Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

IFA: Yuneec introduceert de Mantis Q opvouwbare drone

Tijdens de IFA wordt t pijnlijk duidelijk: de meeste dronemerken hebben moeite om marktleider DJI bij te houden. Sommige merken zijn zelfs al gestopt. Op de IFA hebben wij de nieuwe Mantis Q in de hand kunnen houden en zien vliegen in een afgeschermde ruimte. De Mantis Q moet de betaalbare reis drone zijn.

Yuneec heeft al diverse drones op de markt gebracht. Wij waren onder de indruk van de Breeze als goedkope drone ten tijde van de introductie. Eerder dit jaar hebben we kort gevlogen en gefilmd met de Typhoon H Plus. De beelden zijn erg indrukwekkend en de drone vliegt zonder veel lawaai. Nu is er dan binnenkort de Mantis Q.

Het ontwerp van de Mantis Q doet direct denken aan de opvouwbare drones van marktleider DJI. De vier armen van de Mantis Q zijn in te klappen. Daardoor past de drone in elke rugzak. De camera is goed voor 4K beelden. Foto’s hebben een resolutie van 4800×2700 (16:9) of 4160×3120 (4:3) pixels. Kortom beeld van video en foto zijn goed voor elke hobby filmer of fotograaf. De camera heeft een 1-as gimbal. De videobeelden worden electronisch gestabiliseerd.

De Mantis Q wordt geleverd met een afstandbediening. Met een kabel verbind je de smartphone.De iOS en Android app geven alle informatie die je nodig hebt om goed te kunnen vliegen en beelden vastleggen. Met de app trigger je ook de slimme modi die mogelijk zijn. De Mantis Q kan een voorgedefineerd pad vliegen of om onderwerpen vliegen. Tevens kan de Mantis Q gezichten herkennen en zo automatisch een onderwerp volgen. Met een topsnelheid van 70 km per uur, kan de kleine drone zelfs rijdende of varende objecten volgen. Je moet wel zorgen dat er geen bomen of zo in de weg staan. De drone zal ze niet detecteren. Dat is voor dit prijspunt ook eigenlijk niet mogelijk. Maar de GPS en andere sensoren maken het wel mogelijk om stabiel binnen en buiten te vliegen.

Yuneec is trost op de stembediening. Wij moeten dat eerst in de praktijk zien. Als jouw drone van een paar honderd Euro in de lucht hangt, wil je niet dat er opeens iets fout gaat. Bijvoorbeeld door verkeerde interpretatie van jouw commando of nog erger; het commando uitgesproken door een ander. Als Apple nog steeds niet het voor elkaar heeft om stembediening 100% foutloos te hebben werken; dan achten wij de kans klein dat Yuneec dit wel lukt. Maar wie weet… Overigens werkt de gebaren bediening van DJI ook nog steeds niet feilloos. Het zijn mooie features die het goed in de marketing doen, maar de praktijk is anders. Overigens zijn erg veel filmpjes op internet gesponsord en niet altijd waarheidsgetrouw.

Niet onbelangrijk is de vliegtijd. De nieuwe accu’s zorgen voor een dik half uur vliegtijd. Omdat dit geen accu’s zijn met allerlei in gebouwde slimme functies zullen ze ook betaalbaarder zijn dan de accu’s van DJI. De mantis Q wordt geleverd met 1 accu. Een extra accu is zeker geen overbodige luxe.

De Mantis Q gaat 499 Euro kosten en is media september leverbaar.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.