Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Netatmo (Weerstation)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi design
  • Gemakkelijk te installeren
  • Ondersteuning voor iOS, Android en Windows Phone
  • Cloud synchronisatie
  • Meldingen bij slecht weer

THE BAD

  • Het buitenstation kan niet tegen regen

Het gemiddelde weerstation bevat een meter voor buiten en een display voor binnen. Meestal zijn het qua features ‘domme’ dingen. Het nieuwe weerstation van NetAtmo is dan even heel wat anders. Mooie aluminium buisjes in huis houden alles in de gaten en spelen gegevens door aan jouw smartphone.

Unboxing

Het zal je dan ook niet verbazen dat de uitrusting compleet is, maar weinig echte verrassingen kent. Zo krijg je een USB netstroom adapter, een Micro-USB kabel om het basisstation aan te sluiten en een setje batterijen om het tweede station van stroom te voorzien en wat ophangmateriaal voor buiten. Oja, en een boekje.

NetAtmo Unboxing

Basisstation

Het basisstation is het grootste ‘buisje’ voor in huis. De witte streep op de voorkant is stiekem een LCD display. Wanneer je op de bovenkant van het station meet, licht deze op om met kleur de luchtkwaliteit in huis weer te geven. Verder is er weinig spannends aan.

Extern station

Het externe station is qua design net iets kleiner dan het basisstation. De behuizing van dit station is eveneens van aluminium. Aan de achterkant zit een gat om hem op te hangen. Je kunt dit station buiten plaatsen, maar hij is niet bestand tegen regen. Plaats hem dus onder een afdakje. Zet je hem binnen, kun je hem gebruiken om de luchtkwaliteit van een andere ruimte van die van het basisstation bij te houden.

NetAtmo Assemblage

Vanuit de cloud

Netatmo levert apps voor zowel iOS als Android mee. Hier zit echt de kracht van NetAtmo als systeem. Het maakt namelijk niet uit welke apps je gebruikt om de gegevens te raadplegen. De gegevens komen namelijk rechtstreeks bij NetAtmo vandaan en worden daardoor oor geregistreerd wanneer je geen verbinding met het weerstation hebt. Dit maakt het NetAtmo systeem erg comfortabel in gebruik.

Daarnaast biedt het nog meer voordelen. NetAtmo kan de gegevens van jouw weerstations vergelijken met meteo gegevens van de diverse weerdiensten die wereldwijd actief zijn. Oké, het is onduidelijk of ze dit doen, maar het lijkt me een logische stap.

NetAtmo Stations Back

Metingen

Qua metingen is het bijzonder om te zien wat de NetAtmo stations allemaal vastleggen. Het blijft namelijk niet bij temperatuur en luchtdruk. Ook de kwaliteit van de lucht is erg belangrijk. Bij een te hoog CO2 gehalte in huis, zal de NetAtmo app je waarschuwen zodat je een raam open kunt zetten. Vooral bij het koken heb je deze waarschuwingen erg snel te pakken.

Ook registreert het station de geluidsdruk om zich heen. Met andere woorden, hoe stil is stil? Hier bij mij zit dat wel goed, maar in de stad is dat vast anders. Hoewel je er niet heel veel mee kan, is het wel aardig om dit inzichtelijk te krijgen.

Android App

De Android app van NetAtmo is lekker volledig. Wanneer je jouw apparaat vertikaal houdt, krijg je vooral overzichten te zien. Het hier en nu van al jouw weerstations. Daarbij krijg je vooral inzicht in weer binnen en buiten.

Schuif je het onderste paneel omlaag, krijg je toegang tot de vooruitzichten voor de komende dagen. Uiteraard op basis van jouw metingen. Schuif je het onderste paneel omhoog, krijg je echter veel informatie over het basisstation inclusief geluidsdruk.

Plaats je jouw toestel horizontaal, dan zal je app lijngrafieken weergeven zodat je echt in detail kunt kijken hoe het klimaat de afgelopen uren eruit zag.

iOS App

De iOS app wijkt nauwelijks af van de Android app. De vormgeving is vrijwel identiek.

Wel uniek op iOS is de ondersteuning voor Instaweather Pro. Hiermee kun je jouw meteo gegevens vergelijken en delen.

Windows Phone

Onder de naam NetAtmo WP heeft NetAtmo ook een Windows Phone app ontwikkeld. Waar de iOS en Android versies redelijk met elkaar te vergelijken zijn, is de Windows Phone app veel meer ontwikkeld overeenkomstig met de Windows Phone interface.

Notificaties

Wanneer je notificaties aanzet, krijg je een updatemelding iedere keer dat iemand de knop op het basisstation aantikt. Daarnaast krijg je actuele waarschuwingen. Zoals voor het gure weer van vandaag. Ook bij mist e.d. zal de app je waarschuwen.

NetAtmo Android Screenshot 1

Conclusie

Het is erg jammer dat je de buitensensor niet in de regen kunt hangen. Dat limiteert de hoeveelheid locaties waar het station kan staan of hangen enorm. Zo staat hij bij mij onder de barbecue om droog te blijven, maar daar wordt het in de zomer erg warm. Gelukkig is dat dan ook de enige smet op het hele systeem. NetAtmo heeft wat mij betreft het weerstation opnieuw gedefinieerd. Ik ben benieuwd waar ze nog meer mee gaan komen.

Beschikbaarheid

Het NetAtmo basispakket en extra weerstations zijn nu te koop.

FAQ: Hoe verander ik het SSID / Wachtwoord van mijn WiFi verbinding op de NetAtmo?

Stel, je hebt besloten jouw WiFi wachtwoord aan te passen of misschien een compleet nieuw WiFi netwerk met een andere SSID aangemaakt. In dat geval verliest de NetAtmo haar verbinding met het WiFi netwerk. Wanneer je dan de apps gebruikt en het basisstation als nieuw netwerk probeert toe te voegen, zal je merken dat het basisstation prima wordt herkend, maar dat je nog steeds geen metingen ontvangt. Om dit goed op te lossen, moet je de webbrowser gebruiken door in te loggen op de start site van NetAtmo. Deze zal meteen herkennen dat de WiFi gegevens niet kloppen en dit met je proberen op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.