Logo GadgetGear.nl
Haptique RS20X
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Haptique lanceert nieuwe afstandsbedieningen voor het smart home

Na de NEEO en Logitech Harmony durft een Kickstarter het weer aan om een smart home remote op de markt te brengen. Een afstandsbediening waarmee je gemakkelijk de verschillende smart home componenten in jouw huis aan kunt sturen.

De nieuwe afstandsbediening van Haptique komt in twee uitvoeringen met heel verschillende specs. Hoewel beiden er hetzelfde uitzien en zowel een 3,2 inch touchscreen als 24 fysieke knoppen hebben, is het verschil in hardware echt wel heel groot.

Haptique RS20

De Haptique RS90 komt namelijk met een quad-core chipset, 1GB RAM, 8GB opslag, 2.4GHz WiFi, Android 8 en Bluetooth 4.1.

De Haptique RS90X komt echter met een octa-core chipset, 2GB RAM, 16GB opslag, 2.4GHz+5.0GHz WiFi, Android 12 en Bluetooth 5.0. Daarnaast bevat deze ook nog een vingerafdruksensor en infrarood ontvanger.

Niet alleen de hardware verschilt, maar tussen Android 8 en Android 12 zit vier jaar verschil in ontwikkeling. Android 8 verscheen namelijk in 2017 en Android 12 uit 2021. Voor Android 12 verscheen de laatste beveiligingsupdate vanuit Android zelf in mei van 2024, maar Android 8 ontvangt al niks meer sinds oktober 2021. Daar Haptique echt een eigen versie van Android maakt, vragen we ons af hoe kostendekkend het zal zijn om op langere termijn twee verschillende Android-versies te blijven ondersteunen.

Haptique heeft wel een app in de app store om de afstandsbedieningen gemakkelijk te configureren, maar maakt geen gebruik van Google Play op de afstandsbedieningen zelf. Je bent voor ondersteuning van Smart Home producten dus redelijk afhankelijk van de ontwikkeling bij Haptique.

Eerder zagen we de lancering van NEEO op Kickstarter, dat ook afhankelijk wat van eigen software. NEEO (lees de review) lanceerde in 2018 en werd in 2019 al overgenomen door Control4. Die zette meteen de ontwikkeling stop, waarna alle devices in de afvalstroom mee konden. Eerder dit jaar bracht Control4 de NEEO onder eigen label en met eigen software op de markt, zonder een plan voor de oud-eigenaren van de NEEO. Als vroege gebruiker werd je door Control4 compleet in de steek gelaten. Jammer, want het idee achter dit soort afstandsbedieningen spreekt doorgaans een grote groep gebruikers aan.

Wil je meer weten, check dan Kickstarter. Daar staat ook de hele roadmap van ondersteunde systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.