Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Samsung Galaxy Note 3 (N9005)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Fijne stylus
  • Vernieuwend design
  • Enorm snelle hardware
  • Mooi display
  • Goede prestaties
  • Veel standaard apps
  • USB 3.0

THE BAD

Met de Galaxy Note 3 zet Samsung dit jaar haar nieuwe vlaggenschip neer. Het display van de Note 3 is met 5,7 inch toch weer 0,2 inch groter dan haar voorganger, maar dat is allang het argument niet meer. De Note 3 is gewoon snel en heeft standaard een handige Stylus.

Unboxing

De verpakking van de Note 3 bevat geen verrassingen meer. Wat boekjes, een USB kabeltje, een netstroom adapter en een simpel headsetje dat je waarschijnlijk niet snel zal gebruiken.

Samsung-Galaxy-Note-3-Unboxing-4

Design

De Note 3 is voor Samsung duidelijk een zakelijke telefoon. Wat was het dan ook prachtig toen we tijden de IFA zagen dat de achterkant van leer is.

Samsung-Galaxy-Note-3-Achterkant

De waarheid is helaas anders. De achterkant heeft een leerpatroon maar is verder gewoon van plastic. Een knap stukje nabewerking zorgt voor de look en feel. Het is even wennen, maar toch best fijn.

Samsung-Galaxy-Note-3-Links

Samsung heeft ook de rand van de Note 3 aangepakt. Deze bevat een geribbeld profiel wat het toestel een meer klassieke look & feel geeft. Ook de stylus is op dit design aangepast en ziet er uit als een klassieke pen. Samsung slaat daarmee echt even een eigen weg in wanneer we kijken naar het huidige aanbod van smartphones.

Samsung-Galaxy-Note-3-Rechts

Display

De Note 3 heeft altijd de status gehad dat het de grootste Super AMOLED displays van Samsung bevat. Met de Note 3 is dat niet anders. Hoewel de groei ten opzichte van de Note II met slechts 0,2 inch gering is te noemen, gaat de Note 3 wel in eens naar Full HD. Je gaat dus van 267 pixels per inch naar een fijne 386 pixels per inch en dat is een plezier aan het oog.

Xperia-Z-Note-3-Xperia-Z1
Xperia Z, Note 3 en Xperia Z1

Qua kijkhoek en accugebruik is Super AMOLED zo ongeveer het beste dat je kunt krijgen en ook de kleuren spatten van het scherm. Toch heeft dat ook een nadeel. Foto’s die je met de Note 3 maakt zien er altijd beter uit op de Note zelf dan op je computer.

Samsung-Galaxy-Note-3-Voorkant

Specs

Onder de motorkan van de Note 3 ligt in onze uitvoering een snelle quad-core 2,3Ghz processor met 3GB aan werkgeheugen. De Note 3 kan hierdoor enorm snel multitasken. Ook de aanwezigheid van de Adreno 330 GPU is interessant voor gamers.

Samsung-Galaxy-Note-3-Boven

Verder is de Note 3 uitgerust met de laatste generatie WiFi (802.11ac), Bluetooth (4.0 SMART), NFC en 4G ondersteuning. De Note 3 is dan ook een smartphone die het komende jaar nog niet oud aan zal voelen.

Accuduur

Met 3.200mAh is de Galaxy Note 3 niet voorzien van de grootste accu die we kennen. Het energiezuinige Super AMOLED display zorgt er echter voor dat ik het gemakkelijk twee dagen kan uithouden met het toestel. Netjes!

Samsung-Galaxy-Note-3-Batterij

Afstandsbediening

We zagen het al eerder bij de Tab3 en de Galaxy S4 Mini. Samsung heeft de afstandsbediening teruggebracht naar haar smartphones. Via een IR Blaster die in de bovenste rand van de Galaxy Note 3 zit weggewerkt kun je jouw TV bedienen. Handig!

Stylus

De waarde van de stylus is natuurlijk ongekend groot op de Note 3. Wanneer je boven het scherm zweeft weet de Note 3 dat al te registreren waardoor je previews krijgt van jouw content. Zo zal een foto iets vergroten en ook een filmpje alvast een stukje afspelen.

Samsung-Galaxy-Note-3-Stylus

Ook de knop op de zijkant is handig, want je krijgt een rechter muisknop idee op de smartphone. Hierdoor open je een menu waar vanuit je snel bij alle penfuncties kan komen. Deze kun je ook al uit laten klappen op het moment dat je de stylus uit het toestel trekt. Handig!

Samsung-Galaxy-Note-3-Stylus-Tool

Je krijgt van Samsung bij de Note 3 ee tool om de punten van de stylus te vervangen. Deze kunnen namelijk verslijten. Je krijgt er meteen 6 punten bij.

USB 3.0

Ik vraag me af hoeveel reviewers het is opgevallen, maar aan de onderkant van de Note 3 zit toch echt een micro-USB 3.0 aansluiting en daarmee is de Note 3 de eerste smartphone met USB 3.0  die op mijn bureau ligt.

Samsung-Galaxy-Note-3-Onder

Slimme software

Dan heeft Samsung nog een boel handige software trucs voor handen. De belangrijkste voor mij is dat het scherm niet uit gaat terwijl ik aan het lezen ben. De camera neemt regelmatig even een foto om te kijken wat je ogen doen. Zo zal het scherm niet onverwacht op zwart gaan. Daarnaast kun je bijvoorbeeld op het toestel tikken om snel naar boven te scrollen. Veel features moet je wel los activeren vanuit het instellingenmenu.

Samsung-Galaxy-Note-3-Apps

Onder de noemer Galaxy Plus installeert Samsung standaard een aantal handige apps voor je op de Note 3. Denk daarbij aan Dropbox, Evernote en Flipboard. Daarnaast zijn er nog de Samsung eigen apps die goed vertegenwoordigd zijn op het toestel.

Samsung-Galaxy-Note-3-Apps-2

Camera

Ook niet onbelangrijk is de camera van de Galaxy Note 3. Aan de achterkant krijgen we van Samsung een nette 13 megapixel. Om de kwaliteit te beoordelen heb ik de volgende foto’s voor je gemaakt:

Om ook de zoom te testen heb ik onderstaande vergelijking gemaakt. Links zie je de foto zonder zoom, rechts bij volledige zoom. Let op, de pixelverhouding is 1:1. Het betreft in beide gevallen dus een stukje van de originele foto.

Samsung Galaxy Note 3 Testfoto

Kwalitatief is de camera niet bijzonder, maar maar ook niet slecht. de foto’s zijn gewoon van gemiddeld niveau. Samsung gebruikt de camera ook niet als verkoopargument.

Conclusie

De Note 3 is een toestel waar weinig op aan te merken valt. De functies van de S Pen stylus zijn gewoon volledig uitontwikkeld en maken de stylus een onmisbaar hulpje terwijl het display liefhebbers van films en games enorm aan zal spreken.

Beschikbaarheid

De Note 3 is de snelste quad-core smartphone die je op dit moment zal vinden, maar met een adviesprijs van €749 samen met de HTC One Max ook de duurste. Tenzij je voor het nog grotere scherm van de One Max gaat, lijkt de Note 3 toch de duidelijke winnaar bij deze verkoopprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.