller bescherming werkte prima. Allerlei plastic stukjes vlogen bij de crash in de rondte, maar bleken allemaal weer prima op hun plaats te klikken. De Breeze vloog direct weer zonder problemen, maar had wel de lokatie van de antenne vrijgegeven. Die blijkt in één van de inklapbare pootjes te zitten.

breeze-lifeGemakkelijker kan niet

Wij hebben met alle belangrijke drones gevlogen voor een review. De ontwikkeling gaat ongelooflijk snel. De Breeze vliegt veel beter en gemakkelijker dan de eerste DJI Phantom van nog geen drie jaar geleden. De software is Nederlandstalig en de interface is erg volwassen zonder complex te zijn. De app helpt met een duidelijk stappenplan om de eerste keer te gaan vliegen. Alle functies krijgen de eerste keer dat je ze gebruikt, een korte heldere uitleg. Het kalibreren van het kompas is erg duidelijk dankzij een animatie. De unit moet wel erg veel om de assen draaien voor een complete calibratie. Direct kregen we ook een melding van een firmware update. Gelukkig konden we dat uitstellen en gewoon vliegen. Met DJI hebben wij met de Phantom 4 de vervelende ervaring opgedaan dat we naar huis moesten om via de computer de firmware te update voordat we konden vliegen. Niets van die ellende bij Yuneec. Het gemak waar alles mee gaat, geeft ook vertrouwen voor het vliegen.

img_2934Opstijgen en landen doe je met een knop in het menu. Natuurlijk is de drone geheel handmatig te vliegen, maar diverse slimme modi zijn voorgeprogrammeerd. Zo kan je met een druk de knop een selfie vanuit de lucht maken. De 4K camera is in verticale richting te besturen. Het gebrek van een gimbal is niet erg storend. Bij windkracht 3 bleek het HD beeld nog goed stabiel dankzij de softwarematige stabilisatie. Natuurlijk iets minder dan een drone met een volwaardige gimbal, maar prima te gebruiken voor een vakantiefilm of dakinspectie. Andere slimme programma’s laat de drone om een onderwerp heen vliegen, een onderwerp volgen of een te programmeren pad filmen. Alle functies werken prima en de interface om een vliegprogramma op maat te maken werkt super eenvoudig.

De Breeze heeft een fraaie accu oplossing. In de meegeleverde transport doos kan je de Breeze met twee accu’s meenemen. In de retaildoos zit echter één accu. Snel dus een extra accu bestellen. Beelden moet je met een USB kabel uit de drone halen. De Breeze heeft namelijk 16GB interne opslag en geen mogelijkheid om dit met een micro SDkaart uit te breiden. Yuneec heeft liever dat we draadloos de beelden in de app binnenhalen en dan het geheugen wissen. Deze route werkt prima. Klein minpuntje is het formaat van de foto’s. 4:3 is niet anno 2016. Wij hebben niet de 16:9 verhouding kunnen instellen.

Conclusie

De Yuneec Breeze is een volwassen product om serieus lucht opnamen mee te maken. Voor wie beginnen met een drone is de Breeze een absolute aanrader. Wij zien ons eerder een Breeze dan een Phantom meenemen op vakantie. Het formaat is fantastisch en de beelden en mogelijkheden doen niet onder voor drones die het dubbele kosten. Vliegen en filmen met deze drone zijn een spreekwoordelijke ‘Breeze’.

De Breeze weegt minder dan 400 gram, vliegt 12 minuten op een maximale hoogte van 80 meter en kost 499 Euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.