Test: Film drone Xiro Xplorer V

Zoals de iPod de richting van de mp3 speler bepaalde en GoPro de actie camera op de kaart heeft gezet, zo heeft DJI de drone op de kaart gezet. Marktleiders worden altijd uitgedaagd door startups of serieuze bedrijven die wakker worden en een stukje van de taart willen. Merken zoals AEE, Yuneec en Parrot proberen een deukje in de hegemonie van DJI te slaan. Tot op heden is echter DJI heer en meester als t betaalbare drones betreft met professionele aspiraties. Misschien komt daar nu dan verandering in. Begin september maakten wij in Berlijn kennis met het nieuwe drone merk Xiro. Een uniek concept, prachtig ontwerp en vooral Nederlandse ondersteuning. Na twee testvluchten zijn wij overtuigd. Vergeet DJI en kijk naar Xiro.

Op de grootste consumenten elektronica beurzen in de wereld, de CES in Las Vegas en de IFA in Berlijn, gaat het al lang niet meer om enkel audio en video. In twee jaar tijd zijn er tientallen merken drone bouwers. Bijna allemaal uit China. Een gesprek aanknopen is bijna altijd lastig. In Amerika is de lokale vertegenwoordiger niet geïnteresseerd in Europese pers en de Chinezen willen enkel orders schrijven. De DJI mensen staan ons telkens aardig te woord, maar opportunistisch als ze zijn blijft elke ondersteuning voor een test uit. De laatste vier drones die wij getest hebben moesten we gewoon kopen om een goede indruk van hun producten te krijgen. Als er dan op een internationale beurs een Nederlands sprekende vertegenwoordiger van een spetterend ogende drone je echt te woord staat is dat een verademing. In een gesprek van bijna een uur werd heel wat inzicht in de unieke en gedegen aanpak gegeven. Xiro gaat de hegemonie van DJI aanpakken. Dat zal niet makkelijk zijn, maar het product heeft heel wat pluspunten. Als je dan ook weet dat in Duitsland de partij die het bouwpakketmerk Revell groot gemaakt heeft, zich sterk maakt voor Xiro, dan lijken alle voorbereidingen te kloppen.

xr_16001-23.jpgNieuw maar gedegen
Wie zich wil verdiepen in de historie van Xiro, zal weinig vinden. Het merk Xiro wordt door Zerotech op de markt gezet. Het bedrijf is nog geen jaar oud maar claimt veel ontwerp en productie ervaring in onbemande vliegtuigen te hebben. Op de beurs vertelde de verantwoordelijke voor Duitsland dat er al dik twee jaar voorbereiding zit in het Xiro project. Wanneer we de doos openen is dat te zien. Alles klopt tot aan de Nederlandstalige stickertjes en handleiding toe. Wij hebben in de afgelopen jaren duizenden dozen met gadgets geopend. De Xiro valt zonder twijfel in de categorie ‘zeer professioneel’. Alles zit op een verrassende nieuwe wijze verpakt in enkel karton en één klein stukje schuim. Ben je klaar met uitpakken, dan kan dus alles plat gevouwen bij het oud papier. De verpakking is dus het werk van een industrieel ontwerper en een waar uitpakfeestje. Er wordt vaak verwezen naar Apple verpakkingen qua vormgeving, maar Xiro kan ook op het lijstje. De kabeltjes en losse onderdelen zitten in plastic zakjes die rubberachtig aanvoelen. Of het minder belastend plastic betreft is niet duidelijk, maar het geeft wel een kwalitatieve uitstraling en het gebruik is niet overdadig. De doos van de Xplorer V is erg compleet en in een kwartiertje staat de drone uitgepakt en vliegklaar op tafel.

