Review: NEEO (slimme afstandsbediening)

Lang beschouwden we de Logitech Harmony als de heilige graal onder de universele afstandsbedieningen. Met de voorsprong die ze hadden, leken ze onverslaanbaar. Maar nu is er een afstandsbediening die net wat slimmer en vooral veel mooier is.

Neeo Brain en Neeo Remote

De wereld van Neeo bestaat uit twee onderdelen die je los van elkaar kunt kopen, al heb je de eerste keer wel echt een brain nodig. Het is namelijk mogelijk om jouw smartphone als afstandsbediening te gebruiken, maar de echte afstandsbediening biedt veel meer comfort. De reden dat je niet zonder brain kan is omdat alle remotes worden gekoppeld aan een brain. Een brain mag meerdere remotes aansturen.

Design

Qua design is de Neeo Brain toch vooral een ronde schijf die je ergens in de buurt van jouw TV mag proberen te verstoppen. Staat hij toch in het zicht, zie je in ieder geval een nette aluminium behuizing. Ja, een montagebeugel om hem achter een TV of kast te plakken was een mooie accessoire geweest.

Het gaat natuurlijk allemaal om de Neeo Remote. Want met alleen slimme software ga je de plastic Logitech Harmony niet verslaan. Daarom was het de missie van Neeo om een Apple-achtig ontwerp te presenteren.

Dit begint al goed met de magnetische lader, waar je de remote op zet. Deze laat de remote licht hellen en is zelf vooral zo plat mogelijk. Wederom in aluminium met een mat zwarte bovenkant. Enorm simpel en netjes.

En dan de afstandsbediening zelf… De voor- en zijkant zijn uit één blok aluminium. Apple zilver, dat is duidelijk met een achterkant van zwart plastic. De keuze hiervoor is logisch. Hij zal veel op het plastic liggen en dat is net wat vergevensgezinder als het om krasjes gaat.

De knoppen die op de Neeo zitten, zijn minimalistische van zwart plastic en een statige witte opdruk. Een opdruk van dunne lettertjes. Daarboven zit meteen het display.

Neeo heeft gekozen voor een LCD display met een diagonaal van 3,4 inch. Met 291 pixels per inch is het scherm mooi scherp. De hele afstandsbediening meet 182x48x9mm.

Unboxing Neeo Combo

Wij ontvingen van Neeo dan ook de Neeo Combo. Het pakket waar beide producten in zitten. Neeo levert deze letterlijk met alles af dat je nodig hebt voor een succesvolle installatie.

Volop in ontwikkeling, en dat is goed!

Toen we de Neeo ontvingen, waren er nogal wat kleine dingetjes waar we tegenaan liepen. Wij vonden Neeo nog niet klaar voor een review omdat het product niet voorbij de drie sterren zou komen. Maar het team achter Neeo is ambitieus en laat bijna non-stop ontwikkeling zien. Alleen al tijdens de installatiefase veranderde er veel.

Installatie

Je installeert de Neeo Brain direct op jouw TV via HDMI. Mocht Neeo jouw TV niet direct via IP kunnen aansturen, zal Neeo dit doen via infrarood en eventueel CEC. Zo kan Neeo bijvoorbeeld niets met Android TV’s van Philips via IP en gebruikt Neeo gewoon infrarood. HDMI CEC gebruikt hij om de status van de TV te controleren.

Je voorziet beiden van stroom en gebruikt dan jouw Neeo app op jouw smartphone om de installatie te voltooien.

Specs

De Neeo draait op het zelf ontwikkelde Neeo OS. Hierdoor kan de afstandsbediening draaien op een ARM Cortex M4 168MHz processor. Voor de interne apps is 32MB aan geheugen beschikbaar.

Neeo App vs. Afstandsbediening

Wanneer je de Neeo App ziet, lijkt het alsof de afstandsbediening niet heel veel waarde gaat toevoegen. Waar, als je graag de app opstart en op het scherm kijkt waar je moet drukken, klopt deze gedachte helemaal.

De kracht van de remote is echter dat deze ook fysieke knoppen heeft voor de belangrijkste zaken. Zo kun je op de tast werken en dat is voor mij echt de meerwaarde van het platform. Dat is ook waarom ik voorheen de Harmony gebruikte van Logitech.

Toch is de app heel belangrijk. Deze gebruik je niet alleen voor de installatie, maar ook voor de configuratie. Nieuwe hardware toevoegen, nieuwe locaties toevoegen etc.

Doordat je deze geavanceerde functies niet kunt uitvoeren op de Neeo Remote, is het platform ook ideaal voor bijvoorbeeld een AirBNB. Jouw gasten kunnen wel alles in de kamer bedienen, maar niet jouw zorgvuldig uitgedachte configuratie verzieken. Top!

Gebruikservaring

Doordat de afstandsbediening echt wordt ingericht voor gebruik met de apparaten die in de buurt staan, bouw je met de Neeo Remote een hele fijne relatie op. Geen overbodige opties, gewoon gemakkelijk in gebruik, vanaf het eerste moment dat je deze gaat gebruiken.

Ook voor jongere en oudere gezinsleden is de Neeo Remote met Neeo OS gewoon erg gemakkelijk om te gebruiken. Bovendien is het echt een eye catcher in de ruimte.

Drop testing!

Het prachtige aluminium, het mooie display… hoe sterk is dat allemaal? Wij ontvingen van Neeo een tweede exemplaar dat zich verrassend snel en gemakkelijk liet koppelen aan de brain. Na een firmware upgrade werd het tijd voor de grote drop test. Want… Neeo claimt dat deze remote erg sterk is.

In onze drop test video stellen we de Neeo Remote dan ook flink aan de kaak. Bij vallen van een meter, lijkt er echt niets aan de hand. Pas wanneer de remote van een hoogte van zo’n 1,75m valt, zien we schade ontstaan. En ook dan is het nog erg afhankelijk van hoe hij valt. Natuurlijk gaan we voor de gevoelige plekken in het design, maar uiteindelijk mogen we nergens over klagen. Dus valt de Neeo van een tafeltje of uit een kinderhand op een betonnen vloer… dan is er zeer waarschijnlijk weinig tot niets aan de hand.

Accuduur

Nu ben ik gewend om de Neeo steeds weer op haar lader te zetten. Dan neemt hij minder ruimte in en dat is wel zo lekker. Laat je hem niet op de lader liggen, dan gaat de remote, afhankelijk van het gebruik, ruim een week mee.

Conclusie

Hij is bloedmooi, maar ook zeer slim. Als het om universele afstandsbedieningen gaat, heeft Neeo op dit moment echt de beste keuze. En bijzonder is dat deze duidelijk voor het gezinsleven is gemaakt. Wij moesten echt ons best doen om met valtests schade te laten ontstaan. Wij kunnen de Neeo op geen enkel punt negatief beoordelen. 5 sterren dus!

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer gemakkelijk te installeren
  • Zeer gemakkelijk in gebruik
  • IJzersterk
  • En zeer aantrekkelijk qua vormgeving

THE BAD

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.