Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Logitech K400r met 4.5 sterren.

The Good
  • Lekker compact
  • Snel aan te sluiten
  • Werkt ook onder Android
  • Ondersteuning voor multi touch
The Bad
  • Net iets te krap voor langer tikwerk


Met de K400r komt Logitech opnieuw met een compact draadloos toetsenbord. Hoewel het toetsenbord in eerste instantie voor Windows computers is gemaakt, blijkt bij onze tests al snel dat het keyboard erg veelzijdig is.

Unboxing

Bij het keyboard krijgen we natuurlijk een lading boekjes, maar ook een Unifying Adapter. Daarnaast zit er een USB verlengstuk in die de Unifying adapter verder uit de USB poort laat steken. Handig wanneer je hem achterin een desktop prikt. Zo voorkom je een slecht signaal. Batterijen zitten al in het toetsenbord, dus je kunt er meteen mee aan de slag.

IMG_9313

Unifying adapter

De Unifying adapter is een kleine USB dongle die nauwelijks uitsteekt wanneer je hem in een standaard USB plug propt. Heb je meerdere Unifying producten van Logitech voor jouw computer, kun je met één enkele adapter af.

Design

We hebben van Logitech het witte model van dit keyboard ontvangen. Het eerste dat opvalt is het ontwerp van de knoppen. Groot aan de onderkant, wat smaller aan de bovenkant en toch lekker plat. Het geheel voelt in ieder geval prima aan tijdens het tikken.

IMG_9319

Aan de rechterkant zit het touchpad van de K400r. Het gaat om een multitouch touchpad. Je kunt onder Windows 8 dus gebaren gebruiken. Om ruimte te maken voor het touchpad, zijnd e pijltoetsen verschoven nar het linker deel van het toetsenbord. De spatie en rechter shift knop zijn hierdoor wat korter dan op een reguliere ramplank.

Logitech heeft er ook voor gekozen om de linker- en rechtermuisknoppen echte knoppen te maken. Dat werkt lekker. De linker knop is voor het gemak ook net iets breder dan de rechter. Daar is goed over nagedacht.

IMG_9318

Aan de bovenkant zijn nog wat sneltoetsen te vinden die aan Windows functies gehangen kunnen worden. Het meest interessant hiervan is de knop die het lockscreen onder Windows activeert. Dit mis ik op vrijwel ieder toetsenbord dat ik in handen heb gekregen.

De K400r onder Android

Naast voor Windows, is de K400r ook prima te gebruiken onder Android. Dit kan op verschillende manieren.

Mediaplayers

Wanneer je een Android mediaplayer hebt zoals de Minix Neo X7, Neo X5 of Neo X5 Mini, dan kun je één van de beschikbare USB poorten gebruiken voor de Unifying adapter. Tenzij je graag spelletjes speelt, werkt de K400r fijner dan de gemiddelde AirMouse.

Heb je een stick, zoals de Neo G4, dan heb je een groot nadeel bij gebruik van de K400r. Meestal heb je slechts één USB poort beschikbaar en daar moet de unifying adapter dan in. Het werkt prima, maar de mogelijkheden van je stick worden wel een stuk ingeperkt.

Smartphones en tablets

De K400r is ook op smartphones en tablets te gebruiken. Deze hebben doorgaans geen standaard USB aansluiting. Je hebt er een speciaal verloopkabeltje voor nodig. Nieuwe Xperia toestellen krijgen deze standaard mee van Sony, maar je kunt ze ook kopen bij jongens als Sandberg. Éénmaal aangesloten, zal je vanzelf een mooi zwart pijltje op het display van jouw smartphone of tablet zien.

Conclusie

Het nieuwe Logitech K400r toetsenbord is lekker veelzijdig. Je kunt er zowel onder Windows als onder Android mee werken. Doordat hij wat smaller is, zou ik hem niet als vervanger voor een regulier PC toetsenbord willen gebruiken, maar voor smartphones, mediaplayers en tablets is het ideaal om de K400r in huis te hebben.

IMG_9312

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.