Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Pure Cool Link

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Mooi, strak design
 • Erg fijne luchtstroom om in te werken
 • Het filter doet haar werk enorm goed
 • Bediening via afstandsbediening en app
 • Veel inzichten via de app

THE BAD

 • De ventilator is 'smart', maar is nog niet open voor andere smart home platformen.

UPDATE: Er is een nieuwe uitvoering van deze machine. Klik hier voor de review van het 2017 model.

Bij Dyson waren ze al heel slim, maar worden ze nu ook heel smart. In het kader van het innovatieve huis zijn we dan ook blij om te zien dat Dyson haar Air Multiplier ventilatoren eindelijk geschikt maakt voor de domotica markt. Inderdaad, deze AM11 bevat WiFi en een eigen app.

Unboxing

In de unboxing zien we hoe ik de Dyson Pure Cool Link uitpak en in elkaar zet. Het is allemaal zo gedaan doordat de Dyson Pure Cool Link uit relatief weinig onderdelen bestaat. Bovendien heeft Dyson het draai-klik systeem voor de montage van de verschillende delen vervangen voor een simpeler kliksysteem. Hierdoor krijg je wel een grote, witte drukknop op de zijkant van de voet, maar ik denk dat het een stuk gemakkelijker uit te leggen is.

Design

Hoewel de Dyson Pure Cool Link qua uiterlijk sterk lijkt op Air Multiplier ventilatoren als de Dyson Cool AM07, zal de gewijzigde onderkant bij kenners toch opvallen. Niet alleen is deze wat breder, maar ook in een andere kleur dan de rest van de ventilator. Dit komt doordat Dyson hier haar luchtfilter heeft geplaatst.

Dyson begrijpt dat mensen de Dyson Pure Cool Link op de slaapkamer willen zetten. Hoewel het display met gekleurde LED’s wordt aangestuurd, is er een nachtmodus. De Dyson Pure Cool Link blijft dan functioneren, maar er schijnt geen licht vanaf het LED display. Zo zal de Dyson Pure Cool Link de nachtrust niet verstoren. Slim!

De Air Multiplier ventilator

De Dyson Pure Cool Link is de laatste toevoeging aan de Air Multiplier serie en behoort qua motortechnologie tot dezelfde generatie als de AM07 en de AM10 Humidifier die we eerder hebben getest.

Je krijgt dus de laatste generatie elektrische motors voor ventilatoren van Dyson. Daarnaast krijg je ook een Helmholz kamer rondom de rotor. Deze zorgt er op een slimme manier voor dat resonantie en turbulenties worden gereduceerd om zo de motor lekker stil te maken. Ideaal voor in de slaapkamer.

Tenslotte is er dan nog de Air Multiplier technologie. Doordat de gezuiverde lucht door de spleet in de buitenste ring wordt gedrukt, zal deze een lagedrukgebied achter de ring creëren en zo meer omgevingslucht meeblazen. Allemaal heel natuurkundig, maar het werkt.

De luchtreiniger

In tegenstelling tot de AM07 is deze AM11 weer een bijzondere ventilator en wel door de luchtreiniger die erin zit. Dit is een speciaal HEPA glasvezelfilter dat deeltjes tot 0,1 micrometer uit de lucht weet te filteren (dus ook pollen en andere allergenen!). Om het filter te optimaliseren heeft Dyson het gevouwen in de paarse ring gemonteerd. Zou je het uitrekken, zou het glasvezelfilter 1,1 vierkante meter land zijn. Een tweede filter, een actief koolstoffilter, vangt luchtjes af. Hieronder vallen ook bijvoorbeeld verfdampen.

