GadgetGear.nl

Review: Canary (indoor beveiligingscamera)


Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Canary met 4 sterren.

The Good
 • Erg strak design
 • Veel sensoren
 • Goede bewegingsherkenning
 • Prima camerabereik

The Bad
 • Werkt niet samen met andere IoT apparaten
 • Voor nachtzicht is goede positionering van groot belang
 • Erg sterk afhankelijk van een cloud abonnement

Op dit moment rolt de ene na de andere fabrikant indoor beveiligingscamera’s uit. Na een zeer succesvolle IndieGoGo campagne is de Canary nu ook in Nederland verkrijgbaar. Tijd voor ons om te onderzoeken of de camera een verschil gaat maken.

Unboxing

Het uitpakken van de Canary is een feestje. Alle onderdelen liggen mooi in het doosje en alles is netjes afgewerkt. Dat mag ook wel, want de Canary is alles behalve een goedkoper camera. In de doos vinden we;

 • Handleiding
 • 2 Raamstickers
 • USB lader
 • Micro-USB kabel
 • Audiokabel

Design

Wij ontvingen van Canary het witte model als sample. Onze voorkeur omdat die gewoon mooier is om te fotograferen. Er is ook een compleet zwarte en een model waarbij de buitenste huls een grijze aluminiumkleur heeft. Afhankelijk waar je de Canary gaat plaatsen, is deze dus op het interieur aan te passen.

Onder de Canari zit een LED ring. Doormiddel van kleuren kan de Canary zijn status laten zien. Zo krijg je altijd een stukje visuele feedback. De camera zit keurig achter het doorzichtige materiaal van de voorkant net als een serie IR led’s om nachtzicht mogelijk te maken. Hiermee slaat Canary qua design een compleet andere richting in dan we van andere camera’s gewend zijn, maar het ziet er daardoor wel heel verzorgd uit. Bovendien is het makkelijk afstoffen zo ;-).

Installatie

De installatie van de Canary verloopt via de app en de meegeleverde, gele kabel. Nadat de Canary is opgestart, verbindt je deze via de gele kabel met jouw smartphone zodat je de settings voor het WiFi netwerk kunt overdragen aan de camera. Ook maak je een account aan. Wanneer deze twee taken zijn voltooid, zie je de Canary al snel in jouw overzicht van camera’s staan.

Overigens kan dit binnenkort gemakkelijker. Canary is bezig met een kleine aanpassing op het bestaande model waarbij ze bluetooth toevoegen. Als ze dan ook nog NFC gaan gebruiken, is de ervaring natuurlijk helemaal optimaal.

Overigens moet ik toegeven dat de installatie bij ons alles behalve vlekkeloos verliep. Gelukkig hebben we meteen de support kunnen testen en die werkt snel en effectief.

3 modi

De Canary kent drie modi. De eerste is de privacy modus. De camera staat nu helemaal uit. Niemand kijkt met de camera mee, dus je kunt gewoon neuspeuteren en andere vieze dingen doen.

De tweede is de disarmed status. Hierbij maakt hij opnamen, iedere keer wanneer er beweging te zien is. Dit doet hij verder zonder meldingen te maken. Dit is met name leuk om een registratie te hebben van de leuke momenten in huis.

Tenslotte is er nog de armed modus. Hierbij krijg je non-stop alerts op jouw smartphone iedere keer dat de camera beweging waarneemt. Zo kun je op dat moment zelf bepalen of je de sirene af laat gaan en de politie belt. Overigens kan de politie vanuit één simpele knop al gebeld worden.

Deze drie modi zijn te schakelen vanuit de app, maar de app kan ook gebruik maken van geofencing. Wanneer geen van de smartphones van het gezin aanwezig zijn, zal de camera zichzelf op armed zetten. Natuurlijk werkt dit alleen als iedereen in het gezin, altijd met een smartphone loopt. De Canary laten schakelen door andere smart home producten is er niet bij.

Sensoren enzo

Voor we het gaan hebben over de camerakwaliteit van de Canary, eerst even iets over alle andere elektronica in het apparaat. Zo is de Canary in staat om de luchtvochtigheid, de temperatuur en de kwaliteit van de lucht te meten. Dit gebeurt die kleine roosters onderin de Canary. De Canary app houdt de statistieken van deze sensoren keurig bij zodat je een goed overzicht hebt op de kwaliteit van de lucht waarin je leeft.

