Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: KlikAanKlikUit ICS-1000 Internet Control Station (anno 2015)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Enorm stabiele app
 • App laat je snel schakelen
 • Ook compatible met veel non-KAKU schakelaars

THE BAD

 • Geen ondersteuning voor IFTTT
 • Onhandige synchronisatie van gegevens met andere gebruikers

Voor de meeste gebruikers zal de kennismaking met KlikAanKlikUit zijn in de vorm van één of meerdere stekkerschakelaars en een afstandsbediening. Wil je echt naar een smart home toe bewegen, biedt KlikAanKlikUit het ICS-1000 Internet Control System aan.

Unboxing

We weten inmiddels dat KlikAanKlikUit heel goed over de vormgeving en uitrusting van haar producten nadenkt. Dit zien we ook terug in de uitrusting van de ICS-1000. KlikAanKlikUit scheept je niet af met wat gaatjes in de behuizing van de ICS-1000 om hem mee op te hangen, maar levert een nette beugel mee. En een adapter voor de stroomtoevoer. Lekker compleet dus.

Design

Het gevoel dat ik bij de ICS-1000 krijg is moeilijk te beschrijven. Laten we het op een professionele uitstraling houden. De behuizing is namelijk netjes afgewerkt, maar voelt ook zeer stevig aan. Er zitten duidelijke knoppen en een duidelijk display op. Hoewel hij niet ontworpen is om mee te pronken in de woonkamer, straalt hij duidelijk een stukje vakmanschap uit.

Specs

De ICS-1000 schakelt het hele KlikAanKlikUit assortiment met uitzondering van dimmers van voor 2008. Daarnaast schakelt het Smappee Comfort Plugs en de aan/uit schakelaars van concurrent Chacon. Er zijn maximaal 256 kanalen te programmeren. Binnenshuis is het theoretische bereik 30 meter.

De installatie

De installatie van de KlikAanKlikUit ICS-1000 verloopt via de bijbehorende apps. Nadat je de ICS-1000 via een LAN-kabel aan jouw router hebt gehangen en van stroom hebt voorzien, zal de app de ICS-1000 al snel op het netwerk aantreffen. Om zeker te zijn dat jij de eigenaar van de betreffende ICS-1000 bent, moet je op één van de knoppen naast het display van de ICS-1000 drukken wanneer je de app installeert. Ook als je dat op een tweede of derde smartphone/tablet doet. Gedurende het gehele proces krijg je duidelijke statusmeldingen van het systeem te zien. Al met al erg netjes.

De Apps

KlikAanKlikUit-ICS-1000-ScreenshotWij hebben de ICS-1000 met name onder Android getest. Het maakt niet uit of je een smartphone van Samsung, Sony of Huawei hebt. De KlikAanKlikUit app lijkt onder alle merken stabiel te draaien. Daar staat wel tegenover dat de apps ronduit ouderwets oogt. Het is jammer dat KlikAanKlikUit de technisch zeer stabiele app niet heeft voorzien van een grafisch ontwerp dat meer van deze tijd is. Zeker onder de nieuwste versies van Android waar het Material Design niet heel lastig te repliceren is. Hier kan KlikAanKlikUit punten winnen.

Een ander opvallend gemis is cloud synchronisatie. Er is wel zoiets, maar niet geautomatiseerd. Op iedere smartphone zal iedere gebruiker na een wijziging handmatig moeten synchroniseren en daarbij opletten dat het oude profiel het nieuwe op de server niet overschrijft. Veel te lastig en niet van deze tijd. Natuurlijk moet ik in gedachten houden dat de ICS-1000 alweer een paar jaartjes oud is, maar een kleine investering aan de kant van KlikAanKlikUit in de apps zou deze hardware weer nieuw leven in blazen.

Van alle systemen die via een app 433mHz schakelaars kunnen besturen is de ICS-1000 op dit moment de enige die geen gebruik maakt van IFTTT. Hierdoor is het niet mogelijk om andere hardware met de ICS-1000 te laten communiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch aanzetten van de verlichting wanneer een Nest Protect rookmelder een brand meld. Ook hier zou een kleine investering in de software vanuit KlikAanKlikUit de hardware flink moderniseren.

