Review: Logitech Harmony Elite

Eergisteren las je alles over de Logitech Ultimate. Dé afstandsbediening die ook het gebruik van Smart Home apparaten gemakkelijker maakte. Echter was die daar nog niet specifiek voor ontwikkeld. De Harmony Elite is dit wel en dat levert al snel wat voordelen op.

Unboxing

Logitech verpakt de Harmony Elite niet meer in de statige, zwarte verpakking die we van de Ultimate kennen. In plaats daarvan is het design van de doos gelijk getrokken met de rest van het Logitech assortiment.

De doos zelf en de inhoud is vrijwel gelijk aan de Ultimate. Ook hier krijg je een cradle, de Elite, twee netstroom adapters met verschillende pluggen, een micro-USB kabel, de Harmony Hub, twee IR blasters en de nodige documentatie.

De nieuwe Harmony serie

De nieuwe Harmony serie bestaat uit drie verpakkingen waarvan de Harmony Elite de topuitvoering is. Meteen daaronder ligt de Harmony 950. Bijna hetzelfde apparaat, maar zonder de Harmony Hub en daarmee enkel geschikt voor het bedienen van apparaten via infrarood (IR). Voor smart home gebruik doet deze dus niet zo heel veel.

Verder is er nog de Harmony Companion die op de Elite aangesloten kan worden, maar geen touchscreen bevat en er is nog een losse Harmony Ultimate Hub.

Harmony Hub

De Harmony Hub vormt het hart van het systeem en heeft een hele kleine update gehad. Deze update zit hem aan de buitenkant vooral in de opdruk. Het Harmony logo is vervangen voor het nieuwe Logitech logo. Intern is de hardware gelijk gebleven, maar de software is nu in staat om een PC-loze installatie uit te voeren. Je gebruikt dan de app voor Android of iOS om de Harmony Elite op jouw WiFi netwerk aan te sluiten en de afstandsbediening in te stellen.

 

De Harmony Hub wordt standaard geleverd met twee IR blasters met een snoer van 1,5 meter lang. Daarnaast bevat ook de afstandsbediening een IR blaster. Je moet apparaten dus wel heel slecht opstellen willen ze geen IR signaal ontvangen. Daarnaast zorgt de Harmony Hub ook voor een omzetting van IR commando’s naar IP gebaseerde apparaten zoals de Philips Hue Hub.

Harmony Home Hub Extender

Onder de naam Harmony Home Hub Extender heeft Logitech in de VS ook een uitbreiding uitgebracht om de Harmony Hub direct via Zigbee en Z-Wave met Smart Home / IoT apparaten te laten communiceren. Denk aan de slimme verlichting van Philips en Osram, maar ook aan schakelaars op basis van het Zigbee of Z-Wave protocol.

Logitech heeft tijdens de perslancering aangegeven dat er nog geen plannen zijn om de Harmony Home Hub Extender naar Nederland te halen. De Harmony Home Hub Extender importeren is zinloos omdat de Zigbee en Z-Wave frequenties in Europa anders zijn dan die in Amerika.

Installatie

Installatie kan op twee manieren. Je kunt de klassieke route via de PC of Mac nemen, maar je kunt ook gewoond de Harmony app downloaden en de nieuwe hub die de app installeren.

In eerste instantie heb ik ervoor gekozen om de installatie via de app te doen. Dit is te doen, maar ideaal is het niet. Je moet door heel wat schermpjes heen om de afstandsbediening goed te configureren. Kan Logitech daar iets aan doen? Nee… je moet nou eenmaal veel instellen aan een universele afstandsbediening. Deal with it of… installeer gewoon de software even op een PC.

De PC installatie is voor mijn gevoel nog steeds de meest vlotte en flexibele manier om de Harmony Elite te installeren en te configureren. Voorral omdat er zo enorm veel mogelijk is met de Harmony. Gelukkig is de Harmony App ook te gebruiken als vervanger van de afstandsbediening. Handig!

Mindset

Wanneer je al jaren verknocht bent aan de klassieke afstandsbedieningen, moet je bij het gebruik van het Harmony systeem echt even omschakelen in hoe je met jouw apparaten omgaat. Eigenlijk moet je echt alles met de Harmony afstandsbediening gaan doen. Dat klinkt logisch, maar is het niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan jouw Sonos speakers. Schakel je die met de hand aan, zal de hub dit niet doorhebben en de speakers uitschakelen terwijl je de Sonos bediening op de afstandsbediening wil activeren. Ditzelfde gaat ook op voor de TV. Zet je deze met de power knop op de TV aan, zal de Harmony hem uitschakelen in plaats van inschakelen. Tenzij het een TV is die IP bediening toelaat zoals enkele Sony modellen. Dan weet de Harmony wel exact wat er speelt.

Bijvoorbeeld; Heb je mediaplayers met ondersteuning voor HDMI CEC? Denk aan een Raspberri Pi? Dan is het handig om CEC uit te schakelen. Deze zal er voor zorgen dat bij power-on de TV ook wordt aangezet en het HDMI kanaal wordt geschakeld terwijl de Harmony hier niet van op de hoogte is.

Apps

De apps van Logitech Harmony maken direct verbinding met de Harmony Hub en nemen het commando van de afstandsbediening over met die verstande dat de afstandsbediening niet tegen synchronisatieproblemen zal aanlopen omdat deze exact weet wat je via de app hebt gedaan. Handig!

Mocht je toch kleine of grote (zie installatie) wijzigingen willen doorvoeren aan de Harmony Elite afstandsbediening, is ook dat gewoon via de app uit te voeren.

Gebruikservaring

Na de installatie van de Harmony Ultimate zijn we hier wel gewend geraakt aan hoe de afstandsbediening werkt en dat je ook echt alles met de afstandsbediening moet doen om de maximale gebruikservaring eruit te halen.

Toch zijn de toevoegingen aan de Harmony Elite meer dan welkom omdat deze afstandsbediening niet alleen ondersteuning biedt voor smart home apparaten, maar het gebruik ook echt stimuleert. Zo zit er standaard een verlichtingsknop op waarmee je slimme lampen als de Philips Hue en LifX direct aanstuurt. Je kunt deze lampen zelfs door elkaar hangen. Een knap staaltje programmeerwerk aan de kant van Logitech.

Ook de Elite laat het toe meerdere acties onder één knop onder te brengen en daarbij krijg je nu feedback wanneer je de long press functie gebruikt. De Harmony Elite zal dan even trillen. Een simpele, maar enorm fijne toevoeging.

Ook het scherm is nu beter voorbereid op gevarieerd gebruik en kent touch gestures. Hierdoor is het mogelijk om sneller te navigeren in de menu’s op het display.

Conclusie

Geef je over aan de nieuwe manier om jouw TV, audio en smart home / IoT apparaten te bedienen en Logitech Harmony zal je belonen met de beste gebruikservaring die je van een universele afstandsbediening mag verwachten. Zijn er verbeterpunten? Ja zeker, maar die hebben vooral te maken met feedback vanuit de apparaten naar de Harmony Hub om zo de synchronisatie te verbeteren. Kan Logitech daar iets aan doen? Misschien niet.

Beschikbaarheid

De Logitech Harmony Elite is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Knoppen zijn goed te bedienen
  • Ligt fijn in de hand
  • Goed in te stellen
  • Installatie zonder PC behoort tot de mogelijkheden
  • Enorme database aan apparaten
  • Fijne feedback bij een long press
  • Specifieke domotica knoppen

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.