Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: KlikAanKlikUit 3-Kanaals Afstandsbediening + Stekkerdoos Schakelaars (APA3-1500R)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Goed ontvangst
 • Tot 1.500 Watt schakelbaar
 • Brede ondersteuning

THE BAD

 • Dit soort stekkerdoos schakelaars kunnen nooit klein genoeg zijn.

De APA3-1500R behoort tot één van de startpakketten van het KlikAanKlikUit systeem en zal voor velen de (misschien onbewuste) start van het smart home zijn. Niet omdat je deze stekkers direct na aankoop via de iPhone kunt bedienen, maar omdat ze compatible zijn met KlikAanKlikUit’s eigen Internet Control Station en een aantal andere domotica systemen.

Unboxing

De APA3-1500R starter kit bestaat uit drie APA3-1500R schakelaars en de 3-kanaals afstandsbediening. Daarnaast krijg je een registratiekaartje, handleiding en een folder met daarin het overige materiaal van KlikAanKlikUit.

Design

De APA3-1500R is een mooie, compacte stekkerdoos schakelaar. Hij is relatief klein ten opzichte van bijvoorbeeld de WeMo schakelaars van Belkin. Hierdoor is de kans groter dat je twee van deze stekkerdoos schakelaars naast elkaar kunt zetten. De rode LED geeft aan dat de APA3-1500R stekkerdoos schakelaar werkt.

Specs

De KlikAanKlikUit APA3-1500R stekkerdoos schakelaars zijn 433.92MHz ontvangers. Deze stekkerdoos schakelaars mogen met maximaal 1.500 Watt belast worden. De communicatie is slechts in één richting. De stekkerdoos schakelaars geven geen feedback of het schakelen wel of niet gelukt is. Dit merk je natuurlijk gewoon aan het resultaat van jouw acties ;-).

De stekkerdoos schakelaars meten 9,5 CM hoog bij 5,3 CM breed en 3CM diep. Bij de diepte heb ik het stekkerdeel niet meegenomen omdat dat stuk in het stopcontact verdwijnt.

Stekkerdoos schakelaars

Wanneer je de APA3-1500R voor het eerst in het stopcontact drukt, gaat gedurende vijf seconden het LED lampje van de stekkerdoos schakelaar knipperen. In deze periode kun je hem koppelen aan de bijgeleverde afstandsbediening of een domotica platform.

Wil je de APA3-1500R aan een domotica platform koppelen, dan is het handig om te weten dat het platform 433mHz moet ondersteunen en natuurlijk het protocol dat deze stekkerdoos schakelaars gebruiken. KlikAanKlikUit gebruikt een protocol met automatische codering. De stekkerdoos schakelaars kunnen met maximaal 6 verschillende afstandsbedieningen en domotica platforms verbonden worden. Onderaan lees je onze ervaring met een aantal verschillende platforms.

Afstandsbediening

KLikAanKlikUit levert bij de APA3-1500R een 3-kanaals afstandsbediening. Zover ik kan zien is dit de enige manier om aan de 3-kanaals afstandsbediening te komen. Ook als je besluit deze stekkerdoos schakelaars via een domotica platform te bedienen, kan het enorm handig zijn om ook de 3-kanaals afstandsbediening in te stellen op de stopcontacten. Dit omdat je dan geen apps hoeft op te starten. Zeker als je opa’s en oma’s over de vloer krijgt, of erg jonge kinderen hebt, is deze afstandsbediening een erg goed alternatief.

De stekkerdoos schakelaars zijn nog niet aan de afstandsbediening gekoppeld. Je kunt zelf bepalen welke knop bij welke stekkerdoos schakelaar hoort. Het is ook geen probleem om meerdere stekkerdoos schakelaars op één knop van de afstandsbediening aan te sluiten en de afstandsbediening met andere schakelaars van KlikAanKlikUit te verbinden.

KlikAanKlikUit CoCo APA3-1500R IMG_0254

Handig is bovendien de extra ‘uit’ knop die in één keer alle drie de kanalen uitschakelt. Deze knop is ook te gebruiken om het complete geheugen van de stekkerdoos schakelaars te wissen en ze zo weer in nieuwstaat te brengen. Hiervoor druk je tijdens de aanleerperiode op deze knop.

Gebruikservaring

De APA3-1500R stekkerdoos schakelaars zijn in een aantal scenario’s toe te passen. Het meest logische lijkt om ze te gebruiken voor losstaande verlichting. Daarbij maakt het niet uit of het spaarlampen of LED lampen zijn. Dit zijn immers gewoon aan/uit schakelaars.

