Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: KlikAanKlikUit ACM-3500-3 (3-voudige inbouwschakelaar)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi compact
  • Gemakkelijk in te bouwen
  • Goed te schakelen
  • Handige ombouwdoos

THE BAD

Soms, zeker wanneer je echt grondig aan het verbouwen bent, wil je meteen meerdere stroomgroepen draadloos kunnen aansturen. Een serie losse inbouwschakelaars aanschaffen is dan een optie, maar niet echt effectief qua kosten en de ruimte die ze innemen. Met de KlikAanKlikUit ACM-3500-3 komt KlikAanKlikUit dan ook met een oplossing om in één klap meerdere apparaten draadloos te schakelen.

Voor deze review heb ik gebruik gemaakt van de KlikAanKlikUit ACM-3500-3 om mijn schuur te automatiseren. Vanuit de schuur stuur ik namelijk de tuinverlichting aan evenals de stroomvoorziening in de tuin (‘s zomers wil ik ook gewoon met een laptop in de tuin zitten) en de verlichting in de schuurt. Een ideale omgeving voor deze test.

Unboxing

Voor wie KlikAanKlikUit kent bevat de unboxing van de ACM-3500-3 weinig verrassingen. De verpakking bevat de inbouwschakelaar en de nodige documentatie.

Wij lieten de ACM-3500-3 echter niet solo overkomen, maar pakten ook de bijpassende OWH-002 montagedoos van KlikAanKlikUit uit. Deze biedt de nodige bescherming voor de ACM-3500-3. Bij het openen van die doos vonden we ook nog kabelwartels en schroeven. Een mooi compleet pakket dus!

Design

Qua design is de ACM-3500-3 meer dan slechts een grote uitvoering van de ACM-1000. De ACM-3500-3 is namelijk een stuk breder gemaakt. Het grote voordeel van het gebruik van de ACM-3500-3 is vooral ook dat je maar één keer stroom hoeft aan te voeren. Het scheelt dus een hoop kabelwerk ten opzichte van het gebruik van een serie losse ACM-1000 inbouwschakelaars.

Om het onderscheid tussen de groepen duidelijk te maken zijn deze zowel bij de rode drukknopjes als bij de ‘uitgangen’ duidelijk gemarkeerd. Hierdoor maak je veel minder snel fouten bij het aansluiten van het geheel.

Ook het design van de OWH-002 montagedoos is slim uitgevoerd door KlikAanKlikUit. De ACM-3500-3 is mooi vast te klikken in de doos en er zijn aan alle kanten gaten open te breken om kabels in en uit de doos te laten lopen.

Ook aan het boren van de gaten voor de doos is gedacht. De afstanden tussen de gaten zijn namelijk op het plastic van de onderkant af te lezen. Heel netjes. Verder is er een rubberen rand die ervoor moet zorgen dat de OWH-002 enigszins vochtdicht is en dat bij kortsluiting (dat kan altijd) de doos vlamvertragend werkt en zo mogelijk een brand kan voorkomen. Het mag duidelijk zijn dat ze bij KlikAanKlikUit over de hele cyclus hebben nagedacht.

Specs

De KlikAanKlikUit ACM-3500-3 beschikt over drie kanalen en kan maximaal 3.500 Watt schakelen. Elk kanaal kan aan zes zenders/schakelaars worden gekoppeld.

Installeren met een schakelaar of afstandsbediening

Installatie van de KlikAanKlikUit ACM-3500-3 lijkt erg op de installatie van de stopcontacten. Het grote verschil is dat de ACM-3500-3 niet automatisch in ‘learning modus’ gaat wanneer hij stroom krijgt. Daarvoor zit er een knopje op. Druk je deze in, gaat de LED knipperen. Druk je nu op de aan knop van een kanaal op een afstandsbediening of wandschakelaar, leert hij meteen die code aan en is het ingestelde kanaal bedienbaar. Uiteraard doe je dit drie keer.

Installeren op de KlikAanKlikUit ICS-1000

Via de app van de KlikAanKlikUit ICS-1000 is de ACM-3500-3 in het systeem op te nemen. Je stelt hem in als een reguliere aan/uit schakelaar. Tijdens het aanleren gebruik je eveneens de knop op de ACM-3500-3.

Installeren op de Myfox Alarmcentrale

Wanneer je de ACM-3500-3 aan de Myfox alarmcentrale gaat koppelen, kies je voor de standaard ‘inbouwmodule’. Handig is dat Myfox ook nog schematisch laat zien hoe je de kabels moet aansluiten en hoe je de ACM-3500-3 in learing modus zet. Door deze stappen te bevestigen zendt de Myfox haar code voor de ACM-3500-3 uit waarna hij meteen beschikbaar is binnen het systeem. Via de koppeling met Myfox is de ACM-3500-3 ook aan te sturen via IFTTT.

Conclusie

De ACM-3500-3 is een inbouwschakelaar voor iedereen die serieus aan de slag gaat met het draadloos aansturen van het huis. Met de OWH-002 levert KlikAanKlikUit bovendien de perfecte ombouwdoos om jouw installatie te beschermen.

Eén reactie

  1. beste Arjan,

    Kan ik ook de ACM-3500-3 aan de KaKu app koppelen als ik geen ICS1000 heb? Ik heb alleen 3 van die schakelaars voor buiten en wil deze eerst aan de App en daarna aan Alexa koppelen. Weet jij hoe dat moet? Of heb ik altijd die ICS1000 nodig via de App?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.