Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Essent Comfort Challenge winnaars winnen met bestaand idee (Update)

Essent schreef een tijd geleden de Comfort Challenge uit. De professionele jury beloonde een app die waarschuwt wanneer het tijd is om te ventileren met de hoofdprijs. Maar wacht… weet de jury niet dat dit al bestaat!?

Er zijn al diverse gadgets die de luchtkwaliteit in huis meten. Van de Canary beveiligingscamera’s tot de ventilatoren van Dyson en natuurlijk het Netatmo weerstation. Al deze gadgets meten het CO2 niveau in huis, de temperatuur, luchtvochtigheid en fijnstof. Bovendien kan de Netatmo actief waarschuwen en andere smart home producten opdrachten geven. De Dyson ventilator zal bij een te hoog CO2 gehalte zelfstandig de lucht gaan zuiveren.

De winnaars hebben, met vijf anderen, een werkend prototype laten maken via Makerstreet en Essent gaat proberen om het product ook echt op de markt te brengen. Bovendien hebben ze €1.500 ontvangen voor het idee. Wat ons betreft hebben deze jongens vooral laten zien dat je niet origineel hoeft te zijn om een dergelijke wedstrijd te winnen.

Update 07-07-2016

Het winnen van de Comfort Challenge bleek niet te gaan op basis van de innovativiteit van het product zelf, maar de mogelijkheden om het product heen. Deze aanvulling ontbrak in de originele communicatie naar ons. Hoewel er inderdaad verschillende apparaten zijn die deze functionaliteit bevatten, is een dergelijke sensor binnen het Essent ecosysteem wel degelijk een interessant product.

Essent is al de partner van Nest en het gebruik van de Nest thermostaat bepaalt voor een groot deel het energieverbruik van Essent klanten. Hoewel de Nest een deel van de informatie over het binnenklimaat al uit de Netatmo weerstations kan halen, zou een speciale klimaatsensor voor binnen deze taak wellicht veel beter kunnen uitvoeren. Het gaat dus om de koppeling tussen energieverbruik en het klimaat binnenshuis. Bij de oplossing van Netatmo is de mogelijkheid om de klimaatgegevens uit te lezen niet specifiek gericht op een dergelijke taak. Daarmee zit de innovatie vooral in de combinatie van de beschikbaarheid van dit soort data om actief het klimaat en de luchtkwaliteit in huis te sturen.

Een ander voordeel is dat Essent de data kan gebruiken voor analyses die voor de lokale markt interessant zijn. Netatmo gebruikt jouw data ook al om eigen analyses en onderzoeken uit te voeren, maar richt zich niet specifiek op Nederland. De data die deze sensor verzamelt zou bijvoorbeeld gedeeld kunnen worden met het RIVM, maar ook het longfonds zodat er bijvoorbeeld actief campagne gevoerd kan worden voor een beter leefklimaat op plekken waar Nederlanders ook echt ongezond leven. Denk bijvoorbeeld aan problemen met fijnstof rondom snelwegen en vliegvelden. Achteraf dus een prima idee van de heren.

Eén reactie

  1. Hoi Roelof, als je vragen hebt over ons idee vertel ik je er graag meer over.

    Het gaat niet puur om het meten van die gegevens, want daar zijn inderdaad al talloze gadgets voor. Het gaat er om wat je vervolgens met die gegevens doet. Dat is ons idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.