Een microfoon is aanwezig om te horen wat er in de ruimte allemaal gebeurt en er is een sirene die je af kunt laten gaan. Bewegingsdetectie loopt passief via de infrarood LED’s en sensoren in de Canary. Dit is een bewuste keuze van het team omdat de infrarood technologie nog altijd minder foutgevoelig is.

De Canary maakt nog gebruik van het 2.4GHz WiFi protocol. Gewoonweg omdat het bijna overal beschikbaar is. De snelheid van 5GHz is bovendien niet hard nodig. Doordat je de camera niet door het hele huis gaat verplaatsen zal je qua dekking ook weinig problemen tegenkomen. Het enige moment waarop dit een probleem vormt is als je thuis van 2.4GHz af zou willen. Mocht dit toch problemen geven, kun je hem altijd nog via een LAN kabel aansluiten. Ondersteuning voor PoE (stroom over de LAN kabel) is er helaas niet.

Camerakwaliteit

Als de nood het hoogst is, is de kwaliteit van de camera het belangrijkst. Canary heeft gekozen voor een 720p camera sensor. Dit vinden ze voldoende en dit zal in de gemiddelde Nederlandse kamer zeker voldoende zijn. Met een beeldhoek van 147 graden heeft de camera bovendien een zeer breed bereik.

Canary IMG_20160502_220132

Dit bereik is natuurlijk veel minder interessant op het moment dat je de Canary achterop een schap plaatst, zoals je in onderstaand filmpje zelf kunt zien. Bij nachtzicht gaat de kwaliteit bovendien ten onder op het moment dat je lichte objecten vlak bij de camera hebt staan. Deze reflecteren veel van het IR licht terug naar de camera waardoor alles achter deze objecten veel donkerde is. Denk dus goed na over de plaatsing. Heb je de plaatsing goed op orde, dan werkt ook het nachtzicht prima.

(Waardeloos) zonder abonnement

En dan komt het belangrijkste. Naast het aankopen van de camera’s, heb je ook een Canary cloud abonnement nodig. Zonder zijn alleen de beelden van de laatste 12 uur beschikbaar en mag je er maar drie downloaden. Altijd vervelend als je pas na de derde dag op vakantie van de buren hoort dat twee dagen daarvoor is ingebroken.

De abonnementen zijn gericht op een hoeveelheid tijd dat beelden online beschikbaar blijven, het aantal downloads van beelden en het aantal bookmarks dat je in beelden kunt plaatsen om deze snel terug te vinden.

Qua het aantal downloads is het heel simpel. Bij ieder abonnement is dit ongelimiteerd. Top! De bookmarks lopen van 25 tot en met ongelimiteerd afhankelijk van het abonnement dat je kiest. Abonnementen zijn per maand af te sluiten. Het fijne is wel dat je per maand kunt kiezen. Als 12 uur normaal genoeg voor je is, sluit je voor een lange vakantie gewoon een maand lang een 30-day abonnement af. Weet je zeker dat je gedekt bent. Bovendien betaal je per locatie met camera’s en niet per camera. Dit laatste is een groot voordeel wanneer je meerdere Canary’s in huis hebt staan.

Voor iedereen met een NAS, nee. Het is dus niet mogelijk de beelden op jouw NAS op te slaan.

Openheid

Helaas is het Canary systeem nog niet open. De data die met de sensoren worden verzameld zijn dus niet aan bepaalde smart home functies van andere apparaten to koppelen. Het is ook niet mogelijk om de Canary modus te schakelen op basis van de status van jouw huisalarm. Je moet de camera iedere keer los blijven schakelen met de app. Hier zit wat ons betreft echt nog een berg werk voor Canary. We willen geen 88-apps moeten gebruiken wanneer we ons huis verlaten.

Conclusie

De Canary is een prachtige en krachtige beveiligingscamera. Op het gebied van die beveiliging is echt heel goed over de Canary nagedacht. Daar staat tegenover dat de Canary niet open is. In gezinssituaties zal de geofencing optie niet handig zijn om de camera automatisch te schakelen, dus moet je iedere keer weer de app gebruiken. Bovendien is een abonnement eigenlijk essentieel voor het gebruik van de camera.

1 reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.