xr_16002_copy_1-8.jpgDJI houdt met hun Phantom vast aan een design vormtaal. Helaas voor DJI is die niet meer van deze tijd. De Xiro zet de DJI Phantom in één klap op achterstand. De drone oogt super strak en zelfs een beetje stealth achtig. Alles voelt solide, strak en robuust aan. Dat is bij de drones van DJI, Yuneec en Parrot niet atijd het geval. De Xiro drones worden in drie versies geleverd. Een instap model van vijfhonderd euro zonder camera, een versie voor negen honderd euro voor wie al een GoPro Hero3 of Hero4 heeft en de Xplorer V die compleet met HD camera in de doos zit. Deze kost net geen duizend Euro. De makers hebben goed geluisterd naar de frustraties van de DJI gebruikers. De Phantoms staan bekend als erg kwetsbaar. Als je tegen iets aanvliegt of verkeerd landt, is met een DJI Phantom de kans groot dat je gewoon een nieuwe moet kopen. De ondersteuning van DJI is hier ook volledig opgericht. Een Phantom2 die door de dealer als bijna niet repareerbaar werd afgedaan, werd getaxeerd op vijf honderd tot zeven honderd Euro reparatie kosten. Achterlijk duur dus. Hij bleek nota bene door een hobbyist met elektronica ervaring binnen een uur zonder kosten te repareren. Het verhaal van Xiro is dat hun drones geheel modulair zijn. Dat zie je aan de onderdelen. Zo is de gimbal een sparepart onderdeel en zijn delen daarvan ook weer als module te koop. De belofte van Xiro is dat kopers zelf modules kunnen vervangen. Zo zullen er ook upgrades op de markt komen. Bij het in elkaar zetten van de drone door de accu er aan te klikken, de camera te bevestigen en de props er op te zetten, zie je hoe nauwkeurig alle toleranties zijn. Tot op de millimeter sluit alles perfect aan. Een verademing vergeleken met andere merken. Dat voelt dus 100% goed aan.

Xiro is dus een modulair ontwerp dat met vakmanschap en precisie geproduceerd wordt. De controller is werkelijk heerlijk. Allereerst voelt hij ergonomisch perfect aan. De soft touch materialen voelen heerlijk aan. De metalen handgreep is in de praktijk erg handig als je met van alles in je handen naar een lanceerplek loopt. De afstandbediening heeft geen sprieten als antennes. Alles is netjes afgewerkt op een nivo wat ongekend is voor drones. De range extender is een fraaie module en het houdertje voor de smartphone zit zelfs opgeborgen in de remote. Heerlijk als alles zo perfect gemaakt is. De verwachtingen voor het vliegen met de drone worden nu wel heel erg hoog

xr_16002_copy_1-7.jpgVliegen voor iedereen
De Xiro heeft een lader voor de accu en de controller. Met één stop contact laadt je alles op. Wanneer we naar de lanceer lokatie lopen, blijft het onvermijdelijk om met een soort regendans het kompas te kalibreren. Een YouTube filmpje legt duidelijk uit hoe dit te doen. Wanneer we klaar zijn, is de drone direct klaar voor vliegen. De heldere interface in de app geeft aan dat we in no time 11 satellieten te pakken hebben. Dit is echt ongekend snel en mijlen beter dan alle drones die wij tot op heden hebben getest. Met een druk op de knop stijgt de Xiro automatisch op tot op ongeveer anderhalve meter hoogte. Om te testen hoe gemakkelijk vliegen met de Xiro is, hebben we een 12 jarige zonder vlieg ervaring de Xiro laten stijgen en wat filmopnames laten maken. De Engelstalige interface had een beetje uitleg nodig, maar direct was de eerste vlucht een succes. Een schakelaar op de controller laat je kiezen uit drie gradaties qua responsiviteit van de Xiro. Op stand 1 is het veilig om te leren vliegen en maak je niet snel fouten. Op de gevorderde stand nummer 3 vliegt de Xiro ongelooflijk snel en agressief. Een expert kan werkelijk helemaal los gaan. Toch voelt de Xiro erg precies aan in het vliegen. De DJI Phantoms zijn met de Vision+ echt goed geworden, maar zijn toch minder lekker te vliegen dan de Xiro. Bij de DJI hebben we altijd het gevoel dat het toch wel een risico is dat je jouw duizend Euro weg vliegt. De Xiro geeft dat gevoel helemaal niet. Doordat alles zo strak en exact werkt en vliegt, is de vliegervaring een stuk relaxter. De software doet exact wat je verwacht. Zonder angst drukken we de ‘home’ knop in en de drone vliegt terug naar de startplek en landt geheel automatisch. Heerlijk.