Hoewel de afwezigheid van IFTTT het schakelen van en door andere hardware onmogelijk maakt, bevat de ICS-1000 wel een berg aan hele slimme schakelopties. Bijvoorbeeld om bepaalde verlichting te schakelen op basis van zonlicht. Dit kan natuurlijk met behulp van de schemerschakelaar van KlikAanKlikUit, maar die moet je dan wel in het zicht hebben hangen. Dit terwijl de ICS-1000 gewoon op basis van satellietdata de verlichting kan schakelen. Ook schakelingen op basis van tijd zijn met gemak met de ICS-1000 te plannen. Daarnaast kun je lichtscènes opbouwen wat enorm veel creativiteit geeft.

Is er dan helemaal niets dat echt goed is? Zeker wel! Zelfs als je een Smappee energiemeter of Myfox alarmsysteem aan de wand hebt hangen, is de KlikAanKlikUit ICS-1000 een aanvulling die je eigenlijk gewoon in huis moet halen. De primaire functie van de KlikAanKlikUit app is namelijk het schakelen van jouw schakelaars. Wanneer je app start, staan de eerste schakelaars meteen voor jouw neus en dat levert een enorm gebruikscomfort. Daarnaast is de app veel stabieler dan die van Myfox. Je hoeft hem dus niet steeds te herstarten.

Bereik

Binnenshuis claimt KlikAanKlikUit een theoretisch bereik van 30 meter. Ieder huis is anders, maar binnen ons 10 jaar oude huis heeft de ICS-1000 op alle verdiepingen een perfect bereik. De ICS-1000 mist minder schakelmomenten dan de Myfox centrale waarmee het erop lijkt dat KlikAanKlikUit de antennetechniek zeer goed in de vingers heeft.

Conclusie

De ICS-1000 laat het vooral afweten als het gaat om het uiterlijk van haar apps, de synchronisatie met andere gebruikers binnen jouw netwerk en integraties met dominantie smart home systemen als IFTTT. Daar staat tegenover dat de app enorm stabiel is en dat je na openen meteen kunt beginnen met het schakelen van jouw systemen. Zelfs als je al een geavanceerd platform als de Myfox in huis hebt hangen, is de aanwezigheid van de ICS-1000 comfort verhogend. Al is de hardware van de ICS-1000 al enkele jaren oud, de software laat voldoende ruimte voor verbetering om de hardware nog jaren mee te laten gaan. Mocht KlikAanKlikUit aanpassingen maken, zullen we deze review ook aanpassen.

Compatible

De ICS-1000 werkt met alle KlikAanKlikUit ontvangers met uitzondering van dimmers van voor 2008. Daarnaast schakel je zonder problemen Smappee Comfort Plugs en de aan/uit schakelaars van concurrent Chacon. In onze test hebben we de ICS-1000 gekoppeld aan de Smappee Comfort Plug en de KlikAanKlikUit ACM-3500-3, ACM-1000 & APA3-1500-R.

Beschikbaarheid

De KlikAanKlikUit ICS-1000 is onder anderen te vinden bij Bol.com.

3 reacties

 1. Ik ben een beetje verbaasd over de review. Ik gebruik, ik bedoel ik heb de ICS1000 nu een jaar of 2 en het apparaat is verre van stabiel, werkt vaker niet dan wel. De app is verschrikkelijk traag, over 3G niet bruikbaar en het kan minuten lang duren voordat er reactie volgt. Al met al de ICS1000 is geen aanvulling maar een ergernis in huis. Stekker d’r uit en op de schroothoop. En met de support van KlikAanKlikUit…. echt onbruikbaar stuk plastic.

  1. Niet via 3G? klinkt meer dat je een netwerk probleem (traag) hebt en een TPC-300 ipv een ICS-1000 (geen 3G) …
   Het maakt namelijk niet uit of je via 3G of WiFi bent verbonden voor de ICS-1000. Voor de TPC-300 wel, die is niet verbonden met internet.

 2. Ik mis een handleiding voor de ios app. Wat kan ik bijvoorbeeld doen met de ‘thuis’ en ‘weg’. Ook lukt het niet om acties buiten de deur te doen terwijl ik daar wel op wifi zit….. ik heb de Ics 1000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.