Test: Galaxy NotePRO 12.2 (SM-P900)

Toen ik voor het eerst een gesprek pleegde met de eerste Galaxy Note, keek iedereen mij vreemd aan. Hij was toch wel heel groot, maar gelukkig denken we daar nu heel anders over. Toen ik de Note 12.2 enkele weken geleden in de handen gedrukt kreeg, ging datzelfde gevoel door me heen, maar ook nu blijkt het weer om de ervaring te gaan. Om de app experience.

Unboxing

Samsung komt met een berg nieuwe accessoires voor haar tablets, maar de uitrusting van de NotePRO 12.2 bevat eigenlijk geen verrassingen. De doos bevat een micro-USB 3.0 kabel, een USB lader, een tool om de punten van de S Pen mee te wisselen en een setje reservepunten. De S Pen zelf zit al in de NotePRO.

Samsung Galaxy Note 12.2 Unboxing

Design

De grootste Note was tot nu toe de Note 10.1 van Samsung. Qua maatvoering ligt die gelijk aan de iPad, maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op. De Note lijn heeft immers een stylus in de vorm van de S Pen en natuurlijk Android als besturingssysteem.

Galaxy-NotePRO-12.2

Met het design van de 12.2 (of eigenlijk de gehele PRO-lijn van Samsung tablets), heeft Samsung er voor gekozen om het ontwerp van de Galaxy Note 3 door te trekken. Aan de voorkant levert dat nog steeds een tablet op zoals je die qua vormgeving zou verwachten. Aan de achterkant vinden we echter een leer-achig materiaal. Het is gewoon plastic, maar het ziet er luxe uit en het voelt bij deze tablet wel heel prettig aan. Bijkomend voordeel is dat de achterkant van de NotePRO 12.2 stroef is. De kans dat hij van tafel schuift is dan ook heel klein. Handig!

NotePRO-Achterkant

De knoppen zitten in de dikke rand van de NotePRO weggewerkt evenals de S Pen. Het geheel komt elegant en zakelijk over. Samsung heeft als slogan niet voor niets ‘voor het serieuze werk’ gekozen. Een slogan die Samsung ook onder de motorkap en qua software aanbod probeert te verantwoorden.

Display

Samsung heeft de NotePRO (net als de gehele PRO-lijn) voorzien van een WQXGA (1600×2560) TFT LCD paneel voorzien. Met ongeveer 320 pixels per inch is dit prettig kijken. Dit scherm heeft speciaal voor de S Pen een digitizer laag meegekregen. Deze digitizer is weer een product van Wacom, dus je weet dat dit goed zit.

Samsung Galaxy Note 12.2 Home

Voor filmkijkers is het handig om te weten dat het scherm geen moeite heeft om Full HD beelden te tonen. Full HD is immers 1920×1080 en dat valt ruim binnen de beschikbare pixels van het display. Die paar extra inches meer dan het 10.1 model zorgen er trouwens voor dat je bijna twee keer zoveel schermoppervlak kunt vullen en dat werkt weer heerlijk tijdens het multitasken. Je kunt het scherm namelijk tot 4 apps tegelijk laten weergeven. Daarbij kun je zelf ook nog eens indelen hoeveel ruimte iedere app op het scherm krijgt. Tijdens een film je mail in de gaten houden en chatten is dus geen probleem. Mits de app hiervoor geschikt is. Samsung heeft alle geschikte apps in een menu gezet die je vanaf de rechter bezel in beeld kunt slepen. Gebruik je daarnaast ook nog de S Pen om apps in losse windows te openen, kun je tot 9 apps tegelijk open hebben staan.

Samsung Galaxy Note 12.2 Multitasking

Op een dergelijk groot schermoppervlak, kunnen kleurafwijkingen opspelen. Gelukkig heeft Samsung dit goed opgevangen. Ik ben dan ook erg enthousiast over de kwaliteit van het scherm.

Tenslotte is het grote scherm van de NotePRO 12.2 ook ideaal voor tikwerk. Waar ik me normaal erger aan on screen toetsenborden, lijkt Samsung hier toch echt de sweet spot te raken. Hoewel het nog steeds niet mogelijk in om je vingers even op een toets te laten rusten (zoals bij een echt toetsenbord), zit er een grotere afstand tussen de knoppen wat foutieve aanslagen vermindert. Het enige verbeterpuntje zou een grotere shift toets aan de rechter kant zijn.

Specs

Samsung heeft de NotePRO 12.2 van haar Exynos Octa 5420 chipset voorzien. Dit moet je zien als twee quad-core processors naast elkaar. Een quad-core processor op 1.3GHz voor taken met een laag energieverbruik en een quad-core met 1.9GHz die ingeschakeld kan worden voor het zwaardere werk. Ook hier zien we de slogan ‘voor het serieuze werk’ dus terug.

Deze zware chipset bevat 3GB aan werkgeheugen en een Mali-T628 GPU voor games en dergelijke. De keuze voor Mali is een opvallende. Samsung kiest bij de smartphones al snel voor een zware Adreno GPU. Dit zien we terug in de prestaties wanneer we een 3D Mark benchmark draaien. Als het gaat om het renderen van 3D beelden presteren tablets als de iPad Air, Amazon Kindle en Acer Iconia W700 toch echt een stuk beter.

Voor wat betreft draadloze functies is de NotePRO 12.2 zeer goed uitgerust door Samsung. Zo vinden we 802.11ac ondersteuning waardoor je gebruik kunt maken van de enorme datasnelheden die moderne routers aankunnen. Daarnaast is er ondersteuning voor Bluetooth 4.0 en WiFi Direct. Dat laatste gebruikt Samsung onder anderen voor Miracast waarmee het beeld van de NotePRO op je TV gespiegeld kan worden.

