Gisteravond lanceerde Apple de iPhone 5. Een presentatie zonder al te veel echte verassingen, maar wel met fantastische vernieuwingen voor het iOS platform. Naast de nieuwe iPhone, presenteerde Apple ook een nieuwe App Store en nieuwe iPod’s. Meer over de iPod’s in de volgende post.

Eindelijk een groter scherm, toch?

De dummy van de iPhone 5 die we op woensdag zagen, en de hoesjes die MobileFun op maandag al liet zien, gaven het al weg. De nieuwe iPhone 5 krijgt eindelijk een groter scherm. Nouja, een langer scherm waarmee Apple een beetje richting de 21:9 verhouding gaat.

Net nieuwe 4 inch scherm heeft een resolutie van 1136×640. Het oude 3.5 inch scherm had 960×640 pixels. Apple gaat daarmee van 330 pixels per inch naar 226 pixels per inch. In tegenstelling tot wat veel media schrijven is het scherm dus NIET scherper, maar onscherper dan van de iPhone 4S. Ik geef toe dat die 4 pixels per inch minder verwaarloosbaar zijn.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de iPhone 5 is flink aangepast. Hij is uiteraard langer om het nieuwe scherm plaats te bieden. De nieuwe iPhone is nog maar 7.6mm dik en weegt nog maar 112 gram (20% lichter dan de iPhone 4S). Een opmerkelijke prestatie van Apple. Zeker omdat de nieuwe A6 processor en het nieuwe scherm natuurlijk ook een sterkere accu zal vragen.

De iPhone 5 zal worden verkocht in het zwart/antraciet en in het wit/zilver.

Camera

De iPhone 5 blijft net als haar voorganger foto’s op 5 megapixel schieten. De beeldsensor is echter 25% kleiner geworden. Dat is goed nieuws voor de ontwerpers die kleinere onderdelen nodig hebben, maar ik ben sceptisch over de kwaliteit van de foto’s. Over het algemeen is een grotere sensor belangrijk voor een betere foto. Dit maakt professionele camera’s ook een stuk duurder.

De iSight camera aan de voorkant heeft ook een upgrade gekregen. Met de nieuwe 72p HD modus is het mogelijk om nog meer detail te zien tijdens je facetime gesprekken.

De camera app is van een update voorzien waardoor het nu mogelijk is om sweep panorama’s te maken. 3D panorama’s, die met een vergelijkbaar algoritme worden geschoten, zijn helaas niet mogelijk.

Sneller

Apple heeft de nieuwe iPhone 5 van een snellere A6 processor voorzien. Dat is goed nieuws, maar wat betekent dat? Apple heeft helaas geen specificaties van de processor vrijgegeven. Evenals de hoeveelheid RAM die de processor beschikbaar heeft om optimaal te kunnen presteren. Het zal vast goed zitten, maar iets meer details had ik wel kunnen waarderen.

Minder Ruis

De nieuwe iPhone 5 beschikt over maarliefst 3 microfoons. Daarmee kan Apple de ruis beter onderdrukken en omgevingsgeluiden beter reduceren. Daarnaast zou de iPhone met deze toevoeging weleens geschikt kunnen zijn voor HD Voice. Een superieure geluidstechniek die concurrenten al jaren gebruiken.

Nieuwe Dock Connector

Arjan was gisteren op de voorjaarsshow van HON, één van de grootste distributeurs van elektronica producten in Nederland. Toen ik Arjan gistermiddag sprak, wist hij al te vertellen dat vele makers van iPhone docks zich enigszins genaaid voelen door Apple. Ze spreken van arrogantie en saboteren van een markt die het vertrouwen aan Apple heeft gegeven. Het merendeel (met name de kleinere) van de producenten zal niet groot inzetten op de nieuwe dock, maar volop kiezen voor bluetooth en AirPlay ondersteuning. Dit om onafhankelijk te worden van de connector.

De nieuwe connector van Apple is trouwens wel een hele interessante. Het is namelijk een gespiegeld ontwerp waardoor je deze ook achterstevoren in de iPhone kunt plaatsen. Slim en handig! Apple noemt het de nieuwe lightning connector. Hij heeft nog maar 8 pins en is 80% kleiner dan de oude dock connector.

Wereldwijd 4G

Apple heeft de iPhone 5 met een LTE antenne uitgerust die (in tegenstelling tot de nieuwe iPad) wel overal ter wereld werkt.

iPhone 4 en iPhone 4S

Ieder jaar blijft één model uit de oude generatie in omloop om de consument een goedkopere iPhone te kunnen bieden. Dit jaar brengt Apple verandering in het beleid. Zowel de iPhone 4 als de iPhone 4S blijven in het assortiment. Bij de iPhone 4 zal het om de 8GB versie gaan en bij de 4S om de 16GB versie.

iOS 6

Apple heeft geen aankondigen gedaan over nieuwe functies in iOS 6. De plannen zijn dus ongewijzigd ten opzichte van wat Apple eerder presenteerde. Komende woensdagavond zal het mogelijk zijn om iOS 6 te downloaden. De update zal voor alle iOS apparaten (die het ondersteunt) gratis zijn.

Beschikbaarheid

De prijsstelling van de iPhone 5 zal gelijk liggen aan dat van de iPhone 4S (niet meer kopen dus!). De grote markten (onder anderen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk) krijgen de iPhone 5 op 21 september. Wij moeten wachten tot 28 september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.