Waar blijft al deze rotzooi? Juist, in het filter. De Dyson Pure Cool Link is het eerste product van Dyson dat een stukje afval creëert. In werkuren gaat het filter namelijk maar een jaar mee. Daarna moet je, voor ongeveer zes tientjes, een nieuwe bij Dyson bestellen. Het oude filter kan dan met het restafval mee. Dit klinkt een beetje Nespresso, maar als je de Dyson Pure Cool Link in de automatische stand zet, zie je dat hij echt niet de hele dag hoeft te draaien om de lucht in huis schoon te houden. Of jouw filter na een jaar ook echt vervangen moet worden, is iets dat je in de praktijk gaat ervaren. De machine geeft zelf aan wanneer het filter vol zit op basis van het aantal uren dat hij heeft gefilterd.

Maar bij Air Multiplier technologie las je dat de Dyson Pure Cool Link ook lucht van achter de AM11 meezuigt door de ring en die is niet gefilterd!? Klopt! Toch hoef je jezelf geen zorgen te maken. In de voet zit een speciale sensor die de luchtkwaliteit meet. Hierdoor weet de Dyson Pure Cool Link wanneer hij klaar is met de lucht zuiveren.

Afstandsbediening

Ook deze ventilator heeft een eigen afstandsbediening. Dit is inmiddels standaard, net als de vorm. Ook nu weer keurig rond zodat deze mooi op de ventilator ligt. Magneten bovenaan de ring voorkomen dat hij van zijn plaats glijdt.

Wat wel opvalt is dat de afstandsbediening dit keer niet in de kleur van de luchtreiniger is. In plaats daarvan is hij in de kleur van het rooster dat over het filter ligt. Zilvergrijs in mijn geval. Een opvallende wijziging in het design van Dyson. De knoppen op de afstandsbediening zijn weer simpel en duidelijk.

Dyson Link app

De Dyson Link app vormt het zenuwcentrum van jouw Dyson producten, te beginnen met deze Pure Link series (in Japan hebben ze ook al de robot van Dyson). Wanneer je de Dyson Pure Cool Link hebt geregistreerd, en dat gaat vlot, moet je ook jouw locatie opgeven. Op basis daarvan kan de app ook zien wat de kwaliteit van de buitenlucht is ten opzichten van de lucht binnen in huis. Dat levert soms opvallende waarnemingen op. Zo komt het zelden voor dat die lucht in mijn geval echt gezond is ;-).

Via de Dyson Link app kun je alle functies van de Dyson Pure Cool Link op afstand bedienen. Wil je dus dat de luchtzuivering start voor je naar huis rijdt, zet je de Dyson Pure Cool Link op afstand vast aan. Het enige dat deze functie zou afmaken is een inschatting hoelang hij nodig heeft voor de lucht weer schoon is. Net zoiets als de Nest thermostaat doet wanneer je de temperatuur hoger instelt.

De Dyson Link app geeft in grafieken ook weer hoe het met de lucht in huis is gesteld. Zo zie ik bijvoorbeeld dat de lucht snel slechter wordt op de momenten dat ik sta te koken. Kennelijk is mijn afzuigkap dus niet effectief genoeg en moet de Dyson Pure Cool Link bijspringen. De app biedt dus inzicht in wat jij doet en wat het effect is op de luchtkwaliteit. Daarnaast laat de app ook nauwkeurig zien hoelang het filter nog meegaat. Je moet de teller wel zelf resetten wanneer je een nieuw filter plaatst. Er is geen automatische herkenning van een nieuw filter. Je kunt dus een beetje sjoemelen, maar als het filter vol zit heb je vooral jezelf ermee.

Smart Home ‘Ready’

Hoe smart is de Dyson Pure Cool Link binnen het smart home? Nu Dyson WiFi heeft geïmplementeerd komen bij mij talloze ideeën op om de Dyson Pure Cool Link op basis van activiteiten te gaan schakelen. Bijvoorbeeld wanneer je een filmavondje gaat houden. Lampjes dimmen, beamerscherm omlaag, soundbar aan en een lekker rustig briesje van voren om te voorkomen dat we aan de lederen bank blijven plakken.

