2016 was een bijzonder jaar in techland. Nog nooit is een apparaat op zo’n grote schaal teruggeroepen als de Samsung Galaxy Note 7. Zelfs op vliegvelden waren verbodsboden met het toestel te zien.

En de Galaxy Note 7 was niet het enige Samsung apparaat met een defect. Zo gingen ook miljoenen wasmachines terug omdat de bevestiging van de klep onbetrouwbaar was en los zou kunnen laten. Om zichzelf te lanceren. Toch is Samsung lang niet de enige die de fout in ging door een product simpelweg te vroeg uit te brengen.

Zo stond GoPro dit jaar onder druk om weer een beetje succesvol te worden. Het bedrijf lanceerde haar langverwachte drone, de Karma Drone. En die had duidelijk last van een slecht Karma. Het toestel donderde zo nu en dan zomaar uit de lucht. Door een technische fout was bediening niet mogelijk.

Waar we niet over hebben geschreven, maar wat ook een stommiteit was, was de Scanado. Voor Star Trek kijkers een herkenbaar apparaat. Het apparaat zou in staat zijn om de gezondheid van het menselijk lichaam te meten. Het apparaat vloog voor $200 over de toonbank, maar wist uiteindelijk nooit een vorm van medische goedkeuring te krijgen. Met andere woorden, onbetrouwbaar.

Ook het Nederlandse Oxboard kwam regelmatig in het nieuws. Dat is het lastige wanneer een merknaam zo sterk is dat het voor een productcategorie wordt gebruikt. Talloze hoverboards van veelal vage Chinese merken werden geïmporteerd en vlogen in brand. Van rook in de huiskamer tot compleet uitgebrande keukens. Het Chinese Hoverboard heeft een spoort van vernieling getrokken. En dan zijn die Nederlanders van Oxboard toch de uitzondering in deze lijst. Die blijken wel gewoon veilig te zijn.

Een andere uitzondering is Pebble. Het bedrijf verkocht alles van waarde aan Fitbit en gaf haar eigen gebruikers de middelvinger. De apps worden niet meer onderhouden en zullen langzaam verdwijnen. Daarna kunnen al die vrolijke horloges ook weer naar de stort. App-afhankelijke gadgets blijven een enorm risico.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.