Review: Maak je eigen apps (Boek)

Ik ben een groot fan van Boek 2.0. Het idee is geniaal. Je neemt een enorme hoeveelheid mensen die , vaak uit hobby, veel weten van één handige tool en laat ze dit zo helder mogelijk in twee pagina’s uitleggen. Maak je eigen apps is een compleet boek door een tweetal enthousiastelingen en laat meteen de zwakte van het idee zien. Het boek mist mensen met echte ervaring.

Op de achterkant lezen we dat het boek ons gaat leren om de nieuwe Angry Birds te maken of een app voor een simpel lijstje. ‘Technologiecoach’ Serge de Beer en ‘nieuwe media expert’ Annemarie van Essen gaan het ons in krap 300 pagina’s allemaal leren. If it sounds too good to be true…

Apple Centric

Op de achterkant lezen we ‘voor iOS publishing heb je een Mac nodig.’ Dit wekt de suggestie dat we multi-platform gaan. Handig in het jaar waarin pijnlijk duidelijk wordt dat Apple de iPhone 5 nog eens recycled en met iOS 7 de nodige irritatie bij gebruikers opwekt.

Voor het maken van een ‘grafische’ app, kiest het boek om te werken met de GameSalad tool. Opzicht een prima keuze, al raakt het boek in ongeveer 160 pagina’s enkel de basis en komen we niet eens in de buurt van een Angy Birds-achtig resultaat. Daarnaast leert het boek enkel hoe je moet publiceren in de App Store van Apple. Hoe je jouw game moet publiceren voor marktleider Android of één van de vele andere platformen moet je zelf maar uitzoeken.

Voorafgaand aan GameSalad lezen we in hoofdstuk 16 dat het belangrijk is om goed na te denken over wat je gaat maken. Helaas vertelt het boek van te voren niet wat het eindresultaat zal zijn van het Gamesalad project. Of ik moet er overheen gelezen hebben natuurlijk ;-).

Gezien we het toch over games hebben, is het jammer dat het boek geen alternatieven voor Gamesalad langs laat komen zoals GameMaker. Hierdoor is het beeld dat Maak je eigen apps schetst nogal eenzijdig.

Web Centric

Gelukkig leren we niet alleen games maken in dit boek. In nog geen 50 pagina’s leren we hoe we een web app moeten maken zodat we een lijstje op het scherm van onze smartphone of tablet kunnen knallen.

Ook hier wordt weer de Apple route gevolgd, want we gaan met jQuery Mobile aan de slag. Dit geeft een iOS 6-achtige interface. Er wordt voorbijgegaan aan andere interessante frameworks die qua design veel meer te bieden hebben. Denk bijvoorbeeld aan het populaire Bootstrap. Daarnaast kun je web apps via tools als PhoneGap ook publiceren als echte app. De auteurs hebben de verbreding dan ook niet gezocht en dat is een groot gemis.

Het maken van de Web App doen we op een server met PHP. Ook hier wordt maar één host besproken waardoor de starter weinig keuze krijgt. Ook houdt het boek geen rekening met beveiliging van scripts tegen hackers. Dat geeft het boek gelukkig wel aan, maar je krijgt eigenlijk geen tips hoe je hier meer informatie over kunt inwinnen.

‘Experts’

In het boek zijn ook een aantal interviews met ‘experts’ opgenomen. Het eerste interview, met ene Elin Groot Rouwen, prijst vooral een cursus aan en is daarmee meer een advertorial dan een brok nuttige ervaring. Het interview met Kramer Uitvaartverzorging is al niet veel anders. Alleen het interview met Reinier Ladan voegt echt wat toe aan het boek. Hij geeft in het kort inzicht in het belang van interaction design. Interaction design is een enorm belangrijk onderwerp in de wereld van de apps en had van mij veel meer aandacht in dit boek mogen krijgen. Menig app struikelt namelijk op dit onderwerp.

Conclusie

Ik begrijp dat je niet elke tool uitgebreid kunt bespreken, maar Maak je eigen Apps geeft een wel heel eenzijdig beeld in de wereld van het maken van apps.

Waar het boek de mogelijkheid had om gebrek aan inzicht te compenseren met interessante interviews, kiest het vooral voor personen die met hun verhaal de bijbehorende cursus aanprijzen. Jammer, want Nederland zit vol app talenten en de meesten hiervan doen graag een diepgaand interview.

Het idee van een laagdrempelig boek over het maken van apps is top en past helemaal in het gedachtegoed van het Boek 2.0 project. Een gemis aan ervaring en een realistische, open blik op deze wereld leiden tot 266 pagina’s oud papier. Jammer!

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 1.5 sterren.

THE GOOD

  • Interview met Reinier Ladan

THE BAD

  • Zeer beperkte visie op hulpmiddelen om apps te bouwen
  • Erg sterke focus op Apple
  • Informatieve apps bouw je in de vorm van websites
  • Twee van de drie interviews voegen weinig tot niets toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.