Prestaties

Voordat ik verder schrijf over de vele functies die de NotePRO 12.2 rijk is, wil ik nog even in detail kijken naar de prestaties van de tablet. Hiervoor hebben we de nodige performance tests over de tablet laten lopen.

Als eerste is Geekbench aan de beurt om de algehele performance van de NotePRO aan de kaak te stellen. Met 2.761 punten scoort de tablet hoog. Onder Antutu blijft hij met 33214 prestatiepunten net iets onder de Galaxy Note 3 hangen. Met de algehele rekenkracht zit het dus wel goed.

Wanneer we grafische tests uitvoeren, scoort de NotePRO onder 3D MARK middelmatig. GFXBench laat zien dat de prestaties gelijk liggen aan de Note 10.1, maar ook aan oude smartphones als de Xperia Arc S en allerlei vaag Chinees spul.

Geluid

De NotePRO is voorzien van twee speakers die aan beide korte kanten van het display zitten. Dit zorgt voor een mooi stereo beeld. Ook de algehele prestaties van de speakers zijn goed te noemen. Wij gebruikers willen onze tablets immers zo dun mogelijk en dat gaat altijd ten koste van het geluid.

Camera

De NotePRO 12.2 bevat twee camera’s. 2 megapixel aan de voorkant voor video gesprekken en 8 megapixel aan de achterkant. In de praktijk gebruik ik dit enkel voor het fotograferen van documenten, maar ik ben toch best positief over de kwaliteit die deze camera te bieden heeft.

Android met Magazine UX

Samsung heeft de NotePRO netjes van Android 4.4.2 voorzien. Daarmee krijg je dus de nieuwste snufjes van KitKat in handen. Daarnaast heeft Samsung nog de nodige aanpassingen aan de tablet gemaakt. De meest opvallende is de aanwezigheid van Magazine UX. Eerder al gaf Samsung de Flipbook app een prominente plaats op haar smartphones en tablets Magazine UX gaat nog een stuk verder en flirt ook nog eens een beetje met Windows Phone. Een succesvolle combinatie.

Samsung Galaxy Note 12.2 Magazine UX

De Magazine UX pagina’s zijn onderdeel van het starscherm en bereik je door van rechts te swypen. Standaard heeft Samsung er twee voor je gevuld, maar je kunt er zonder probleem nog een aantal aan toe voegen. Net wat jij als nuttig ervaart. Toch betreft het voor nu vooral e-mail en nieuwswidgets die Samsung biedt. Het platform moet dus nog even groeien, maar ik ben wel onder de indruk van het geheel. Ook moet je nu iedere widget handmatig verversen. Ook dat kan beter en onder de apps die je hier kwijt kunt mis ik echt de aanwezigheid van Facebook. Zonder twijfel dingen waar Samsung aan werkt.

S Pen

Ik gaf het al eerder aan. De NotePRO is voorzien van een Wacom digitizer om zo de S Pen te ondersteunen. Met deze pen kun je notities op het scherm maken, maar ook teksten schrijven die om worden gezet naar echte karakters. Daarbij valt het mij op dat hij zowel blokletters als het Nederlandse schoolschrift goed weet te vertalen. Knap werk.

Galaxy-NotePRO-S-Pen

Via de S Pen is ook een speciaal menu aan te roepen dat je van een hoop extra functies voorziet. Ook het maken van screenshots is een stuk gemakkelijker met behulp van de S Pen.

Hancom Office

Een tablet voor zakelijk gebruik, moet natuurlijk zakelijk worden ingericht. Samsung levert dan ook gratis Hancom Office mee voor de Note Pro 12.2. Standaard is alleen de viewer geïnstalleerd, maar je kunt de volledige versie kosteloos bij de Samsung Apps app store downloaden. Deze bevat een alternatief voor Word, Excel en PowerPoint, maar kan wel met de Microsoft documenten overweg. Alleen scripts in Excel heeft hij wat moeite mee.

Uithoudingsvermogen

Met een 9.500mAh accu lijkt Samsung royaal, maar deze capaciteit is echt nodig om het enorme scherm van de NotePRO van stroom te voorzien. Als ik de NotePRO echt op haar donder geef, gaat hij een ruime 7 uur mee. Op een reguliere werkdag gebruik ik hem niet iedere minuut en dan houdt de NotePRO het prima uit. Hij mag dan net als mijn telefoon ’s avonds lekker aan het stroom.

Conclusie

Met Magazine UX lijkt Samsung een brug te willen slaan tussen de handige Live Tiles van Windows 8 en de snelheid en flexibiliteit van Android. De bruikbaarheid van Magazine UX kan beter, maar Samsung is daar goed op weg.

Qua algemene prestaties is de NotePRO 12.2 erg goed te noemen. Hij reageert lekker vlot en het multitasken (wat niet met iedere app kan) werkt erg prettig. Gamers zullen de NotePRO echter links laten liggen gezien de zwakke GPU die Samsung erin heeft gelegd.

Kijk ik naar mijn gebruik over de afgelopen drie weken, is de NotePRO 12.2 deels mijn laptop gaan vervangen. Ik heb dan wel een OTG kabel gebruikt om een Logitech K400r toetsenbord op de NotePRO 12.2 aan te sluiten, maar het gebruiksgemak is enorm.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Standaard 32GB opslagruimte
  • Micro-SD
  • Goed in multi-tasken
  • Gratis Hancom Office
  • Magazine UX geeft een verfrissende blik op Android
  • Goed display
  • Prima accuduur

THE BAD

  • Hij is minder geschikt voor gamers
  • Magazine UX heeft nog wat updates nodig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.