3DTV Kopen, Waar Moet je op Letten?

Sinds kort heb ik een 3D TV. Ik beleef hier op het moment veel plezier aan, maar makkelijk was het niet om de juiste keuze te maken. Voor diegenen die er dus over nadenken om een 3DTV aan te kopen, heb ik hier mijn tips en tricks…

Plasma of LCD (LED)?

Niet iedereen zal een voorkeur hebben voor plasma of LCD, maar er zijn altijd mensen die vast blijven houden hun type TV, om wat voor een reden dan ook. Feit is dat best aardig wat verschillen kunnen zijn tussen een plasma of LCD 3D TV. De voordelen van beide platformen som ik hieronder op.

 • Plasma heeft over het algemeen een hoger energieverbruik, al is het verbruik inmiddels zuiniger dan de eerste generaties
 • Plasma heeft over het algemeen een hogere reactiesnelheid, waardoor Ghosting (hiermee zie je bijv. met je linkeroog een beeld dat voor je rechteroog is bedoeld) minder voorkomt.
 • Plasma beeldschermen kunnen vanuit een grotere kijkhoek goed bekeken worden.
 • Plasma heeft meer contrast dan LCD
 • LCD geeft over het algemeen helderder beeld (licht)

Over het algemeen genomen zal plasma de betere keus zijn, puur gekeken naar de 3D ervaring. Natuurlijk zal de kwaliteit tussen verschillende merken en tussen de verschillende modellen van merken varieren.

Actief of Passief 3D?
3D is er tegenwoordig in 2 vormen, actief en passief. Sinds dit jaar wordt er door veel fabrikanten ingezet op passief 3d, omdat de brillen een stuk goedkoper zijn en en geen batterij behoeven. Hieronder weer een paar verschillen:

Actief 3D (Meer informatie over Active Shutter)

 • Full HD resolutie
 • Geen effect op de 2D beeldkwaliteit
 • Dure en zware brillen waavoor batterijen nodig zijn
 • Flicker en ghosting kunnen voorkomen
 • Synchronisatie moet plaatsvinden tussen bril en TV

passief 3D (Meer informatie over Polarisatie)

 • Nagenoeg geen ghosting
 • Geen flickering in beelden
 • Geen batterijen nodig voor de 3D bril
 • Goedkope en brillen die fijn voor de ogen zijn
 • Geen Full HD in 3D mogelijk

Actief 3D versus passief 3D is te vergelijken met de strijd tussen LCD en plasma. Beide technieken zijn populair, hebben hun voor-en nadelen en hebben hun eigen fans. Het is aan jou om die keuze te maken.

Wat betekent 3D Ready?

3D Ready betekent kort gezegd dat de TV 3D kan weergeven. Alleen ontvang je bij de TV dan nog geen bril en soms zelfs geen zender. Deze zul je later moeten aanschaffen. Er zijn per merk brillen beschikbaar. Let goed op dat je de juiste bril die bij de juiste Tv hoort koopt, anders kun je alsnog niet van 3D genieten

Universele 3D brillen:

Als je een 3d Ready TV hebt en je wilt een bril erbij kopen zou je er goed aan kunnen doen een universele 3D bril te kopen. Zo’n bril kan op meerdere merken TV’s. Een aantal merken (Sony, Panasonic en Samsung) hebben sinds kort een universele 3D bril die op TV’s van alle 3 de merken werkt. Er zijn op internet ook met goed zoeken universele 3D brillen te vinden die op echt bijna alle 3D TV’s werken. Houd wel rekening met het zendsignaal wat je TV uitzend, namelijk Infrarood, Radio Frequency of Bluetooth. Niet alle universele 3D brillen ondersteunen al deze zendsignalen.

Samenvattend:

Er is zoveel te zeggen over 3D en wat ik hier heb beschreven is dan ook nog lang niet alles. Wil je een 3DTV kopen dan kun je dus het beste goed internet afstruinen naar informatie over 3D TV, want de verkopers in de winkel zullen er vaak niet alles over weten.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.