Logo GadgetGear.nl
oplus 1310752
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson V15s Detect Submarine kan ook moppen

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Dyson V15 Detect Submarine met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zuigt goed
  • Veel accessoires
  • Erg goed uitgedachte mop functie

THE BAD

Dyson is niet de eerste die heeft bedacht dat je met een stofzuiger kunt moppen. Sterker nog, er waren al aftermarket kits voor bestaande Dyson stofzuigers vanaf de V7 waarmee je de vloer nat kan reinigen. Al is het wel de vraag in hoeverre dat echt wel ten goede komt van de levensduur van die machines. Voor haar eigen V15 maakte Dyson in ieder geval een speciale editie met haar ‘submarine’ mondstuk dat ook niet op de standaard V15 past en zelfs niet op de nieuwere Gen5.

Unboxing

Dyson levert opnieuw een waanzinnig, overcompleet pakket met deze uitvoering van de V15. Naast de submarine krijg je ook een anti-tange grote en kleine gemotoriseerde borstelkop. Je krijgt de gemotoriseerde fluffy borstelkop met groene laser om vuil voor de borstelkop goed zichtbaar te maken. Je krijgt een spleetzuiger, een borstelzuiger, de stofzuigerstang, een lader en laadstation voor op de muur. Ik miste ditmaal alleen de accessoireklem die je op de steel kunt zetten om extra accessoires tijdens het zuigen bij je te hebben. Maar wellicht heeft die geen toekomst meer als we kijken naar de nieuwe, slimmere stofzuigersteel van de Dyson Gen5 stofzuigers.

De Dyson V15s Detect Submarine uitgepakt

De V15, net even anders

Ogenschijnlijk lijken de Dyson V15 en de Dyson V15 Submarine precies dezelfde stofzuigers, maar schijn bedriegt. De stofzuigerbuis en het submarine mondstuk passen niet op de oude V15 die we eerder hebben getest. De reden is dat de V15 echt andere software nodig heeft om de submarine aan te sturen. Dysons kunnen na productie geen update krijgen. Vandaar dat met een aanpassing van de buisaansluiting voorkomen wordt dat deze op de oude V15 past.

Voor de duidelijkheid. Je kunt dus niet de submarine los bijbestellen wanneer je al een V15 Detect Absolute hebt. Hij zal dan niet werken. We hebben het getest zodat jij dat niet hoeft te doen. Sterker nog, hij kan zelfs niet op de Gen 5 gebruikt worden. Echt alleen op deze hele specifieke Dyson steelstofzuiger.

Verder is de stofzuiger helemaal zoals we hem kennen. Voorzien van een HEPA-filter waardoor hij schone lucht uitblaast. Dat filter is uitwasbaar om de machine zo een langer leven te geven. Het legen van de stofzuiger gaat met de rode hendel onderop, waarna het reservoir openklapt en het vuil er zo veel mogelijk uitvalt. Haren willen weleens wat hulp nodig hebben om uit het reservoir te vallen.

Anti-tangle motorheads

Dyson ontwikkelde een grote en een kleine gemotoriseerde borstelkop met anti-tangle. En inderdaad. De haren van m’n vrouw en m’n hond komen daar heel gemakkelijk uit los. Veel gemakkelijker dan bij de fluffy. Ik gebruik de kleine dan ook vooral voor de autobekleding, waar ik de grote gebruik voor de matten in huis.

De kleine anti-tangle motorhead

De fluffy detect

Hoewel de fluffy minder goed met lange haren overweg kan, maakt die in de praktijk toch echt overuren in ons huishouden. Met name omdat de haren van de hond nauwelijks opvallen op de vloer en hij er wel echt heel veel verliest. Bovendien lopen de koters non-stop vuil naar binnen. Met het groene licht zie ik precies waar ik geweest ben en waar ik nog moet zuigen. Superhandig. Jammer dat de grote anti-tangle nog steeds niet deze functie heeft.

De fluffy detect in actie

De Submarine

Ik geef toe, de submarine is wel echt even wennen. We hebben al vergelijkbare oplossingen van Xiaomi en Philips getest, waar veel focus lag op schoonmaakcomfort. Met de Philips Aquatrio Wet & Dry 9000 Series hadden we eerlijk gezegd veruit het gemakkelijkste werk, maar daarvoor heb je wel bijna twee complete stofzuigers in huis gehaald. Dat neemt veel ruimte in. Maar hij maakt zichzelf wel schoon.

De Submarine gebruiken om een yogamat te cleanen

De Xiaomi Truclean W10 was zelfs de overtreffende trap. Die maakt zichzelf niet alleen schoon, maar ververst zelf het water en dumpt het vieze water. Maar die was zo zwaar in gebruik, dat alle mensen op kantoor een hekel kregen aan de Xiaomi.

Dan is de Dyson V15 Submarine toch echt de meest compacte oplossing van de drie, al moet je deze zelf reinigen. Gelukkig maakt Dyson dat zo gemakkelijk mogelijk. Net als het legen en bijvullen van de submarine.

Wat opvalt in gebruik, is dat de submarine naar verhouding ook echt veel minder water gebruikt om haar schoonmaakwerk te doen. Ideaal voor houten vloeren natuurlijk. Ook bij een schoon ogende vloer en bij gebruik van enkel water, dus geen schoonmaakmiddel, onttrekt de submarine toch heel wat vuil van de tegels.

De submarine kop schoonmaken

Met andere woorden. Een beetje meer werk, maar het scheelt je veel ruimte en hij draait ook echt lekker licht, waardoor je niet veel meer kracht moet zetten dan bij regulier stofzuigen. Dit doet Dyson echt geweldig. Bovendien is hij, net als de Philips, lekker stil tijdens gebruik. Sterker nog, de Dyson is nog stiller en dat is fijn voor alle andere mensen in huis.

Conclusie Dyson V15 Submarine

Het is even afwegen. Ga je voor de beste stofzuiger van Dyson, dan wil je de nieuwe Gen5. Wil je de flexibiliteit om ook te kunnen moppen, dan pak je toch de op een na beste zuiger, namelijk de Dyson V15 Submarine. Maar dan heb je wel heel veel schoonmaakgemak en wat ons betreft de beste ervaring met moppen die we ooit hebben ervaren in een steelstofzuiger.

Dyson V15s kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.