Een ander scenario is nog veel interessanter, al is het handiger om hier een domotica platform bij in te schakelen. Dit is het scenario om de APA3-1500R stekkerdoos schakelaars te gebruiken om energie te besparen. Zo heb ik er stekkerdozen aan hangen waar bijvoorbeeld de TV en alle randapparatuur op aangesloten zijn. Verlaat ik het huis, schakelt het domotica platform keurig alle apparaten uit. Dat kan ook wanneer ik ga slapen. Onderstaand geef ik meer uitleg.

Smappee

Smappee is van origine een slimme energiemeter uit België, maar heeft ook een eigen 433MHz zender aan boord. Smappee verkoopt zelf de Comfort Plug die via de Smappee te schakelen is. Je kunt de APA3-1500R stekkerdoos schakelaar ook als Comfort Plug aan de Smappee koppelen. Smappee zal hem dan gewoon als comfort plug in haar overzicht opnemen.

Smappee herkent energiepatronen van verschillende apparaten binnen jouw huishouden. Hierdoor is het mogelijk om bij het aanschakelen van bepaalde apparaten, deze APA3-1500R schakelaars te schakelen. Daarnaast kun je ook tijdsschema’s maken en schakelen op basis van IFTTT commando’s. Zo zal de verlichting op de APA3-1500R worden uitgeschakeld wanneer ik mijn Jawbone UP24 sportbandje in de slaapstand zet.

Myfox

Ook het Myfox alarmsysteem heeft een 433.92MHz zender aan boord. Wil je de APA3-1500R aan de Myfox toevoegen, selecteer je de DIO First schakelaar. Daarna volg je gewoon de instructies.

Het aardige van de combinatie met de Myfox is dat alle apparaten die ik niet gebruik, bij het aanschakelen van het alarm, ook allemaal worden uitgeschakeld. Ik ben dan immers niet thuis. Gaat het alarm af, kan de MyFox alle op de APA3-1500R aangesloten verlichting aanzetten. Handig bij inbraak, maar ook bij brand. Ook de Myfox verbindt de APA3-1500R met IFTTT, maar daarvoor moet je wel eerst scenario’s programmeren. De Smappee is daar iets flexibeler in.

KlikAanKlikUit Control Station ICS-1000

Op het moment van het schrijven van deze review, ben ik de mogelijkheden van het ICS-1000 systeem nog maar net aan het verkennen. Het grote verschil met bovengenoemde systemen is dat het ICS-1000 systeem gericht is op het schakelen van KlikAanKlikUit producten. Voor het schakelen werkt de ICS-1000 erg fijn. Binnenkort zal ik de ervaring van de ICS-1000 met de APA3-1500R hier updaten.

Conclusie

In de basis lijkt de APA3-1500R starter kit erg simpel. Hoewel het prima bruikbaar is zoals het uit de doos komt, onthul je een enorme hoeveelheid mogelijkheden wanneer je de APA3-1500R koppelt aan één van de vele domotica systemen. Daarbij valt het op hoe breed de ondersteuning voor dit pakket is. Met een adviesprijs van €29,99 is dit de meest goedkope start voor iedereen die met domotica (of het smart home) gaat experimenteren.

Check de prijs van deze set bij Bol.com.

4 reacties

 1. Is dit produkt geschikt voor 6 stopcontacten met 1 of 2 afstandsbedieningen ? Dus 2 identiek geprogrammeerde afstandsbedieningen met bediening over 6 stekkers ?

  1. Ik weet niet precies hoe jij die 6 stopcontacten in gedachten hebt, maar het identiek programmeren van afstandsbedieningen is geen probleem. uit mijn hoofd zijn maximaal 6 afstandsbedieningen aan één ontvanger te koppelen.

 2. Wat is je ervaring met het koppelen van APA3-1500 en ICS-1000?
  Hij zegt wel dat hij verbonden (toegevoegd als schakelaar) is maar stekkerdoos reageert niet op aan/uit via iPhone.
  *ander type, een dimmer, werkt wel dus systeem is in orde.
  *de stekkerdoos reageert wel op bijbehorende (set) afstandsbediening.

 3. Hallo, ik zit met dezelfde vraag als van Sander. Ook ik krijg de apa3 1500 niet gekoppeld aan de ics 1000 en mijn andere schakelaars, ook dimmers, wel. de apa3 reageert wel gewoon op de ab. Hoor graag van iemand, alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.