HD Beeld
Je kan een Xiro selecteren voor gebruik met jouw GoPro. Wij hebben de Xiro met camera getest. De beelden zijn prima. Niet beter dan de nieuwste DJI maar veel beter dan de Parrot of andere drones die wij hebben getest. Het lenskapje is een rubber rondje. Wij hadden niet door dat dit op een UV filter zat. Telkens haalden wij het kapje met filter er af. Let dus op; de Xiro camera heeft een extra filter. Prima voor extreem zonnige dagen. Wij vliegen met het herfstweer liever zonder. Dan is de lichtopbrengst net wat beter.

IMG_6628Geavanceerde functies
Het hele internet kijkt met spanning uit naar diverse kickstarter projecten met drones die vanuit de palm van je hand opstijgen en selfies van je maken of je volgen. Daar hoef je helemaal niet op te wachten omdat de Xiro prachtige functies heeft. Zo konden we al op onze tweede vlucht de drone ons laten volgen bij een wandeling. Ook geheel automatisch een rondje om je heen vliegen met het onderwerp de hele tijd in beeld, is enkel een kwestie van een druk op de juiste knop. Wie een opname van een gebouw wil of overview op een terrein hoeft bijna niets zelf te doen. Heerlijk! De gimbal is met een schakelaar te bedienen en de lampen zijn zelfs te dimmen. Hoewel het een versie 1.0 betreft qua app en drone, is het geheel de kwaliteit die we van DJI over een jaar verwachten.

Verbeter punten
Is dan alles hosanna? Natuurlijk niet. Alles kan beter, ook de Xiro. Zo is er wat zorg op internet over de wijze waarom de accu bevestigd is. Wij denken dat dit geen probleem is, maar begrijpen de zorg. Als een product niet met extreme precisie gemaakt wordt, is de keuze van bevestiging een risico. Echter het product ademt zoveel kwaliteit uit dat wij daar niet aan twijfelen. Ook hebben wij bij het opstarten van de app een keer een chinees scherm gezien. Nadat wij de app opnieuw opstarten is dat scherm niet meer verschenen en is alles Engelstalig. De Android en iOS versie zijn niet identiek. Wellicht is het trage acceptatie proces van app door Apple daar debet aan.

Conclusie
DJI kan zijn borst nat maken want er is een geduchte uitdager. Alles klopt. Concept, verpakking, product, service belofte en prijs. Voor ons is het een nobrainer: de DJI gaat op marktplaats en wij stappen over op de Xiro. Overweeg je een drone; vergeet niet de Xiro in je checklijstje mee te nemen.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • prachtig ontwerp
 • perfecte afwerking
 • slim modulair concept
 • vliegt exact
 • 3 modi voor beginner tot expert
 • follow me functie

THE BAD

 • bevestiging accu en gimbal kan robuuster

4 reacties

 1. Leuke drone, ziet er geweldig uit,
  Accu bevestiging tot nu toe nog geen probleem,
  Als accu niet helemaal vast zit, geeft drone een waarschuwing dat t clipje niet goed vast zit.
  Een groot minpunt, calibratie, dat gaat moeizaam,
  En noodzakelijk, als niet goed gedaan is start de drone niet totdat calibratie wel goed is.
  En van tijd tot tijd fly aways, zomaar,
  Als er een struik dichtbij is, of een windvlaagje, dan vliegt ie ineens 500 meter weg, maar komt dan wel terug richting homepoint.
  Drone maakt wel een hels kabaal maar kan dan ook
  Razendsnel stijgen, sneller dan de snelste dji

 2. Louter slechte ervaringen met de Xiro Explorer V: De gimbal werkt sinds het begin niet goed (bij het verstellen van de verticale kijkhoek valt de gimbal opeens uit en zakt de cam naar beneden) en ik krijg het compas met geen mogelijkheid gecalibreerd. Voor de gimbal meteen contact gezocht met Xiro Benelux, maar geen enkele reactie gehad. Ik houd het voortaan weer bij DJI!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.