Review: Smappee Comfort Plug

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snel te installeren
  • Goed in te stellen
  • Slimme programma's te bedenken
  • Goede integratie met IFTTT

THE BAD

  • De app kan nog gebruiksvriendelijker

Tijdens de review van de Smappee lag bij ons de focus op het in kaart brengen van het energieverbruik in huis. De slimme meter is immers in staat om te meten welke apparaten aan staan en het verbruik (en de opwekking via zonnepanelen) in kaart te brengen. Met de Comfort Plug kun je het Smappee systeem nog breder inzetten om energie te besparen.

Unboxing

Smappee verkoopt verschillende sets met comfort pluggen. Er is een set met drie pluggen en een set van zes pluggen. Per drie pluggen krijg je ook een afstandsbediening van DI-O (Chacon) meegeleverd.

Smappee-Comfort-Plug

Design

Dat de Comfot Plug ook van Chacon is zien we aan de opdruk. Daar staat nu nog het DI-O logo. De planning is om hier binnenkort het Smappee logo op te zetten. Zelfs met het DIO logo zijn de pluggen qua vormgeving mooi compact.

Smappee-Comfort-Plug-Branded

Installatie

Iedere keer wanneer je de Comfort Plug in het stopcontact steekt, heb je vijf seconden de tijd om de Smappee Comfort Plug te koppelen. Dat kan via de app aan Smappee en door op één van de knoppen van de afstandsbediening te drukken, aan de meegeleverde afstandsbediening.

Technisch

De Comfort Plug werkt op 433MHz. Net al bij vergelijkbare stekkers van KAKU zijn de pluggen aan zes andere apparaten te koppelen. In dit geval kun je ze via de app aan de Smappee koppelen (Smappee heeft een eigen 433MHz zender aan boord) en aan de bijgeleverde afstandsbediening(en). Je kunt daarbij zelf kiezen of je iedere plug een eigen nummer op de afstandsbediening geeft, of dat je meerdere pluggen op één nummer zet.

De communicatie tussen de Comfort Plug en de Smappee is éénwegverkeer. De plug zal haar status niet terugcommuniceren naar de Smappee. De stopcontacten schakelen maximaal 2300 Watt aan stroom.

De afstandsbediening

Dat Smappee afstandsbedieningen meelevert is een sterke optie. Zeker voor kinderen, ouderen en bijvoorbeeld de babysitter. Deze kunnen zonder de app te gebruiken, toch de stopcontacten schakelen. Handig!

Energie besparen

Aan het simpelweg aan- en uitschakelen alleen valt heel weinig te besparen en dat is waar de kracht van Smappee zit. De app van Smappee herbergt een indrukwekkende planner. Daarmee zijn stopcontacten op bepaalde tijdstippen aan- en uit te zetten.

Zo hebben we hier in de keuken een tafel met koffiemachines. Na 21:00 en voor 07:00 worden die nooit gebruikt. Zonde om deze tafel van stroom te voorzien. Al die machines bevinden zich toch in een soort van stand-by. Ook de laders bij het bed vreten stroom. Zeker wanneer ze niet gebruikt worden. Tussen 08:00 en 21:00 krijgen deze dan ook geen stroom meer.

De enige opmerkingen die we echt kunnen maken over de (Android) app, is dat je veel handelingen moet doen voor je de stopcontacten met de app kunt schakelen. Dit zou veel sneller kunnen. Bij voorkeur zelfs via een widget zoals Philips dit doet met de Hue app onder Android.

We ontvingen de Comfort Plug set vlak voor de kerst. Tijdens de kerstperiode heb ik twee pluggen ingezet om de kerstverlichting te schakelen. Kerstverlichting zorgt ieder jaar weer voor een piek in het Nederlands stroomverbruik. “maar het is zo gezellig!” Dat klopt. Omdat kerstverlichting overdag niet heel nuttig is, heb ik de schemerfunctie in de Smappee app gebruikt. Wanneer het begint te schemeren, zet Smappee de verlichting aan. Wanneer het weer licht wordt, gaat deze uit. Zo heb je ‘s nachts niet alleen de decoratieve functie van de verlichting, maar ook een stukje inbraakpreventie in de, voor inbrekers, populaire periode.

Via IFTTT kanaal van Smappee zijn nog meer besparingen te behalen. Bijvoorbeeld wanneer het Netatmo weerstation of de Nest thermostaat meten dat niemand thuis is. Op die momenten kunnen apparaten ook van het stroom worden gehaald. Ideaal. Houdt er wel rekening mee dat IFTTT niet realtime is. Er kan dus wat tijd zitten tussen de IFTTT meting en de actie.

Conclusie

De Smappee energie monitor helpt je realtime inzicht te krijgen in het energieverbruik. Met de slimme Comfort pluggen helpt Smappee je bovendien om flink te gaan besparen. Het installeren en configureren verloopt bovendien erg snel en je krijgt het comfort van een afstandsbediening.

Beschikbaarheid

De sets Comfort Pluggen zijn verkrijgbaar via Smappee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder

Arjan Olsder