Dit kan, maar niet in één keer. Dyson heeft haar ventilatoren nog niet open gesteld voor smart home netwerken. De Dyson Pure Cool Link is op dit moment dus enkel aan te sturen met de eigen Dyson app. Hier liggen zeker nog kansen, al zijn er gelukkig ook Domotica systemen die op basis van infrarood acties kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld de Logitech Harmony afstandsbedieningen. Samenwerken met andere platformen blijft dus nog even een omweg. Toch verwachte we dat Dyson in de komende twee jaar wel een zet zal maken gezien ze de marktleider zijn op het gebied van high-end ventilatoren.

Schoonmaken

Qua schoonmaak moet je normaal regelmatig een stofdoek langs de binnenkant van de ring halen. Na 3 maanden intensief testen is het bij ons model nog steeds niet nodig. De luchtfiltering werkt dus prima.

Praktijkervaring

In de lente stikte het van de pollen, maar niet op de verdieping waar de Dyson Pure Cool Link haar werk deed. Op de dagen dat de automatische stand gewoon de hele dag aan stond, regelde de Dyson Pure Cool Link keurig dat de lucht op de verdieping verschoond was. Daarbij gaat het om de huiskamer en de keuken. Aan mijn partner merkte ik dat dit werkte wanneer ze van buiten kwam en even binnen was. Zelfs met de achterdeur open.

Ook de nachtstand van de Dyson Pure Cool Link werkt erg goed. De ventilator doet dan echt haar best zo stil mogelijk te zijn. Dat het LED display uitstaat is een hele fijne toevoeging. Bovendien is het best interessant om de grafieken van de Dyson Pure Cool Link in de gaten te houden. Ik ben ook benieuwd hoe het gaat werken wanneer je meerdere Dyson Pure Cool Link ventilatoren in jouw netwerkje hebt hangen.

Conclusie

De Dyson Pure Cool Link is de eerste generatie luchtreinigers van Dyson. Door de implementatie van WiFi en de samenwerking met de Dyson Link app laat Dyson zien dat het verder kijkt dan enkel het bouwen van goede en goed ogende ventilatoren. Het laat zien dat het oog heeft voor de Smart Home markt. Dat het systeem nog niet open is klinkt als een nadeel, maar tijdens de lange testperiode heb ik nog geen echte behoefte gehad aan een integratie met andere systemen.

Beschikbaarheid

De Dyson Pure Cool Link is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

3 reacties

 1. Mijn Dyson Pure Link is sedert 10 dagen aktief
  Wat mij dwars zit is volgende
  Ik zet hem op AUTO en na een tijdje verschijnt via de App de melding GOED maar dan zie ik in kleine letters ” temperatuur 21° en luchtvochtigheid 44°. ; die vochtigheid zou moeten tussen 50% en 60% liggen om goed te zijn.
  Ik heb ook een luchtbevochtiger en stel die in op 50% vanaf het ogenblik dat de luchtvochtigheid 46% heeft krijg ik de melding ‘ Redelijk ‘ en eens 49 ° ”Zeer Slecht ” Het lijkt erop dat die Dyson die vochtigheid als onrein aanziet. ik kijk uit naar een goede uitleg

 2. Hij kan wel de luchtvochtigheid weergeven, maar hij schakelt er niet op. Hij kan vocht niet uit de lucht trekken, want er zit geen systeem in om dat te doen. Hij zoekt alleen naar vuildeeltjes.

  Let wel, als het water dat je verdampt rijk is aan kalk, kan het zijn dat hij daarop wel probeert te reinigen. Maar misschien moet je deze vraag even bij Dyson neerleggen voor een concreet antwoord.

 3. Ik heb het filter van mijn dyson cool me vervangen, en toch geeft de display aan dat het filter vol zit… Ook als er helemaal geen filter in zit geeft ie aan dat het filter vol zit? Moet ie worden gereset?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.